Een DAO staat voor een Decentrale Autonome Organisatie (in het Engels ook wel Decentralized Autonomous Organization). Dit is een organisatie, die volgens slim geschreven contract wordt gerund door regels die daarin specifiek opgesteld staan. De regels worden bijgehouden in een blockchain. Niet gecontroleerd door een overheid of andere instantie en transparant, zijn kernwoorden die bij een DAO passen.
De statuten van een DAO zijn ingebed in de contractcode, waardoor een DAO zeker als een van de meest complexe vormen van een slim contract kan worden gezien. Mede door de complexe regels. Als je historisch gezien kijkt naar wanneer dit type organisatie haar oorsprong vond, dan zou het Bitcoin-netwerk een goed voorbeeld zijn. Dit was het eerste autonome bedrijf, dat via een gedistribueerd consensusprotocol werd gecoördineerd.
Een bekend voorbeeld uit de praktijk
Maar als je naar andere ervaringsverhalen kijkt uit de praktijk, dan was het bedrijf ‘The Dao’ toch wel het bekendste. Deze organisatie was digitaal, en een door investeerders gestuurd risico-kapitaalfonds. Het doel van dit bedrijf was om voor het organiseren van non-profit én commerciële bedrijven een vernieuwd gedecentraliseerd bedrijfsmodel te maken.
Het model werd op Ethereum via een blockchain bekend gemaakt, overigens zonder raad van bestuur of een traditionele managementstructuur. Daarnaast is de code open-source. In juni 2016 was er een bug in het systeem, waardoor een deel van het fonds weg werd gesluisd. Wat volgde was één van de grootste crowdfunding campagnes die er ooit is geweest op dit gebied: een hard-fork via Ethereum, om het fonds in oude staat te herstellen.
Wat zijn de benodigdheden voor een DAO?
De volgende zaken zijn nodig om een DAO op te kunnen richten:
- Een lijst met geprogrammeerde regels, waarin duidelijk staat hoe de organisatie moet draaien. Codes die worden ontworpen, worden ook in een smart contract gezet.
- Tokens die kunnen worden uitgegeven door de organisatie, ook om voor bepaalde activiteiten een beloning te ontvangen.
- Investeerders die bovenstaande tokens willen kopen, en zo over de in’s en out’s van de organisatie deels zeggenschap krijgen. Zij kunnen vervolgens de organisatie mee sturen voor meer succes, en dus ook de werkwijze bepalen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een DAO
Dit zijn de voordelen van een DAO:
- Mensen focussen zich meer op taken die ook echt het verschil maken voor het bedrijf, in plaats van volgens een routine te werken. Hierdoor worden processen efficiënter ontworpen en kunnen ze ook makkelijker worden verbeterd.
- Omdat iedereen binnen de organisatie innovatief kan meedenken, is er minder hiërarchie binnen het bedrijf. Om te voorkomen dat er een overstroming aan ideeën komt, wordt er vaak ingesteld dat om met een idee te komen, er een klein bedrag moet worden ingelegd.
- De transacties vinden via een blockchain plaats, en worden voor iedereen inzichtelijk gemaakt. Daarom zijn de meeste DAO’s 100% transparant.
Dit zijn de nadelen van een DAO:
- Omdat de programmeercode niet te pas en te onpas aangepast kan worden. Bij een wens voor verandering moet ieder lid goedkeuring geven. Eén ‘nee’ betekent geen aanpassing. Wanneer er dan een fout in de code staat, en er niet snel een oplossing komt, dan kan zelfs het hele bedrijf failliet gaan.
- Zoals te verwachten moet ieder bedrijf zich aan juridische regels houden. Omdat met betrekking tot cryptocurrency en blockchain nog niet alle wetten aanwezig zijn, kan een DAO veel belemmeringen tegenkomen in het begin. Naarmate de samenleving meer en meer met DAO’s te maken krijgt, dan zullen deze belemmeringen ook meer afnemen.
Het eerste nadeel heeft bijvoorbeeld grote problemen opgeleverd voor het project van Ethereum, waar we het al eerder over hadden: ‘The Dao’. Het doel was dus om een decentraal investeringsbedrijf te maken en runnen, wat in het begin een zeer grote slagingskans had. Maar door een lek in de programmeercode, had een persoon het idee om de winst een investering vaker dan eenmaal te laten wegsluizen. Het gevolg van The Dao was een verlies van miljoenen euro’s. Omdat het aanpassen van een programmeercode dus niet zo makkelijk gaat, zijn zulke scenario’s bij andere DAO’s zeker niet weg te denken als er niet zorgvuldig wordt gecontroleerd en gewaarborgd.
Hoe kun je als belegger zelf investeren in een DAO?
Als belegger kun je op een gemakkelijke manier in een DAO investeren. Dit komt doordat iedere DAO een eigen token heeft, die makkelijk aan te schaffen is tijdens een ICO met Ethereum of Bitcoin. Hierbij geldt: hoe meer tokens er worden gekocht, des te meer inspraak je hebt over de werkwijze van het bedrijf. Bekende voorbeeld van goed presterende DAO’s zijn BitShares, Digix en Dash.