Elke vrijdag plaatsen wij een nieuwe coin review. Ditmaal kreeg ik van 6 mensen de vraag of ik de digitale valuta VET en het blockchainplatform van VeChain Thor eens goed onder de loep konden nemen. VeChain Thor is mij zeker geen onbekend project. Ik heb er in het verleden zelfs een klein beetje in geïnvesteerd. Op het moment bezit ik de munt niet. In deze VeChain review bekijken we het project zelf, de teamleden, de VeChain Thor toekomst & verwacht, whitepaper, roadmap en de VET koers. Aan het einde geef ik mijn eerlijke oordeel over het project. Deze review is in 2018 geschreven en heb ik in november 2019 aangepast. Onder andere met nieuwe informatie en opties voor Vechain kopen. Koop direct VET met iDEAL tegen de laagste handelskosten!
Wat is VeChain Thor?
VeChain Thor is een openbare blockchainoplossing die slimme contracten ondersteunt. Het is speciaal ontworpen om bedrijven een eenvoudige manier te geven om hun inventaris te volgen. De technologie is een combinatie van Internet of Things (IoT)-technologie met een blockchain om de supply chain te digitaliseren. Met VeChain Thor kunnen merken hun verkoopkanalen in realtime volgen door RFID labels op de producten te zetten Hierdoor kunnen consumenten in een paar klikken de hele geschiedenis van een product volgen. In het echt wordt deze techniek ook al toegepast bij onder andere een Australische wijnmaker.
Kortom: VeChain Thor beoogt het probleem van namaakgoederen op de markt op te lossen.
In de onderstaande video kun je de uitleg nogmaals bekijken en zie je meer informatie over het algoritme en de techniek die wordt gebruikt.
Een voorbeeld de toepassing van VeChain Thor
Stel je voor: Je wilt een tas van het merk Prada kopen, maar je weet niet zeker of dit origineel of nep is. Als het merk Prada samenwerkt met VeChain Thor, kun je eenvoudig de RFID-tag scannen. Je krijgt dan direct alle historische informatie over het product. Zoals het productjaar, land van herkomst en type materiaal. Op die manier zijn alle gegevens voor iedereen transparant inzichtelijk.
[box]
Wat is een RFID tag?
RFID-tagging is een ID-systeem dat kleine radiofrequentie-identificatietoestellen gebruikt voor identificatie- en volgdoeleinden. Een RFID-labelsysteem omvat de tag zelf, een lees / schrijfinrichting en een host-systeemtoepassing voor het verzamelen en verwerken van gegevens.
[/box]
Hoe werkt VeChain Thor precies?
VeChain Thor maakt gebruik van een mix van blockchain-technologie en hun eigen ontworpen slimme chip om items gedurende hun hele levenscyclus te volgen. De slimme chip kan worden geïmplementeerd in verschillende IoT-systemen, zoals NFC-chips, RFID trackers of QR-codes.
Hoewel die misschien niet de meest interessante technologie lijkt, speelt het wel een zeer belangrijke rol bij het waarborgen van de productkwaliteit in alle sectoren. De sector met luxegoederen lijkt het meest voor de hand liggend. Deze sector is meer dan 400 miljoen euro waard. VeChain Thor heeft al een werkend product dat er goed uit ziet en ook doet wat het moet doen. Wat mij betreft is dit een zeer positief teken. Er zijn talloze projecten te vinden met mooie ideeën, maar die ver verwijdert zijn van een werkend eerste product of zelfs een prototype.
VeChain Tokens (VET)
Voor de implementatie van het VeChain mainnet waren de enige tokens op het netwerk VEN, een ERC-20 token. Nadat het team verhuisde naar een eigen blockchain, ruilde ze VEN-tokens in voor VET. Dit werd gedaan bij een uitwisseling van 1:100. VET wordt door bedrijven gebruikt als slimme betaalvaluta om bedrijfsactiviteiten op de blockchain uit te voeren. Bedrijven die meer VET bezitten krijgen een hogere prioriteit en meer rechten op de blockchain.
VeThor Tokens (VTHO)
Als houder van VET ontvang je VTHO (VeThor Tokens), die je kan gebruiken om slimme contracten uit te voeren en applicaties op de blockchain uit te voren. Dit mechanisme is vergelijkbaar met de manier waarop NEO, GAS produceert aan de houders. Gebruikers krijgen gemiddeld 0.000432 VTHO per VET per dag uitgekeerd.
Korte VeChain geschiedenis
VeChain Thor (VEN) is een van de eerste cryptocurrency technologiebedrijven ter wereld. Het is opgericht in 2015. Het project lanceerde zijn Initial Coin Offering (ICO) in augustus 2017. VeChain werd gemaakt op het Ethereum-platform als een ERC-20 token, maar eind juni 2018 lanceerde het zijn eigen blockchain. Met deze verandering, veranderde ook de naam naar VeChain Thor. Het tickersymbool veranderde ook van VEN naar VET.
VeChain Thor heeft een sterk kernontwikkelingsteam met meer dan 150 werknemers over de hele wereld. De CEO, Sunny Lu, heeft een zeer solide (en bewijsbare) achtergrond in IT en informatiebeveiliging bij merken van luxe winkels. Hij is tevens de voormalig CIO van Louis Vuitton in China. Daarom lag hun focus in het begin op de luxegoederen-industrie, maar VeChain Thor heeft zich ook bewezen als succesvolle blockchainimplementatie in andere sectoren, zoals wijn, landbouw, automobiel en sterke drank.
Supply Chain logistiek
Naast namaakbescherming verbetert VeChain Thor ook logistieke systemen door vereenvoudigde producttracéring. Logistiek is complex en omvat vaak verschillende afzonderlijke systemen, die per bedrijf verschillen. Hierdoor kunnen trackingproducten in de supply chain een enorme pijn zijn. Dit is met name het geval wanneer gegevens handmatig moeten worden ingevoerd of wanneer tussen processen wordt gewisseld.
