Home Bitcoin Wat is de blockchain en hoe werkt dit?

Wat is de blockchain en hoe werkt dit?

DELEN
Blockchain

Blockchain: De meest verwarrende term omtrent Bitcoin voor heel veel mensen. Iedereen lijkt wel een vaag idee te hebben wat deze technologie doet. Volgens de een is het de ultieme evolutie wat betreft de financiële sector. Voor de ander is het een crimineel netwerk. Echter in realiteit zijn de grote bedrijven op aarde al bezig met deze technologie of hebben interesse getoond in de blockchain. Het begrip is eigenlijk niet zo verwarrend en het is relatief makkelijk uit te leggen. In dit artikel gaan we kort in op de blockchaintechnologie van onder andere Bitcoin.


Wat is blockchain?

De blockchain is een openbaar grootboek waar transacties in worden opgenomen en anoniem worden bevestigd. Het is een overzicht van gebeurtenissen die tussen veel partijen worden gedeeld. Belangrijk punt: Zodra er informatie is ingevoerd in de blockchain, kan dit niet meer veranderd worden. Het grootboek wordt door alle aangesloten computers volledig overgenomen en niet ergens centraal bewaard.

Een simpel voorbeeld

Jij (een node) hebt een bestand met daarin transacties op jouw computer (een ledger). Twee notarissen (laten we deze personen miners noemen), hebben hetzelfde bestand op hun computers. Het bestand is dus verspreid over meerdere mensen (distributed). Wanneer je een transactie maakt, stuurt jouw computer een e-mail naar allebei de notarissen om hen te informeren.

Allebei de notarissen willen als eerste kijken of je het wel kan betalen. De eerste notaris die de transactie heeft goedgekeurd krijgt daarvoor een beloning (Bitcoins). De eerste notaris die het heeft nagekeken en goedgekeurd druk op “Allen beantwoorden” in de e-mail. In deze mail staat hun verantwoording waarom de transactie is goedgekeurd (Proof of Work). Als de andere notaris het hier mee eens is, voert iedereen de transactie in het bestand.

 

Wat is het verschil tussen de blockchain en een normale database?

Op een eenvoudige manier uitgelegd: Het blockchain systeem is een pakket met daarin een normale database met daarin software om nieuwe rijen (transacties) toe te voegen. De nieuwe rijen kunnen worden toegevoegd aan het database als deze voldoen aan bepaalde voorwaarden (waar we later dieper op in zullen gaan). Als daaraan wordt voldaan, wordt de nieuwe rij opgenomen in alle systemen in het netwerk, zodat iedereen hetzelfde database heeft.

Het verschil: Een normale database wordt centraal opgeslagen, is vaak niet openbaar en wordt niet door iedereen opgeslagen na iedere verandering. Jij hebt bijvoorbeeld niet het gehele transactiebestand (database) van ABN Amro op jouw computer staan. En je krijgt ook niet na iedere transactie een verzoek van ABN om een nieuwe rij (transactie) in te voeren in jouw bestand.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptocurrency voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank

DELEN
Vorig artikelWat is cryptocurrency? Een korte geschiedenis
Volgend artikelWat zijn de toepassingen van de blockchain?
BitcoinsAltcoins.nl is een website gericht op alles wat te maken heeft met cryptocurrency. Wij richten ons niet alleen op Bitcoin, maar ook op de honderden altcoins. Al jaren zijn wij groot fan van cryptogeld en wij investeren ook al sinds 2011 in deze revolutionaire valuta. Wij geloven dat het de toekomst is. Jij ook?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here