Wat is een Stablecoin? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een Stablecoin?

Stablecoin

Bij het woord cryptocurrency denk je al snel aan koersstijgingen en -dalingen. Enorme prijsschommelingen zijn dan ook niet vreemd in de cryptowereld. Voor veel investeerders zijn deze prijsschommelingen een groot nadeel, maar er lijkt een uitkomst te zijn: de zogenaamde Stablecoins. Stablecoins zijn cryptomunten ontworpen om over langere tijd een stabiele waarde te behouden. We vertellen je meer over Stablecoins in dit artikel.

Wat is een Stablecoin precies?

Stablecoins zijn digitale munten, ofwel cryptocurrencies, waarvan de waarde altijd gelijk blijft. De reden daarvan is dat een Stablecoin wordt gekoppeld aan een reserve activa, zoals de Amerikaanse dollar (USD) of de Euro (EUR). De Amerikaanse dollar is doorgaans de meest gebruikte valuta, Stablecoins gekoppeld aan de Euro zijn een stuk minder populair. Tether is een goed voorbeeld van een Stablecoin: het is de bedoeling dat Tether altijd evenveel waard is als een dollar.

Wat voor soorten Stablecoins zijn er?

Er bestaan diverse soorten Stablecoins, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gekoppeld aan de waarde van een achterliggende activa. We vertellen je meer over de Stablecoins gedekt door fiat en door crypto. 

Stablecoins gedekt door fiat

De Stablecoin gedekt door fiat is de meest bekende. Hier gaat het om de dekking door dollars, euro’s of een andere valuta op een bankrekening. Het gaat hier bijvoorbeeld over de digitale Amerikaanse doller, die een op een gedekt is door echte dollars. Tether en Gemini Dollar zijn voorbeelden van Stablecoins in deze categorie.

Stablecoins gedekt door crypto

Stablecoins gedekt door crypto werken op basis van smart contracts. DAI is hier een voorbeeld van. DAI is altijd evenveel waard als de dollar, maar als je DAI dollars wilt hebben, moet je een bepaalde hoeveelheid crypto naar een smart contract sturen. Daar krijg je dollars voor terug. DAI wordt gedekt door cryptocurrency MakerDAO, maar deze koers is constant in beweging. Door middel van de smart contracts blijft de waarde van DAI altijd gelijk aan een dollar.

De voor- en nadelen van Stablecoins

We sommen enkele voor- en nadelen voor je op:

Voordelen

  1. Betrouwbaar door de vaste waarde
  2. Stablecoins zorgen ervoor dat cryptocurrencies sneller geaccepteerd worden
  3. Je kunt je indekken tegen koersdalingen

Nadelen

  1. Vooral gericht op de korte termijn
  2. Achter de munt zit een centraal bedrijf

De toekomst van Stablecoins

Omdat Stablecoins vooral gericht zijn op de korte termijn, is het moeilijk te zeggen wat de toekomst zal brengen. Stablecoins zijn gekoppeld aan fiatgeld zoals de Amerikaanse dollar en de Euro, wat haaks staat op het idee van een digitale decentrale munt zoals de Bitcoin. De Bitcoin is in de cryptomarkt eigenlijk altijd leidend. Gebruiken mensen in de toekomst meer Bitcoins? Dan stijgt de waarde en is de markt minder gevoelig voor koersbewegingen. Op dat moment zijn Stablecoins eigenlijk overbodig.

In de cryptowereld is niets zeker, dus de Stablecoins moeten nog maar zien wat de toekomst brengt!