Voetbalfan tokens: wat kun je ermee? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Voetbalfan tokens: wat kun je ermee?

Crypto fantokens voetbal

Iedereen kent wel cryptomunten als de Bitcoin, Ripple of Ethereum. Dit zijn digitale munten (ook wel tokens genoemd) die veelal door blokchain- technologie gecreëerd worden. Inmiddels zijn de cryptomunten ook in het voetbal geïntroduceerd en wel als voetbalfan tokens. Zoals de naam al zegt hebben we het hier over speciale tokens voor de fans van bepaalde voetbalclubs. Deze fan tokens worden vooral ingezet om de betrokkenheid van de fans bij de voetbalclub te vergroten. Er zijn veel voetbalclubs over de hele wereld die fan tokens uitgeven.  

Wat zijn fan tokens 

Fan tokens zijn digitale munten die door een club worden uitgegeven. Dit kunnen voetbalclubs zijn, maar ook clubs van andere sporten, bijvoorbeeld basketbal, geven fan tokens uit. Er zijn zelfs individuele sporters, zoals worstelaars die fan tokens in de markt zetten. Door fan tokens te kopen, krijg je als supporter meer binding met de club. De bezitters van fan tokens mogen bijvoorbeeld over bepaalde zaken meebeslissen als het gaat om de club of over de spelers. Ook kunnen fans gebruik maken van voordelen of aanbiedingen van de club. Daarbij is ook mogelijk om te handelen in de fan tokens van een club. 

Hoe werken fan tokens? 

Clubs kunnen met fan tokens de fans extra privileges geven. Dit kan op allerlei gebieden zijn. Zo kunnen de supporters die fan tokens hebben bijvoorbeeld profiteren van aanbiedingen in de fanshop. Het kan ook zijn dat ze mee mogen stemmen over bepaalde zaken, zoals het ontwerp van de nieuwe spelersbus. Als fan een ‘meet and greet’ met een speler krijgen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Het ligt helemaal aan de club welke zaken zij belangrijk vinden om ter beschikking te stellen aan hun fans met tokens.  

Socios.com 

Socios.com is een app die fan tokens aanbiedt. Clubs kunnen zich aanmelden bij deze app en middels het platform hun fans voorzien van tokens. Ook kunnen de clubs via deze app de voordelen aanbieden die bij hun fan tokens horen. Als je de app gedownload hebt, kun je je favoriete club kiezen. Door de club aan te klikken, krijg je informatie over de club. Je leest bijvoorbeeld over een stukje historie, gewonnen prijzen en de structuur van de club. Vervolgens kun je tokens van de club kopen. Hiervoor moet je account geverifieerd worden. Als dit gebeurd is, kun je geld in je wallet storten. Hiermee koop je de tokens. 

Chiliz  

Chiliz is de naam van de fan tokens in crypto. Dit kun je vergelijken met bijvoorbeeld de bitcoin, ripple of ethereum. Als je dus handelt in fan tokens dan handel je in chiliz. De chiliz van iedere club heeft een bepaalde waarde. Koop je een fan token van AC Milan dan is een chiliz bijvoorbeeld vier euro waard.  

Voetbal cryptomunten 

Steeds meer voetbalteams komen met een eigen cryptomunt. Met name de bekende ploegen als AC Milan, Paris Saint- Germain en FC Barcelona hebben inmiddels een eigen cryptomunt. Daarnaast zijn er ook steeds meer ‘kleinere’ clubs die een fan token uitgeven, zoals in Nederland Fortuna Sittard en het Turkse Alanyaspor.  

Paris Saint- Germain 


De fan token van de Franse topclub Paris Saint- Germain is ongekend populair. Bij deze club speelt al een flink aantal wereldsterren als Neymar en Kylian Mbappé en daar kwam afgelopen zomer ook nog eens Lionel Messi bij. De komst van deze Argentijnse superster zorgde direct voor een flinke stijging van de verkoop van de fan tokens van PSG.  

Juventus 

Sinds enige tijd heeft ook de grootste en populairste club van Italië zijn eigen fan token. Juventus gebruikt het fan token tot nu toe voor beslissingen en polls. Zo kunnen de houders van fan tokens bijvoorbeeld meebeslissen welk nummer er gedraaid moet worden als het team gescoord heeft. 

Atletico Madrid 

De Spaanse topclub Atletico Madrid is de eerste club uit Spanje die een fan token uitgeeft. Inmiddels zijn er meer ploegen uit Spanje met een eigen fan token, zoals Sevilla FC en FC Barcelona. De fan tokens van Atletico Madrid kun je onder andere gebruiken om mee te doen aan enquêtes. 

Cryptomunten kopen 

Behalve fan tokens kun je natuurlijk ook ‘gewone’ cryptomunten kopen en hierin gaan handelen. Vrijwel iedereen kent wel de Bitcoin, maar er zijn nog veel meer cryptomunten te koop. Andere bekende munten zijn Ethereum, Ripple en de Litecoin. Deze cryptomunten geven je geen extra voordelen, zoals de fan tokens, maar zijn puur voor de handel. Simpel gezegd: je koopt cryptomunten voor een bepaalde prijs en als ze na verloop van tijd in waarde gestegen zijn verkoop je ze weer.