Whales steeds minder dominant bij Bitcoin Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Whales steeds minder dominant bij Bitcoin

Whales steeds minder dominant bij Bitcoin

Bij de Bitcoin blockchain is het mogelijk om tot in detail zaken te analyseren. Eén van de zaken die recent geanalyseerd zijn is het ecosysteem van de Bitcoin-holders. Opvallend hierin is dat Bitcoin voorheen gedomineerd werd door whales, maar dat dit aan het verschuiven is en steeds minder het geval is.

Oneerlijke verdeling

Een belangrijk kritiek punt op de Bitcoin is de verdeling hiervan. Sinds de start van de digitale munt is hier veel kritiek op, omdat een kleine groep mensen een grote hoeveelheid munten zou bezitten. Volgens kenners is dat gevaarlijk. “Als bitcoin straks de wereldreservemunt is, dan heeft een hele kleine groep mensen alle macht in handen. Dat kan ook niet goed zijn”, zeggen zij. De kritiek is begrijpelijk, maar het is de vraag of deze terecht is. In feite is Bitcoin de meest eerlijke manier om een nieuw geldsysteem te lanceren. Iedereen had namelijk bij het begin gelijke kansen om mee te doen.

Momenteel blijkt uit analyses dat het volk een steeds groter gedeelte van alle Bitcoin in handen krijgt. Eerst waren het vooral de whales. Nu is te zien dat steeds meer kleine holders, die relatief weinig coins bezitten, steeds meer krijgen.

Krabben en garnalen

De zogenoemde garnalen (<1 Bitcoin) en krabben (1-10 Bitcoin) kopen in rap tempo grote hoeveelheden Bitcoins op. De groep ‘garnalen’ kopen meer dan honderd procent van de jaarlijkse bitcoin-productie op. De krabben zelfs nog iets meer, namelijk 119 procent. Als de miners dus honderd procent van de productie verkopen, dan halen deze twee groepen nog meer Bitcoins binnen. Deze kopen ze natuurlijk op uit de markt zelf. Om die reden zijn er ook steeds minder Bitcoins beschikbaar voor de verkoop en begint de schaarste toe te nemen. Hoe meer de krabben en garnalen oplopen, hoe lastiger het is om aan Bitcoin te komen. Dit hoeft niet negatief uit te pakken, omdat dit uiteindelijk een positief effect op de koers kan hebben.