Stablecoins: De voor- en nadelen - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Stablecoins: De voor- en nadelen

Vandaag kwam het nieuws uit dat Facebook een speciale stablecoin voor WhatsApp aan het ontwikkelen is. Stablecoins zijn de nieuwste hype in de cryptowereld.
Simpel gezegd is een stablecoin een cryptocurrency waarvan de prijs is gekoppeld aan een bestaande activa. De cryptocurrency zou dus aan van alles gekoppeld kunnen worden, denk aan goud en olie. In de praktijk wordt de stablecoin vaak gekoppeld aan een valuta zoals de dollar of de euro. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van stablecoins?

De voordelen van stablecoins

De stablecoin is op het moment erg populair. De populariteit heeft de munt vooral te danken aan het feit dat het als doel heeft ervoor te zorgen dat de koersen minder fluctueren. De munt blijft een stuk stabieler. Dit zou een groot voordeel zijn omdat ook de meest kritische economen en beleggers meer vertrouwen krijgen in de cryptowereld en ook gaan investeren. Ook zou de cryptocurrency nog beter gebruikt kunnen worden als betaalmiddel in het dagelijks leven, bijvoorbeeld door bedrijven.

De nadelen van stablecoins

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan de stablecoins. Zo zijn stablecoins niet zo aantrekkelijk voor beleggers als de traditionele cryptovaluta. Omdat de koersen zo stabiel blijven, is de kans groot dat jouw 100 euro over een jaar, of zelfs twee jaar, nog steeds 100 euro waard is. Ook heeft de stablecoin niet altijd dezelfde voordelen als de traditionele cryptocurrencies. Veel mensen vrezen dat de coins niet zo decentraal zijn als de traditionele coins. Ook wordt er gevreesd voor de anonimiteit van de munt. De stablecoin moet het liefst gekoppeld zijn aan een stabiele valuta. Is dat niet zo, dan kunnen inflatie en deflatie de houders van de stablecoin veel schade berokkenen.

Wat zijn (ontbrekende) succesfactoren?

Er zijn een aantal factoren die de stablecoin tot een succes kunnen maken. Niet alle stablecoins beschikken over deze factoren. Er zijn vier voorwaarden voor een optimale cryptocurrency. Deze voorwaarden gelden voor de traditionele cryptocurrencies en voor stablecoins.

Naast deze factoren zijn er nog meer eigenschappen die de populariteit van een munt bepalen. Zo is het belangrijk dat een munt eenvoudig te verhandelen, te beheren en te gebruiken is. Ook de transactiesnelheid is erg belangrijk. Het is voor de gebruiker fijn als transacties snel worden goedgekeurd. Wanneer de transactiekosten laag zijn, wordt de munt ook populairder.