Wat is een distributed ledger? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is een distributed ledger?

De blockchain is een vorm van een distributed ledger. In het Nederlands zou je de term kunnen vertalen naar een gedeeld of gespreid grootboek. De distributed ledger-technologie is vooral belangrijk voor verbetering en ontwikkeling in de financiële wereld en in de bankensector. Maar wat is de betekenis? En wordt deze technologie al gebruikt in de praktijk? Dat lees je allemaal in deze blog.

Wat is een distributed ledger?

Een distributed ledger (gedeeld grootboek) is een grote en onafhankelijke database die wordt bijgehouden en gecontroleerd door alle gebruikers van een netwerk. Een peer-to-peer netwerk is een vereiste. De database wordt niet vanuit één centraal punt bestuurd, maar wordt door alle deelnemers apart bijgehouden. Elke deelnemer moet dus alle transacties of veranderingen in het grootboek goedkeuren en verwerken. Als een meerderheid het met een verandering eens is, wordt de ledger geüpdatet. Na deze update heeft iedereen weer dezelfde kopie.

Grootboeken in de geschiedenis

Accountants in een ver en grijs verleden gebruikten al grootboeken (ledgers). Vroeger werd dat in steen gehouwen, op papyrus geschreven en later op papier bijgehouden. Nu wordt vrijwel alles met de computer bijgehouden en alle oude data wordt handmatig ingevoerd in de systemen. Deze grootboeken zijn opgeslagen op een centraal punt. Dit is het verschil met een gedeeld grootboek dat decentraal wordt opgeslagen. Eigenlijk is het nog een stap verder dan een Excel-spreadsheet.

Hoe werkt het updaten van een distributed ledger?

Een ledger wordt geüpdatet wanneer de meerderheid van de nodes het met een verandering eens is.

Het gebruik van deze technologie in de praktijk

Het gebruik van de distributed ledger-technologie is vooral van belang voor financiële markten en de bankensector. Met deze technologie kan je naast het eigendom van geld ook het eigendom van activa (zoals bijvoorbeeld onroerend goed) vastleggen.
De technologie heeft meerdere voordelen. Zo maakt het fraude met transacties een stuk moeilijker en zijn er geen tussenschakels meer nodig (zoals intermediairs en betalingssystemen en uiteindelijk zelfs banken).
Toch wordt er nog gedacht dat centrale autoriteiten, zoals banken, niet snel zullen verdwijnen omdat zij de stabiliteit van het financiële stelsel blijven volgen en behouden.

Ondanks alle voordelen wachten een groot aantal bedrijven met het toepassen van de technologie totdat hij nog meer ontwikkeld is.

Wat is het verschil tussen een distributed ledger en blockchain?

Een blockchain is een vorm van een distributed ledger. Er zijn nog veel meer soorten distributed ledgers. En er komen er steeds meer bij. Wanneer spreek je van een blockchain en wanneer een ledger?

  • Als je alle initiatieven rondom blockchains, ledgers en dergelijke wilt benoemen; spreek dan van distributed ledger.
  • Als je iets bedoelt waar transacties worden gebundeld tot blocks, welke aan elkaar geketend worden met hulp van hashes, dan zeg je blockchains. De blocks worden daarna naar alle deelnemers van het netwerk verstuurd.
  • Als je van afkortingen houdt, zeg dan DLT (Distributed Ledger Technology)