DeFi is een relatief nieuw begrip dat staat voor Decentralized Finance. In Nederland spreken we ook wel van gedecentraliseerde financiering. Het overkoepelende begrip wordt gebruikt om een beweging aan te duiden die staat voor het decentraliseren van traditionele financiële diensten en producten. Dat wil zeggen dat DeFi applicaties niet werken met centrale instellingen, registers en (onnodige) tussenpersonen. In de meeste gevallen wordt gebruikgemaakt van blockchain en smart contract technologieën.
Het belang van DeFi
Als je het nog niet wist, weet je het nu: DeFi is een hot topic. Iedereen die is geïnteresseerd in (decentrale) digitale toepassingen van de toekomst, heeft het over DeFi. Maar waarom? Wat is het belang van Decentralized Finance? Het zit als volgt.
Ons huidige financiële stelsel hangt nauw samen met vertrouwen. We moeten de banken erop vertrouwen dat ons geld veilig wordt opgeslagen en dat onze (transactie)gegevens niet zomaar op straat komen te liggen. Door de huidige omvang van de economie zijn er heel wat centrale spelers ontstaan die best veel macht hebben gekregen. Deze macht wordt gevoed door het vertrouwen van de burger.
Bijna iedereen is genoodzaakt om grote financiële instellingen te vertrouwen. Dit, terwijl in het verleden meermaals is gebleken dat deze instellingen lang niet altijd even zuiver omgaan met gegevens. Wanneer dit naar buitenkomt, zijn de gevolgen vaak catastrofaal. Neem bijvoorbeeld de kredietcrisis. Veel alternatieven op centrale instellingen zijn er echter niet.
Althans, laatstgenoemde is niet helemaal meer waar. DeFi is namelijk een alternatief. Door een decentraal functionerend financieel systeem te ontwerpen, hoef je niet meer onbegrensd te vertrouwen in de grote spelers van de financiële wereld. DeFi staat open voor iedereen en het werkt in principe zonder tussenpersonen.
De werking van DeFi
Gedecentraliseerde financiering biedt je dus een alternatief op gecentraliseerde vormen van finance. Hiermee is echter nog lang niet alles gezegd. Want hoe zorgt DeFi ervoor dat centrale financiële structuren kunnen worden doorbroken? Het basisprincipe is ‘Don’t trust. Verify’.
Bovenstaande mantra zal de gemiddelde cryptofanaat bekend voorkomen. Dit is namelijk hoe de meeste cryptocurrencies in essentie functioneren. Omdat de meeste cryptocurrency projecten werken met een openbare blockchain, hoeven transacties niet centraal te worden geverifieerd. Verschillende technologieën, waaronder cryptografie en blockchain de belangrijkste zijn, hebben ervoor gezorgd dat DeFi in de praktijk kan worden gebracht.
Zeer veel DeFi applicaties zijn gebouwd met behulp van de blockchain van Ethereum. Deze crypto laat ontwikkelaars eigen applicaties bouwen die kunnen runnen op de decentraal functionerende blockchain van Ethereum. De blockchain is een soort gedeeld grootboek. Centrale partijen controleren daarbinnen niet de transacties; maar deelnemers van het netwerk zijn daar juist zelf verantwoordelijk voor.
DeFi en smart contracts
De meeste DeFi applicaties worden gebouwd via het platform Ethereum. Er zijn ook andere blockchains die dit faciliteren, maar in de kern werken ze (bijna) allemaal enigszins hetzelfde. Het platform kan worden gebruikt om smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps) te maken.
Smart contracts zijn essentieel om de werking van verschillende afspraken binnen decentrale netwerken te waarborgen. Je kunt smart contracts min of meer zien als juridische contracten die digitaal worden vastgelegd. Wat deze contracten ‘smart’ maakt? Wanneer er wordt voldaan aan de vereisten die worden gesteld bij het contract, wordt het automatisch uitgevoerd door de code.
Deze slimme contracten zorgen ervoor dat je afspraken kan maken, zonder dat je een tussenpersoon nodig hebt. Je stelt het contract simpelweg in op: ‘gebeurt X, dan Y’. Een concreter voorbeeld is bijvoorbeeld: ‘als Ajax de wedstrijd wint, ontvang jij van mij €5 in je wallet’. Wint Ajax de wedstrijd, dan wordt het contract automatisch uitgevoerd. De tokens met een waarde van €5 worden dan automatisch overgemaakt. Partijen kunnen een smart contract niet zonder meer aantasten.
De toepassing van DeFi
Wie denkt dat DeFi slechts in theorie toegevoegde waarde heeft, heeft het niet helemaal juist. In de praktijk worden DeFi toepassingen namelijk steeds meer aangeboden. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen denken aan directe transacties, zoals het afrekenen van nieuwe schoenen of een sandwich.
Een zeer populaire toepassing van DeFi ligt echter buiten de wereld van de directe transacties. Het gaat dan om het lenen en uitlenen van (digitaal) geld via kredietplatforms. De principes zijn hetzelfde als bij een bank. Je leent geld en betaalt daarover rente. Bij DeFi toepassingen is het echter helemaal niet nodig om elkaar te vertrouwen. Daarnaast gaat de rente niet naar een centrale en machtige partij, maar simpelweg naar de uitlener(s) van het cryptogeld.
DeFi wordt tevens ingezet binnen de wereld van de crypto exchanges. Het gaat dan om gedecentraliseerde exchanges (DEX’en) die de handel in cryptocurrencies faciliteren. Hierbij komen geen centrale partijen kijken die je bijvoorbeeld hoeft te vertrouwen met de opslag van jouw tokens of met het uitvoeren van jouw transacties. Bij een DEX staan twee partijen eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar.
Voor- en nadelen van DeFi
Wat zijn de grootste voor- en nadelen van het gebruik van DeFi-applicaties? Je leest het hieronder.
Voordelen
- Het is niet nodig om een grote financiële instelling te vertrouwen
- Transacties zijn sneller uitgevoerd door het uitschakelen van tussenpersonen
- Doorgaans aanzienlijk lagere kosten dan bij centrale financiële structuren
Nadelen
- Smart contracts kunnen worden misbruikt wanneer ze niet perfect zijn geschreven
- DeFi staat nog in de kinderschoenen en wordt nog niet in de dagelijkse praktijk gebruikt
Conclusie
In het verleden is vaak genoeg gebleken dat het niet altijd prettig is om grote instellingen met jouw geld en gegevens te vertrouwen. DeFi stelt het belang van de gebruiker opnieuw voorop. Ingezet wordt op een decentraal karakter, waarbij (onnodige) tussenpersonen uit de keten worden geknipt. Daarnaast draait het bij gedecentraliseerde financiering niet om vertrouwen, maar om verificatie. Door te werken met openbare gedecentraliseerde grootboeken en smart contracts, kan op dit karakter worden aangesloten. Met de komst van verschillende DeFi-toepassingen, zijn de grenzen van blockchain technologie wederom verlegd.