Wat is een Public Key en hoe werkt het? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een Public Key en hoe werkt het?

Private en public key

Wanneer je voor het eerst start met het handelen in Bitcoin of Ethereum, ontvang je bij het doen van een transactie een private key en een public key. Een ander woord voor deze ‘keys’ zijn ook wel beveiligingssleutels. Een private key is nodig om geld te versturen, een public key is nodig om geld te ontvangen. We vertellen je hieronder meer over de public key.

Het verschil tussen een public key en een private key

Om uit te kunnen leggen wat een public key is, moet je eerst weten wat een private key is. We lichten het verschil toe:

Private Key

Een private key is bedoeld om toegang te krijgen tot jouw cryptovaluta. Je gebruikt deze sleutel bijvoorbeeld bij het doen van transacties of bij het herstellen van cryptomunten. Deze sleutel – de naam verklapt het ook al een beetje – is privé en moet dat ook altijd blijven. De private key geeft namelijk volledige toegang tot alles wat in de wallet staat.

Met een private key kun je aantonen dat de cryptovaluta in jouw wallet ook daadwerkelijk van jou zijn en zet je in feite een digitale handtekening. Aan een private key zit één groot nadeel: het is niet mogelijk om nog bij jouw crypto’s te komen als je de private key bent vergeten of kwijt bent.

Public Key

De public key is eigenlijk het tegenovergestelde van de private key, want iedereen mag de code weten. De public key is een opnieuw versleutelde code van de private key, ook wel hash genoemd. Je kunt het eigenlijk zien als een soort bankrekening, waar jij dus een eigen rekeningnummer hebt. De public key en de private key werken nauw samen.

Zie het zo: persoon A doet een transactie naar persoon B. Deze transactie wordt digitaal ondertekend met de private key van persoon A. Daarna wordt de public key van persoon A gebruikt, om zo te bewijzen dat de digitale handtekening wel echt van hem vandaan komt. Klopt de public key niet met de private key? Dan gaat de transactie niet door. Om een transactie op de blockchain te doen, heb je dus allebei de sleutels nodig.

Crypto nieuws

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom crypto? Neem dan een kijkje op onze blogpagina. Handelen in cryptovaluta kan via een van onze betrouwbare bookmakers.