Thailand gaat blockchain gebruiken tijdens verkiezingen - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Thailand gaat blockchain gebruiken tijdens verkiezingen

Op 2 januari 2018 meldde de Bangkok Post dat het  National Electronics and Computer Technology Center (NECTEC) in Thailand voorbereidingen aan het treffen is voor integratie van blockchain-technologie in e-voting. Begin 2017 hield het al een bijeenkomst om kennis over de blockchain over te dragen aan bedrijven en media. Hierin probeerden zij het antwoord op de vraag: “Verandert blockchain-technologie de wereld?”. Nu gaat het bedrijf zich richten op e-voting en blockchain.


Niet het eerste land

Thailand is zeker niet het eerste land met dit idee. Blockchain gebruiken tijdens verkiezingen staat op de agenda van meerdere landen en bedrijven. Het is wellicht een van de spannendste toepassingen van deze technologie. Eerder hield de VS in West-Virginia al proeven met blockchainstemmen. Zo konden mensen in het leger, die in het buitenland waren gestationeerd, via blockchain hun stem uitbrengen. Tskuba in Japan en de Zwitserse stad Zug hebben ook al eerder stemmingen via blockchain uitgeprobeerd.

NECTEC in Thailand

Volgens NECTEC, een overheidsorganisatie in Thailand, zal het stemsysteem drie pijlers hebben: Controleren, kiezen en deelnemen. De belangrijkste functie van de controlerende tak is om de identiteit van kiezers en de kwalificaties van de kandidaten te verifiëren. Kiezers zouden kunnen stemmen via e-mail nadat de identiteit is geverifieerd via een smartphone of andere mobiele camera.

Haken en ogen

Toch geeft het hoofd van de cyberbeveilingstak van NECTEC toe dat er nog wel haken aan ogen aan dit concept vastkleven. Zo kan het pas worden geïmplementeerd als het land geavanceerder wordt op technologisch gebied. Zodra 5g internet voor heel het land beschikbaar is, zal het stemsysteem toegankelijker worden voor alle inwoners.

Doel van stemmen op de blockchain in Thailand

Hij gaf ook aan dat het belangrijkste doel van het nieuwe systeem is om fraude te verminderen en gegevens beter te waarborgen. Het systeem zou bij meerdere verkiezingen kunnen worden ingezet. Dit zijn onder andere de nationale-, provinciale- en gemeenteraadsverkiezingen. Het stemmen zou op deze manier goedkoper en sneller moeten worden voor de overheid.

Gaat nog enige tijd duren

Het hoofd van de afdeling cyberbeveiliging Vorakulpipat geeft wel aan dat het nog enige tijd zal duren voordat het stemsysteem volledig geïmplementeerd wordt. Wanneer het volledig inzetbaar gaat zijn, hangt af van meerdere factoren. Alle inwoners moeten bijvoorbeeld toegang hebben tot internet en iedereen moet zijn identiteit kunnen verifiëren middels een smartphone. Het systeem wordt binnenkort in kleinere omgevingen getest. De groep Thaise mensen die in het buitenland wonen is hier goed geschikt voor. Zij kunnen bijvoorbeeld naar een ambassade of consulaat in de buurt gaan om hun identiteit te verifiëren. Ook kan het getest worden bij kleinere verkiezingen binnen universiteiten.