Stablecoins, wat zijn dat en hoe werken ze? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Stablecoins, wat zijn dat en hoe werken ze?

De nieuwste hit in de cryptowereld zijn de Stablecoins. Deze coins zijn hot en happening en veel mensen zijn er razend enthousiast over! Er zijn op dit moment meer dan 50 Stablecoin-projecten in ontwikkeling. Deze projecten zijn in het laatste jaar, anderhalf jaar flink toegenomen. Ook zijn er meer dan een dozijn projectteams die hebben aangegeven de komende weken/maanden hun project te lanceren. Maar wat zijn Stablecoins eigenlijk? En waar komt deze plotselinge populariteit vandaan?


Over Stablecoins

Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de prijzen zijn gekoppeld aan een bestaande activa. In theorie kan de munt aan alles worden gekoppeld. De meerderheid is echter gekoppeld aan valuta’s zoals de dollar of de euro. Er zijn twee verschillende hoofdtypen van stablecoins, reserve-ondersteund en algoritmisch. Hier kan je verder in de blog meer over lezen.

De populariteit van Stablecoins

Stablecoins zijn op dit moment erg populair. Dat komt onder andere omdat dit een van de nieuwste innovaties is in de snel veranderende cryptowereld. Het doel van Stablecoins is ervoor te zorgen dat de koers van verschillende cryptocurrencies niet te heftig fluctueert. Door het creëren van meer stabiliteit krijgt ook de meest sceptische econoom meer vertrouwen in de cryptocurrencies. Een van de meest populaire Stablecoins van dit moment is Tether.

Complexe financiële producten op cryptocurrencies

Door een meer stabiele cryptowaarde, is er geen sprake meer van speculatieve beleggingen. Cryptocurrencies krijgen eerder het vertrouwen van een erkende valuta of activa. De mensen die vorig jaar aan de zijlijn stonden tijdens de prijsschommelingen, zullen nu eerder gaan investeren. Klanten zijn straks in staat om crypto’s om te wisselen voor bijvoorbeeld dollars in tijden van hoge volatiliteit. Het doel hiervan is om uiteindelijk ook meer complexe financiële producten op crypto te kunnen bouwen, hierbij kan je onder andere denken aan verzekeringen en leningen.

Het reserve-ondersteund type

Dit type functioneert een beetje als papieren geld wat werd gebruikt toen het nog was gekoppeld aan de gouden standaard. Net zoals contanten vroeger werden gedekt door goudreserves in een centrale bank, worden reserve-gestuurde of reserve-ondersteunde Stablecoins één-op-één ondersteund door reserves van de valuta’s waaraan ze zijn gekoppeld. De waarde van een coin blijft hetzelfde wanneer munten als USDC of Tether worden ingeruild voor een Stablecoin, en de dollars in een bank worden gestort om daar onaangeraakt te laten totdat iemand de coins weer voor de dollars verwisselt.

Het algoritmisch type

Het algoritmisch type wordt niet door reserves ondersteund, maar door een algoritme. Dit type is een stuk uitdagender om te ontwerpen, hij heeft zich nog niet kunnen bewijzen op het volgende punt. Wanneer de vraag naar dit type Stablecoin stijgt, zou het aanbod ook moeten stijgen om ervoor te zorgen dat de waarde van de coin niet stijgt. Wanneer de waarde daalt, zou er een mechanisme moeten zijn waardoor de voorraad weer minder wordt en de waarde weer terug wordt gebracht naar een bepaald punt. Een aantal voorbeelden van algoritmische Stablecoins die in ontwikkeling zijn, zijn Basis, Terra, Carbon en Fragments.