Home Bitcoin Wat zijn de toepassingen van de blockchain?

Wat zijn de toepassingen van de blockchain?

DELEN
Blockchain

In ons vorige artikel hebben we uitgelegd wat de blockchain precies is. In dit artikel gaan we dieper in op de toepassingen van de blockchain. Wij zien steeds meer bedrijven die zich toeleggen op deze revolutionaire technologie. Dit zijn niet enkel de kleinere bedrijven, maar ook grote overheidsinstanties en multinationals houden zich hier mee bezig. Wij hebben er voor gekozen om enkele voorbeelden te geven. Er zijn natuurlijk nog talloze andere toepassingen te bedenken die gebruik kunnen maken van de blockchaintechnologie.


Distributed Cloud Storage

Volgens diverse aanhangers van cryptocurrency zal decentrale cloud-opslag een grote speler gaan worden. Nu wordt alles ook al opgeslagen in de cloud, maar dan bij een centraal bedrijf. Je moet dus al je vertrouwen geven aan één bedrijf die dat voor jou regelt. Als je veel in de cloud wilt hebben (zoals veel bedrijven), controleren zij dus al jouw bestanden.

Met behulp van de blockchain kan dit decentraal worden. Jouw data wordt in een extreem veilige omgeving opgeslagen door iedereen die aangesloten is bij dit systeem. Alleen jij kan er met jouw privésleutels bijkomen.

Digitale identiteit

Kun je het je voorstellen om je nooit meer zorgen te hoeven maken over jouw digitale veiligheid? Online veiligheid is een groot probleem van de moderne mens. Het is zelfs een miljardenindustrie geworden om te zorgen dat digitaal alles zo veilig mogelijk verloopt. Middels de blockchaintechnologie kunnen digitale identiteiten makkelijk worden bewaard en fraude worden voorkomen. Je krijgt dan geen problemen meer dat gehele databases van bedrijven worden gehackt en alle accountinfo wordt gestolen. De technologie kan worden ingezet bij:

  • Digitale identiteiten
  • Pasporten
  • Geboortecertificaten
  • Id-kaarten

Digitaal stemmen

Stemmen wordt nog steeds grotendeels met de hand gedaan. En ook nageteld met de hand. Men durft niet om alles online of via een stemcomputer te laten verlopen. Ze zijn bang voor fraude en hackers. Als het stemmen via de blockchain zou verlopen, dan zijn daar veel voordelen aan. Een stem kan niet twee keer tellen, je hoeft niet naar een stemlokaal toe en je kan nakijken of de stem goed is geregistreerd. En boven alles: niemand weet wat jij hebt gestemd. Alleen het totaal aantal stemmen op een partij is geregistreerd. In een staat van Amerika is er al een verkiezing geweest waar gebruik werd gemaakt van blockchaintechniek.

Zoals eerder aangegeven zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken. Welke kan jij bedenken?

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptocurrency voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank

DELEN
Vorig artikelWat is de blockchain en hoe werkt dit?
Volgend artikelWat is een distributed ledger?
Edwin is de oprichter van Bitcoinsaltcoins.nl. Sinds 2012 investeert hij in cryptovaluta. Ooit begon hij (te laat) met Bitcoin, maar wel op tijd met Litecoin. Toen hij zijn eerste winst maakte met LTC, was Edwin verkocht. Sindsdien volgt hij al het cryptocurrency nieuws. Zijn cryptopassie kan hij sinds 2017 kwijt op Bitcoinsaltcoins.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here