Dit is een vraag die we erg veel krijgen. Ook mijn schoonvader vroeg dit zich vandaag nog af. Hoe komt het dat als er iets met de koers van Bitcoin aan de hand is, altcoins – meestal – reageren? Net als op de vraag “Waarom stijgt Bitcoin?”, valt er op deze vraag niet op een eenvoudige en eenduidige manier te antwoorden. Er zijn wel een aantal logische verklaringen voor dit fenomeen. Zo hebben veel altcoins op (grote) exchanges geen fiat pair. Dat wil zeggen: Je kan deze altcoin alleen kopen als je eerst Bitcoin koopt. Daarna ruil je BTC tegen de altcoin om. Daarnaast is het gehele ecosysteem van cryptocurrencies erg klein. In dit artikel probeer ik een antwoord op de vraag te geven.
Bitcoin als handelspaar
Elke exchange die er toe doet biedt Bitcoin-handelsparen tussen diverse digitale valuta aan (ALTCOIN / BTC). Je kan zo BTC ruilen tegen een altcoin. Sommige altcoins kun je ook verhandelen tegen bijvoorbeeld USDT en zelfs fiat valuta. Bitcoin wordt enorm vaak verhandeld tegen andere altcoins. Kijk maar eens naar het gemiddelde volume per dag bij een grote exchange. Dit kan je onder andere doen bij Coinmarketcap. Als je toevallig kijkt naar Binance, zie je in het overzicht erg veel handelsparen met BTC. Het is dan ook logisch dat Bitcoin enige invloed heeft op altcoins.

Cryptowereld als boom
Iemand op het Bitcointalk forum beschreef het in 2018 op een mooie manier. Het antwoord op deze vraag kun je mooi beschrijven als een boom. Je moet Bitcoin zien als de stam, Ethereum/Ripple als de grotere takken en altcoins als de bladeren. Wanneer de stam niet gezond is, kunnen de takken en bladeren niet groeien of zullen ze zelfs sterven. Als de stam echter sterk is, vindt er een bloei plaats van de bladeren en takken.
Bitcoin is de standaard
Bitcoin is nog steeds de Koning van de crypto-wereld. Altcoins doen hun best om de koning te volgen. Qua volume, marktkapitalisatie en belangrijkheid komt er geen altcoin echt in de buurt. Hoewel ik toe moet geven dat sommige altcoins wel meer aandacht zouden verdienen als het gaat om bruikbaarheid. Bitcoin is de – vooralsnog – de onbetwiste nummer één en het is dan ook niet gek dat het de prijs flink beïnvloed in de vrij kleine cryptomarkt.
De dips worden aangedikt door altcoins
Veel grotere alts, maar ook de kleinere, volgen Bitcoin niet altijd. Ze hebben soms zelfs de neiging om dips te overdrijven. Mensen hebben sterk de neiging om Bitcoin te kopen wanneer het stijgt. In die periode dalen sommige altcoins ook mee. Veel geld gaat van altcoins naar Bitcoin op dat moment. Na een korte dip/correctie hebben deze alts weer de neiging om mee te stijgen met Bitcoin, omdat er weer hernieuwd vertrouwen in de markt is. De oorzaak is dan nog steeds de stijging van Bitcoin. Als Bitcoin dipt, dan dippen de altcoins vaak wel direct mee en is er minder vaak sprake van eerst een positieve correctie. Dit kan gaan veranderen als meer mensen het nut in zien van diverse altcoins, die een hoog potentieel hebben.