Vijf crypto exchange hacks van 2019 - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Vijf crypto exchange hacks van 2019

2019 is geen slecht jaar gezien de prijs. De afgelopen maanden- met in het bijzonder de afgelopen week- is de koers flink gestegen. Ook zijn er in 2019 veel nieuwe, mooie en interessante blockchain- en crypto-projecten opgestart. Helaas is het ook een jaar waarin er veel exchange hacks hebben plaatsgevonden. De ene keer met grote gevolgen, een andere keer kon het goed opgevangen worden zonder al te veel gevolgen. Het is onwaarschijnlijk dat de hacks nu opgehouden zijn. Er zullen, helaas, meer exchanges volgen in de toekomst. Let daarom dus goed op hoeveel crypto je bewaart op een exchange. Het veiligst is om crypto te bewaren in een hardware wallet of paper wallet!

Cryptopia hack | Januari 2019

De maand januari leek voor crypto-liefhebbers overal ter wereld rustig te verlopen. De koersen waren in 2018 flink gedaald, maar leken in januari geen grote extra daling in te zetten. Het nieuws van de hack bij de Nieuw-Zeelandse exchange Cryptopia kwam dan ook hard aan. Cryptopia schakelde direct de politie in en een grootschalig onderzoek volgde. De echange ging een tijd op zwart, maar heeft nu de dagelijkse gang van zaken weer opgepakt. Het exacte verlies is nog onduidelijk. Men denkt dat ongeveer 9% van de totale holdings van het bedrijf zijn gestolen. Dit zou ongeveer uitkomen op 14 miljoen euro. Gebruikers, die geld hebben verloren tijdens de Cryptopia hack, hebben netjes een compensatie ontvangen.

DragonEX | Maart 2019

DragonEX is een vrij onbekende exchange. Toch hebben zij in 2019 een verlies geleden van ruim 1 miljoen euro. Het bedrijf werd slachtoffer van een inbreuk op de beveiliging. Er werden meerdere wallets leeggehaald en fondsen verdwenen. Voor een kleine onbekende exchange is dit verlies aannemelijk. Gelukkig dat de exchange niet populairder was. Dan hadden de verliezen niet overzien kunnen worden. Een deel van het geld is gek genoeg teruggevonden. Het grootste deel is natuurlijk gewoon weg.

Coinbene | Maart 2019

Criminelen zijn er in geslaagd om meer dan 45 miljoen aan fondsen te stelen. Een gebrekkige beveiliging in combinatie met slordig omgaan met gegevens zijn hier de redenen van. Toen de hack net was plaatsgevonden, meende CoinBene dat er geen fondsen van gebruikers waren aangetast. Die bleek achteraf wel zo te zijn. Gek genoeg lijkt de exchange weer volledig operationeel en is het grootste deel van het gebruikersgeld gewoon gedekt.

Bithumb | Maart & april 2019

Bithumb is de populairste exchange van Zuid-Korea, maar is in de afgelopen twee jaar al drie keer gehackt. Toch blijven de Zuid-Koreanen fan van deze crypto exchange. De reputatie van Bithumb is in het Westen wel aangetast. Er werd in maart en april 2019  voor meer dan 20 miljoen dollar gestolen uit de hot wallets van de exchange. Er wordt gespeculeerd dat Noord-Koreaanse hackers achter deze aanvallen zitten. Dit is echter nooit bevestigd of tegengesproken. De exchange is gewoon operationeel en heeft een hoog handelsvolume.

Binance | Mei 2019

Eerder deze week schreven we al een artikel over de Binance hack van 2019. Gelukkig zijn alle fondsen #SAFU, maar het is toch een schok voor de crypto-wereld. Er lijkt meer dan 41 miljoen dollar buit te zijn gemaakt uit de hot wallets van het bedrijf. Op het moment lijkt het vertrouwen, handelsvolume en de Binance Coin (BNB) niet minder. We houden je op Bitcoinsaltcoins.nl natuurlijk op de hoogte van het laatste nieuws omtrent deze – en andere – hacks. Belangrijkst is om goed te beseffen dat het nooit handig is om teveel geld om een exchange te bewaren. Zorgt dat je zoveel mogelijk eigen private keys in handen hebt, zodat jij zelf de baas bent over je geld, zelf beslist wat je er mee doet en dat je niet afhankelijk bent van een exchange.