Wat is een paper wallet en hoe maak je het? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een paper wallet en hoe maak je het?

Een van de meest populaire opties om jouw Bitcoin veilig te houden is met een Paper Wallet. In deze blog beschrijven we precies hoe je jouw digitale valuta kunt verschuiven naar een paper wallet. Je hebt hier alleen een printer voor nodig. In deze blog hebben we het alleen maar over Bitcoin, maar je kunt op deze manier ook voor honderden andere altcoins een paper wallet maken.


Wat is een portemonnee of wallet?

Een Bitcoin wallet heeft twee keys (sleutels). De ene ken je misschien wel, dat is een public key. Dit is jouw publieke wallet adres. Als je niet weet hoe je die moet vinden, lees dan onze blog over ontvangstadres vinden eens.

De andere key is een private key. Hiermee kun je jouw cryptocurrency naar andere mensen sturen. De combinatie van de twee keys zorgt er voor dat transacties mogelijk zijn. Het is goed om te begrijpen dat als iemand toegang heeft tot jouw privé sleutel, zij ook jouw cryptovaluta kunnen versturen. Bewaar deze key daarom altijd goed en laat hem aan niemand zien!

Als je dus jouw Bitcoin of andere altcoins bewaart in een hardware wallet, online wallet of een software wallet die op de hard-drive staat, dan ben je niet helemaal veilig voor hackers. En ook niet voor andere mensen met kwade bedoelingen. Met een paper wallet kun je jezelf goed beschermen.

Wat is een paper wallet?

Een paper wallet is een papieren document dat bestaat uit een kopie van jouw publieke sleutel en privé sleutel. Vaak heeft het ook een handige QR code, zodat je deze snel kunt scannen om een transactie te doen. Deze wallet wordt uitgeprint met een normale printer. Printers kunnen wel gehackt worden zoals een fan van populaire vlogger PewDiePie dat voor elkaar kreeg. Zorg dus dat je printer goed beveiligd is! Het grote voordeel van een papieren portemonnee is dat de digitale sleutels nergens online staan. Dus je bent veilig als het gaat om hacks en andere aanvallen op jouw crypto-balans.

Het nadeel is dat de inkt kan gaan vervagen en dat een papieren wallet nogal fragiel is. Je moet het dus ver weg houden van water of vuur, maar dat is logisch. Als je jouw papieren wallet kwijt bent, dan kun je nooit meer bij het balans dat er op staat.

Een papieren wallet maken:

Hier volgen tien simpele stappen om een veilige wallet te maken voor Bitcoin. Je kunt ook veel van deze stappen volgen voor andere coins.

  1. Om een nieuwe wallet te maken ga je naar https://www.bitaddress.org/. Update 2018: Deze website kan nog steeds gebruikt worden om een paper wallet aan te maken voor Bitcoin.
  2. Je moet nu met de muis bewegen over het scherm om te zorgen dat de wallet echt willekeurig is. Doe dit totdat je bij 100% bent. (zie afbeelding 1)
  3. Je krijgt bij 100% jouw aangemaakte wallet te zien. Scan deze codes nog niet!
  4. Klik op de “paper wallet tab”. Deze kun je boven het blok vinden waar je de code hebt aangemaakt.
  5. Selecteer het aantal Bitcoin adressen dat je wilt aanmaken.
  6. Als je het prachtige Bitcoin design niet wilt behouden, druk je op de knop “Hide Art?”
  7. Klik op “generate” om jouw wallet (of wallets als je er meer dan 1 wilt hebben) aan te maken
  8. Je kunt nu via de “print” knop de portemonnee uitprinten
  9. Selecteer de printer uit de lijst. Kun je niet direct printen? Dan kun je hem opslaan als PDF. Het veiligste is om deze direct uit te printen.
  10. Noteer het publieke adres van jouw nieuwe paper wallet. Ook kun je de QR code scannen. En nu is het een kwestie van fonds erop zetten!

paper wallet

Bitcoin van de paper wallet afhalen

Je kunt een wallet uit onze lijst van Bitcoin Wallets downloaden. Eenmaal geïnstalleerd kun je hier jouw private key weer importeren. Vanaf daar kun je het weer uitgeven!

Bitcoin kopen?

Om iets om je nieuwe wallet te zetten heb je wel BTC nodig. Je kan bij de volgende aanbieders snel Bitcoin kopen.