Met behulp van VeChain Thor scan je eenvoudig de slimme chip van het item om al de bijbehorende gegevens te bekijken. Dit biedt bedrijven informatie die altijd actueel is en een nauwkeurig overzicht van elke artikel.
Daarnaast helpt VeChain Thor ook met kwaliteitscontrole. Dit is vooral erg handig in de landbouw- en voedingsindustrie, waar zoiets als temperatuurverandering van enkele graden een gehele oogst kan ruïneren.
Het team achter de munt
Er zijn honderden mensen actief voor het project. In de onderstaande foto kun je het core team zien. Je kan van al deze mensen een foto, LinkedIn pagina en andere informatie zien. Dit is allemaal transparant. Een groot pluspunt vind ik. Er zijn munten die ik heb beoordeelt waarvan het team helemaal nergens te vinden was.

Ik ben zelf lid van de meeste grote en middelgrote Nederlandse (en Engelstalige) community’s omtrent Bitcoins en Altcoins. VeChain Thor wordt hier vaak genoemd. De community achter de munt is erg actief. Iets wat ik voor deze VeChain Thor review als groot pluspunt zie. De Facebookpagina heeft ruim 4500 volgers, de VeChain Foundation Reddit pagina heeft 54.200 subscribers en ze worden door meer dan 100.000 mensen gevolgd op Twitter. Dit is qua volgers een van de grootste munten, vergeleken met mijn vorige coin reviews. Ook weer een pluspunt.
Partners VeChain Thor
Het team is sinds de start in 2015 druk bezig met partners zoeken. De meest opvallende zijn PwC en DNV GL. VeChain Thor maakt uit van het PWC-programma, dat hen toegang geeft tot het enorme wereldwijde netwerk van klanten van het bedrijf. DNV GL. is een bedrijf dat miljarden waard is en diensten verleent aan olie- en gasbedrijven, stroombedrijven en duurzame bedrijven. Dit zijn twee zeer strategische samenwerkingen. Daarnaast hebben zij ook goed contact met de zeer wisselvallige Chinese overheid. Erg positief dat het bedrijf zo’n groot netwerk heeft én ook gebruikt. In de onderstaande afbeelding zie je nog meer partners van het bedrijf. Houd vooral het nieuws op de officiële VeChain Thor website goed in de gaten. Hier worden er steeds meer aangekondigd.

Roadmap, toekomst en verwachting?
De website was in het verleden netjes voorzien van een roadmap. Het belangrijkste van vorig jaar hebben zij al gehad: De Mainnet lancering. Dit is, op een aantal kleine bugs na, goed gegaan. In 2019 stond een grote VeChainThor Ecosysteem verandering op het programma. Zij hebben meerdere belangrijke implementaties gedaan in het afgelopen jaar. Op de #about pagina kun je onderaan zien wat zij hebben toegevoegd aan het VeChain Thor ecosysteem.
Ik verwacht persoonlijk veel van deze top 25 munt (qua Market Cap). De VeChain Thor toekomst kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar ik voorzie wel veel nieuwe en positieve samenwerkingen. Ik denk dat dit in 2019 ook de koers hier positief op gaat reageren. Gezien het huidige team, de samenwerkingen en de goede techniek achter het product, vind ik het de moeite waard om in de gaten te houden voor 2020, 2021 en verder.
Koers en prijsgeschiedenis
VeChain Thor heeft in augustus 2017 ongeveer 20 miljoen dollar opgehaald tijdens de ICO. Yunbi was de eerste exchange waarop VEN te verhandelen viel, maar tijdens de eerste dagen viel de koers terug van $0,40 naar $0,10. Dit kwam doordat mensen die “goedkoop” tijdens de ICO hadden gekocht, de munt met winst uitbetaalden. Let op dat de koers van VEN en VET qua bedrag niet te vergelijken is. Hieronder zie je de Live VeChain Thor koers in een grafiek.
Is er behoefte aan het idee en is de inzet van blockchain noodzakelijk?
DE CEO van het bedrijf kent de markt door en door. Hij heeft wat mij betreft goed beseft dat een blockchainoplossing, voor het probleem dat VeChain Thor oplost, niet overbodig is. Omdat het gehele project draait om vertrouwen en transparantie, is een blockchain geschikt. Ik heb hier geen verdere op of aanmerkingen over, zoals ik normaal wel heb bij veel projecten.
Beschikbaarheid
VeChain Thor is een van de grootste cryptocurrencies. Over beschikbaarheid heb ik dan ook niets te klagen. Je kan de munt bijvoorbeeld direct met iDEAL kopen of op vrijwel alle belangrijke crypto exchanges. Klik hier voor een overzicht van alle exchanges voor VeChain kopen.
Eindoordeel
VeChain Thor is een goed doordacht project. De CEO van het bedrijf kent de markt, en het probleem dat zij willen oplossen, zeer goed. Hij heeft daarnaast veel experts om zich heen verzamelt en een grote community wereldwijd. Dat VeChain Thor een blockchainoplossing heeft gekozen voor het probleem, begrijp ik voor de volle 100%. Het bedrijf heeft nog wel erg veel zeggenschap over de digitale valuta. Het gehele project vind ik daarom afwijken van het originele idee van cryptovaluta. VeChain Thor mag van mij wel meer decentraler worden. Ik twijfel er echter niet aan dat het bedrijf doorgaat met ontwikkelen van werkende systemen, aangaan van waardevolle en strategische samenwerkingen en oplossing biedt die ook echt nodig zijn. Ik ben daarom erg positief over het project en verwacht dan ook veel van de toekomst.