UTXO, wat is dat? Een voorbeeld! - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

UTXO, wat is dat? Een voorbeeld!

Een niet-uitgegeven transactie-uitvoer, beter bekend als UTXO, is een belangrijk concept in de wereld van blockchain. De afkorting betekent “Unspent Transaction Output”. De naam is voor veel mensen misschien een beetje verwarrend, maar het concept zelf is niet erg moeilijk te begrijpen. In deze blog leggen we de term UTXO voor beginners uit aan de hand van een versimpelt voorbeeld.

UTXO: Een uitleg met voorbeeld

Elke UTXO is als een enkele normale fiat-munt of een enkele fiat-rekening. Dit kan bijvoorbeeld 1 euromunt zijn of een bankrekening bij ABN Amro, Rabobank of ING. Als je 45 euro in contanten hebt, heb je niet één briefje in een portemonnee. Je hebt dan mogelijk een aantal combinaties – UTXO’s- in je portemonnee. De volgende combinaties zijn bijvoorbeeld mogelijk:

  • 2x €20, 1x €5
  • 9x €5
  • 1x €20, 5x €5
  • 4x €10, 1x €5
  • 1x €20, 2x €10, 1x €5
  • 22x €2, 1x €1
  • etc.

Er zijn nog veel meer combinaties mogelijk van een rekening (portemonnee-inhoud) die oplopen tot 45 euro. In alle gevallen heb je precies 45 euro, maar dit is opgebouwd in verschillende biljetten of munten.

Hetzelfde geldt voor UTXO’s. Hoewel je een enkele balans ziet wanneer je kijkt in jouw crypto-portemonnee, heb je mogelijk één of meerdere UTXO’s in de portemonnee. Deze UTXO’s kunnen variëren qua grootte, maar bij elkaar opgeteld is de som gelijk aan het totale saldo in de portemonnee.

Het voorbeeld een stap verder

Wanneer je een item in contanten koop, kun je waarschijnlijk niet het exacte bedrag betalen. Stel dat je in de voetbalkantine een biertje koopt. Het biertje kost €2,25. Je hebt 45 euro in de portemonnee zitten. De kans is dan groot dat je niet het exacte bedrag kan betalen. In plaats daarvan moet je teveel betalen met een (of meerdere) van de aanwezige biljetten of munten. Je krijgt vervolgens een klein beetje geld terug. Je betaalt misschien voor de koffie met 3 euro munten. Dan krijg je 75 cent terug. Of je betaalt met een briefje van 20 euro. In dat geval krijg je een biljet van 10, één van 5, een munt van 2 , een munt van 50 cent, een munt van 20 cent en een munt van 5 cent terug.

Hetzelfde gebeurt als je cryptocurrencies verzendt. Laten we zeggen dat je in totaal 740 van een bepaalde cryptovaluta hebt. Stel dat je balans 3 UTXO’s heeft. Eén van 320, één van 215 en een derde van 205. Als je een kleinere hoeveelheid van deze cryptocurrency wilt verzenden, moet jouw portemonnee ten minste één volledige UTXO verzenden om de transactie te voltooien. Net zoals je niet voor een artikel van 5 euro kan betalen door een biljet van 10 euro in tweeën te scheuren, kun je niet de helft van een UTXO verzenden. Je moet eerst de volledige UTXO verzenden en ontvangt het verschil terug.

Een UTXO verzenden

Stel dat je iemand 30 van deze cryptovaluta wilt sturen. Je stuurt dan een van de UTXO’s op (320, 215 of 205) om de transactie te voltooien. De ontvanger krijgt dan gewoon een UTXO van 30. Jij ontvangt een nieuwe, kleinere UTXO terug (290, 185 of 175), afhankelijk van welke UTXO is verzonden.

Als je iemand 350 wilt sturen, dan gebeurt er eigenlijk hetzelfde. Het enige verschil is dat je dan twee UTXO’s moet versturen om de transactie te versturen. De UTXO die terugkrijgt is afhankelijk van welke twee UTXO’s jouw portemonnee verzendt.

Het verschil tussen fiat geld en UTXO’s

Het bovenstaande voorbeeld geeft goed weer hoe een UTXO werkt, maar het is niet perfect. Er zijn een aantal kleine verschillen tussen. Zo moet je bij cryptocurrency-transacties transactiekosten betalen. Dit doe je niet als je met ‘normaal’ fiat geld een biertje koopt. Bij een crypto-transactie krijg je dan het originele bedrag dat je terugkrijgt van een UTXO terug, min de transactiekosten. De volgende som is dan van toepassing:

Nieuwe UTXO = (Som van de originele UTXO) – (Som van de hoeveelheid crypto verzonden naar een ander adres) – (transactiekosten voor het gebruiken van de bewuste blockchain)

Ook klopt het voorbeeld niet helemaal, omdat de waarde van contant geld vastligt. Met andere woorden: “Fiat geld zijn beperkt tot de waarde die overheid kiest om geld te drukken”. Zo kun je in de Verenigde staten betalen met biljetten van $1, $5, $10, $20, $50, en $100. In Europa met biljetten van €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500. De munten houden we even buiten beschouwing. Het punt dat ik hiermee probeer te maken: Je kan zelf geen biljetten maken met de waarde die je zelf wil. De waarde van elk biljet ligt al vast.

Amerikaanse dollars
Amerikaanse Dollar biljetten – credit: 401kcalculator.org

De waarde van een UTXO ligt niet vast

Een UTXO kan in welke hoeveelheid dan ook komen. In de praktijk biedt dit verschillende voordelen. Ten eerste biedt het veel meer flexibiliteit vergeleken met traditioneel fiat geld. Het is mogelijk om één miljoen dollar in een cryptovaluta te hebben in een enkele UTXO. Dit in plaats van duizenden biljetten in normaal geld. Blockchain-technologie heeft een beperking in vergelijking met fiat. Het aantal en de hoeveelheid UTXO’s in een digitale portemonnee van elke persoon moet worden vastgelegd. Dit is in de praktijk maar een klein nadeel. Het aantal en de grootte van de UTXO’s in jouw portemonnee varieert van tijd tot tijd. Je hebt misschien veel kleinere UTXO’s of één grote UTXO die alles omvat.

Voor de eindgebruiker is het normaal gesproken niet helemaal nodig om het begrip UTXO te begrijpen. Het saldo van de crypto wallet is de hoeveelheid crypto die een persoon bezit. Dit ongeacht van het aantal UTXO’s.