Venezolaanse burgers ontvangen pensioen in crypto - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Venezolaanse burgers ontvangen pensioen in crypto

Er gaan geruchten dat de Venezolaanse regering pensioenbetalingen gaat doen in de nationale cryptocurrency, de Petro. Een Venezolaanse nieuwssite genaamd The Caracas Chronicles, heeft hier over bericht op 7 december 2018. Inwonende van Venezuela hebben hierover bericht gehad van de overheid. De controversiële nationale Petro-crypto is in het leven groepen omdat de inflatie in het land enorm hoog is. Ik ben helemaal voor massa-acceptatie van crypto, maar de manier waarop de Venezolaanse overheid dit aanpakt, kan ik niet goedkeuren.


Problemen met uitbetalen

In het eerste bericht dat gepensioneerden ontvingen stond dat de maandelijkse pensioenbetaling was aangekomen. Zij kunnen dan inloggen op hun account op de overheidswebsite patria.org.ve. Vanaf daar sturen zij het geld naar hun eigen bank. Daarna staan de inwoners de gehele dag in de lange wachtrijen van de bank om hun geld op te nemen. Toen mensen op hun account inlogden, zagen ze dat het geld echter gestort was in Petro-crypto.

Er is op het moment in Venezuela geen manier om de cryptocurrency rechtstreeks naar een bank te versturen. De banken zijn nog niet uitgerust om dit soort betalingen te ontvangen en versturen. Het proces om Petro om te zetten in de nationale valuta Bolivars is mogelijk, maar wordt als zeer complex beschouwd. Je kan op de website wel een Petro Wallet koppelen aan een account, maar ik kan begrijpen dat gepensioneerden in Venezuela hier weinig verstand van hebben.

Petro crypto al sinds aanvang controversieel

De door de staat gesteunde Petro-munt werd in oktober gelanceerd en wordt uitgegeven door de overheid. Het kan worden ingewisseld voor bijvoorbeeld USD en EUR, maar ook naar Bitcoin en Ethereum. Het is onder andere gemaakt om Amerikaanse sancties tegen het land te omzeilen. De sancties zijn gericht tegen de leiders van Venezuela, dat wordt beschuldigd van schendig van mensenrechten en massale corruptie.

De Petro-crypto staat al een geruime tijd voor grote problemen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inwoners en bedrijven uitgesloten van transacties met de Venezolaanse overheid, ongeacht of deze transacties worden uitgevoerd in fiat geld of de digitale valuta van het land.

Rusland heeft ook verklaard dat het absoluut niet zal handelen in de Petro-crypto. Ook andere landen, zoals India, weigeren om afspraken te maken omtrent de Petro-munt. Volgens India druist het volledig in tegen het beleid van de centrale bank, dat beperkingen heeft opgelegd in het handelen van digitale valuta. In Nederland is Bitcoin wel gewoon legaal.

Inflatie in Venezuela

De economie van Venezuela heeft binnen 12 maanden een historische inflatie van 833,997% bereikt. Hiermee staat het land op de eerste plaats van landen met het hoogste inflatiecijfer ter wereld. De nummer twee en drie, de Democratische republiek Congo en Malawi hebben een inflatie van respectievelijk 22 en 21 procent. De regering van Venezuela hoopt echter dat de Petro-crypto de natie kan steunen in (financiële) wederopbouw.