Verschillen tussen Bitcoin en Litecoin - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Verschillen tussen Bitcoin en Litecoin

In 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto Bitcoin. Dit was de eerste (werkende) cryptocurrency. Er wordt een open-source code gebruikt. Hierdoor kan iedereen ermee aan de slag gaan en gebruiken voor andere projecten. Veel cryptovaluta hebben hier dan ook gebruik van gemaakt. Er zijn talloze Bitcoin klonen gemaakt, die een aangepaste versie van de code gebruikten. Litecoin is zo’n kloon.

In 2011 werd Litecoin aangekondigd. Ze beweerden dat als Bitcoin goud zou zijn, dat Litecoin dan zilver zou zijn. Het is nog steeds een van de grootste cryptocurrency die je kunt kopen. Litecoin kopen kan bij verschillende aanbieders. Wij doen dit graag bij BTC Direct of Litebit. Je kunt ook Litecoin omruilen van bijvoorbeeld Bitcoin bij Changelly.


Het verschil tussen de twee

In de onderstaande tabel zie je een aantal wezenlijke verschillen tussen de twee grootmachten in de cryptowereld.

Bitcoin (btc) Litecoin (ltc)
Totaal coins 21 miljoen 84 miljoen
Algoritme SHA-256 Scrypt
Block tijd 10 minuten 2.5 minuten
Moeilijkheidsgraad 2016 blocks 2016 blocks
Beloningen per block Halveert elke 210.000 block Halveert elke 840.000 blocks
Eerste beloning per block 50 BTC 50 LTC
Huidige beloning per block 12.5 BTC 25 LTC
Block verkenner Blockchain.info Block-explorer.com
Gemaakt door Satoshi Nakamoto Charles Lee
Geboortedatum 3 januari 2009 7 oktober 2011

Verschil met minen

Net zoals Bitcoin worden er nieuwe Litecoins gemaakt door minen. In 2011 werd LTC gemaakt door voormalig Google medewerker Charles Lee. Hij wilde een coin maken die de minpunten van Bitcoin zou verbeteren. Het belangrijkste verschil is dat blocks elke 2.5 minuten gegenereerd worden. Bij Bitcoin gebeurt dit iedere 10 minuten.

BTC maakt gebruik van SHA-256 en Litecoin van het scrypt-algoritme. Hierdoor is er nog geen ASIC-technologie beschikbaar

om Litecoin effectief te minen.

Verschillen in transacties

Het grootste verschil is dat Litecoin veel sneller transacties kan verifiëren vergeleken met Bitcoin. Daarnaast zijn ook de volgende verschillen tussen Bitcoin en Litecoin belangrijk om te benadrukken:

  • Litecoin kan een hoger volume transacties aan. Dit dankzij de snellere block generatie.
  • Blocks van Litecoin zijn groter
  • Het risico van double-spending aanvallen is theoretisch gezien lager
  • Wie Litecoin wil accepteren in een online winkel hoeft minder lang te wachten voordat het geld is ontvangen (5 minuten). Bij BTC is dit vaak al 10 minuten.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptovaluta voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank