Stemmen op de blockchain: vier projecten - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Stemmen op de blockchain: vier projecten

Voting blockchain

Een transparante manier om te stemmen tijdens verkiezingen is een van de belangrijkste toepassingen van blockchaintechniek. De blockchain is – zo goed als – onveranderbaar en transparant. Op het moment zijn er een handjevol projecten opgezet om blockchain-stemmen mogelijk te maken. Het is nog even aankijken welk project succesvol gaat zijn. Dat er ontwikkelingen zijn op dit gebied vinden wij een goed iets. Het schijnt een positief licht op de blockchain. En positief nieuws kunnen we in dit barre crypto-jaar zeker goed gebruiken. De onderstaand projecten staan op alfabetische volgorde.


Agora

Agora wil stemmen en systemen om te stemmen naar de blockchain brengen. Zij vinden dat het tijd is dat het oude stemsysteem naar het digitale tijdperk overgezet wordt. Zij staan voor een veilige en transparante manier van stemmen. Verder willen zij een nieuwe generatie stemsystemen opzetten voor overheden en organisaties. De website van Agora kan je hier vinden.

Follow My Vote

 

Een veilig online stemplatform maken zal niet makkelijk zijn. Follow My Vote richt zich ook op stemmen registreren door middel van blockchaintechniek, maar de focus ligt op online stemmen. Zij willen het mogelijk maken om altijd en overal te stemmen. Dat mensen elke keer naar een stemhokje moeten gaan vinden zij ouderwets. Uiteindelijk willen zij een blockchainplatform ontwikkelen waar men een stem uit kan brengen voor een verkiezing en alle stemmen direct kunnen volgen.

infographic follow my vote stemmen blockchain

Op de website staat een treffende bekende quote van Joseph Stalin:

 

“It is enough that the people know there was an election. The people who cast the votes decide nothing. The people who count the votes decide everything.” – Joseph Stalin

In de onderstaande video zie je meer over Follow My Vote:

 

Polys

Polys lijkt op een aantal punten op de vorige twee projecten. De focus ligt echter meer bij snelle online polls creëren dan bij stemmen voor verkiezingen. Polys heeft al een klein werkend product. Iedereen kan een poll aanmaken waar mensen in kunnen stemmen. Bedrijven en overheden die geïnteresseerd zijn kunnen een demo van 10 minuten aanvragen. Polys staat voor anoniem, veilig, makkelijk en transparant stemmen. Dit kan gewoon via een computer of smartphone. De website van Polys kun je hier vinden.Crypto stemmen blockchain

VotoSocial

VotoSocial is een project uit Spanje. Zij hebben meerdere testfases doorlopen. Tot nu toe vinden zij dat stemmen op de blockchain iets is waar veel in geïnvesteerd moet worden. In de eerste testen konden zij tegen zeer lage kosten verkiezingen opzetten. Een normale verkiezing opzetten kost miljoenen. Een blockchain verkiezing slechts een fractie van dat bedrag. Het project kan je volgen op de website van VotoSocial.