Wat is Wallstreetbets op Coinmarketcap en wat is de zilver shortsqueeze?
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

WallStreetBets, CoinMarketCap & de zilver shortsqueeze

De filosofie van de cryptocurrency community is erg libertair en (daarmee) democratisch georiënteerd. Waar de woede van de crypto community zich richt op onrecht in het monetaire systeem, richt de woede van de Reddit community WallStreetBets zich op de vermeend grootschalige marktmanipulatie door de elite van Wall Street. De community van WallStreetBets gaf een gerenommeerd hedgefonds een flink pak slaag. Op het aandeel GameStop incasseerde de community en aanverwante speculanten honderden miljoenen en mogelijk zelfs miljarden.

Het vertonen van WallStreetBets op nummer 1 bij CoinMarketCap is dus ten eerste een grapje. Maar is door de gelijksoortige diep democratische filosofie en woede over ‘het systeem’, ook uit te leggen als de groet van een nieuwe vriend. WallStreetBets en de crypto community voeren dezelfde oorlog. Op verschillende maar aanpalende terreinen. Na het succes op het aandeel Gamestop heeft WallStreetBets onder andere zijn zinnen gezet op de vermeend gemanipuleerde zilvermarkt.

De invloed van WallStreetBets zal door de virale aandacht waarschijnlijk hard groeien.

UPDATE: de Wallstreetbets thread die hierboven al gelinkt werd blijkt inmiddels ontdaan te zijn van haar omschrijving. Waar eerst nog activistische kreten te vinden waren over de manipulatie in de zilvermarkt. Tevens werd er een aandeel getipt om een shortsqueeze op toe te passen, te weten First Majestic Silver. Een shortsqueeze is een gebeurtenis op de beurs waarbij deelnemers die wedden op een koersverlaging worden “uitgeknepen”, door in grote volumes juist aandelen te kopen waardoor de koers stijgt. Hierdoor moeten de wedders op de koersverlaging tegen een hogere prijs aandelen terugkopen.

Een plausibele reden dat de populaire thread verdween is dat de community nog de focus nodig heeft om de shortsqueeze op de aandelen Gamestop en AMC Entertainment tot een succesvol einde te brengen. In de tussentijd is er veel bewustzijn ontstaan over de intrinsieke waarde van zilver en het positieve momentum waarin deze commodity überhaupt al verkeert. Met of zonder de aandacht van Reddit community Wallstreetbets.


Fysiek zilver is namelijk vrijwel uitverkocht en als de vraag naar fysiek groot blijft kan de papieren zilvermarkt uiteindelijk verslagen worden. De papieren zilvermarkt, contracten met de belofte zilver te leveren, is namelijk vele malen groter dan het beschikbare aanbod van fysiek zilver. Een absurde uitwas van de vrije markt. Echter, de papieren zilvermarkt bepaalt tot nog toe in hoge mate wat de prijs is die je betaalt voor fysiek zilver. Als de schaarste groot wordt, dan gaan handelaren in fysiek zilver een veel hogere prijs hanteren. Iets wat sommige handelaren in fysiek zilver ook deden naar aanleiding van de grote vraag. De productiecapaciteit van nieuw zilver is beperkt te noemen.