Het verschil tussen een publieke en permissioned blockchain - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Het verschil tussen een publieke en permissioned blockchain

In de blog over hoe de blockchaintechnologie werkt hebben we het gehad over de drie dingen die het belangrijkst zijn voor de blockchain. De cryptografische sleutels, een gedistribueerd netwerk en een netwerk protocol. Er zijn echter nog een aantal verschillen in blockchains. In dit artikel leggen wij het verschil tussen een permissioned- en een public blockchain uit.

Een public blockchain

Bitcoin is een ambitieus project en een revolutionaire blockchain. Iedereen kan keys gebruiken, een node zijn en deelnemen aan het netwerk. Ook kan iedereen minen en het netwerk helpen. Ook is het mogelijk voor alle deelnemers om een beloning te krijgen voor hun aandeel bij het minen. Miners kunnen meedoen wanneer zij willen, even weggaan, en later weer terugkomen. Dit maakt niet uit.

Iedereen kan de blockchain publiekelijk bekijken en veranderingen (binnen de regels) aanbrengen. Ook kan iedereen een block maken (binnen de regels). Het is totaal decentraal. Daarom heet dit een public blockchain. Het is voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk. Transacties die gedaan zijn, kunnen niet meer worden omgekeerd.

Permissioned Blockchain

Blockchains kunnen ook gebouwd worden zodat niet iedereen alle informatie kan lezen. Het kan deelnemers verbieden om nieuwe blocks toe te voegen. Ook kunnen zij het mogelijk maken dat niemand een beloning krijgt of alleen een bepaald persoon. Bij Ripple bepalen zij wie transacties mogen keuren op het netwerk. Zij hebben hiervoor zelfs nodes/deelnemers in het netwerk voor.


Ook kan een ontwikkelaar van een blockchain er voor zorgen dat niet iedereen alles kan inzien. Dit kan om meerdere redenen gedaan worden. Volgens sommige mensen zijn blockchains die zo privé zijn en geen proof-of-work (of ander algoritme hebben) eigenlijk geen blockchains, maar alleen gedeelde grootboeken.

Een videouitleg

In de onderstaande video kun je nogmaals een eenvoudige uitleg van dit begrip bekijken. De video is in het Engels, maar kan op de YouTube zelf worden voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Cryptogeld voor beginners.