Vierde kwartaal van 2021 begint sterk voor Bitcoin: $55.000+
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Vierde kwartaal van 2021 begint sterk voor Bitcoin

Bitcoin crypto

Het laatste kwartaal van 2021 is pas net aangebroken, maar de bitcoin koers schiet met grote sprongen omhoog. Op 6 oktober raakte bitcoin weer $55.000 (€47,631.92), het hoogste punt sinds 12 mei 2021. Daarmee kruipt de cryptomunt weer uit een dip die maandenlang duurde – welke sommige critici deed zeggen ‘crypto is over’.


Historisch sterke bitcoin stijging in kwartaal 4

Vergeleken met vorige week is bitcoin ineens weer 23% gegroeid. Maar hoe kan dit precies? Allereerst kan het simpelweg de tijd van het jaar zijn. Het vierde kwartaal is namelijk historisch bitcoin’s sterkste maand geweest. Volgens Kraken Intelligence (een crypto research blog) heeft bitcoin jaarlijks in kwartaal 4 een gemiddeld en mediaan rendement van respectievelijk 119 procent en 58 procent.

Ook Altcoins stijgen

Als bitcoin stijgt, stijgen altcoins meestal ook. Dat geldt deze keer ook voor Ethereum, Binance Coin en Cardano. De stijging van altcoins gebeurt vaak in kleinere stappen, ETH steeg 3 procent, Binance coin eveneens, en Cardano steeg 1 procent.

De invloed van shortposities

De grote prijsstijging van bitcoin de afgelopen dagen heeft ook te maken met de zogenoemde ‘short squeeze’. Binnen 10 minuten werd er namelijk 26 miljoen dollar waard aan shortposities geliquideerd. Een investeerder kan een shortpositie innemen waarmee hij wedt op een koersdaling. Het doel van shortposities is om te profiteren van een dalende koers.

Met behulp van bitcoin futures kan je een shortpositie (wedden op daling) of een longpositie (wedden op stijging) innemen. Je betaalt rente om jouw positie vast te houden. Als de koers boven een bepaalde positie groeit dan valt jouw shortpositie weg. Doordat veel mensen tegelijkertijd gewed hadden op een daling, en bitcoin het tegenovergestelde deed, steeg de prijs van bitcoin.  

Wanneer jouw shortpositie het stop loss niveau bereikt, dan wordt de rente om deze positie vast te houden veel te hoog. Het handelssysteem koopt jouw shortpositie dan automatisch terug. Doordat een groot aantal shortposities het stop loss niveau bereikt kan de bitcoin koers ineens met duizenden euro’s stijgen. Dit fenomeen wordt dus ‘short squeeze’ genoemd.

Verdere vooruitzichten voor het laatste kwartaal van 2021

Bekende bitcoin analyst PlanB op twitter voorspelde dat bitcoin het derde kwartaal zal eindigen met $43.000. Daar had hij verrassend genoeg gelijk in. PlanB heeft daarnaast ambitieuze voorspellingen voor november en december. Hij verwacht namelijk dat bitcoin aan het einde van november tot $98.000 zal stijgen, en maar liefst tot $135.000 tegen het einde van 2021.

Hij baseert deze verwachtingen op het zogenoemde stock-to-flow model. Dit model meet het huidige aantal bitcoin in de omloop in combinatie met de stroom van nieuwe productie. Er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins en daarvan zijn er nu al 18 miljoen in de omloop.

PlanB zegt dat de voorraad-stroomverhouding van bitcoin direct gerelateerd is aan de prijs. Je kunt nu zelfs met live-grafieken volgen hoe het stock to flow model precies loopt. Natuurlijk geeft dit model geen garanties, maar veel bitcoin fanaten zijn er zeker van dat het model klopt.  

Aan het begin van het jaar speculeerden velen dat bitcoin 2021 zal eindigen met een waarde van tenminste $100.000. Zal het werkelijk gaan gebeuren? We gaan het zien.