Je zal misschien wel gemerkt hebben dat er steeds meer te doen is over Segwit2x. Het begrip komt terug op je tijdlijn, in het nieuws en wordt in elke cryptogroep waarvan je lid bent uitvoerig besproken. Vaak wordt het uitgelegd in termen die je niet begrijpt. En heel eerlijk: wij soms ook niet. Veel media weten er een ingewikkeld en technisch verhaal van te maken, terwijl dat helemaal niet nodig is. In deze blog leggen wij alles rondom Segwit2x uit. Deze informatie is gemaakt voor beginners. We leggen het uit op een manier die iedereen begrijpt, zonder te ver van de term af te wijken. Je moet echter wel een kleine basis hebben m.b.t. Bitcoin. Begrijp je veel begrippen nog niet? Lees dan eerst onze serie artikelen Bitcoin voor beginners.
Update: De Hard fork Segwit2x gaat niet door
Op 8 november in de avond is bekend geworden dat de geplande hard fork niet doorgaat. Lees ons bericht over: Segwit2x gaat niet door!
Deze blog over de hard fork is verder erg informatief en zal beschikbaar blijven. De genoemde data zijn natuurlijk niet meer relevant.
Huidige Bitcoin
De versie zoals wij nu kennen noemen we in dit artikel de huidige Bitcoin. Op het moment is er een limiet van 1MB voor de blockgrootte. Een block kan dus op het moment 1MB data bevatten. Dit heeft de maker Satoshi Nakamoto gedaan om aanvallen op het netwerk te voorkomen toen Bitcoin nog in de kinderschoenen stond. Hij heeft het limiet van 1MB gekozen, omdat 99% een block toen nog leeg was. Hij verwachtte dat er genoeg tijd zou zijn om het systeem aan te passen en te upgraden waar nodig.
Toen Bitcoin steeds populairder werd had het netwerk moeite om alle transacties te behandelen. Er waren er simpelweg te veel. Deze transacties stapelden zich op en vormden een lange wachtrij. Blocks worden ongeveer elke 10 minuten gevonden, maar in die 10 minuten waren er meer dan 1MB aan transacties gedaan. Hierdoor ontstond er vertraging.
Ook werden hierdoor de transactiekosten hoger. Mensen die snel hun transactie wilden verzenden, verhoogden de transactiekosten. Miners pakten deze beloning (block rewards) eerder mee dan de transacties met lage beloningen.
De oplossing: Segwit
De hoofdontwikkelaars van de Bitcoin Core kwamen met een oplossing: Segregated Witness (SegWit). Deze is op het moment in de huidige Bitcoin geïmplementeerd. Er kunnen nu tot 4 keer zoveel data in een block. Dit hebben zij gedaan door de transactie data te scheiden van de signature (handtekening) data. Ze hebben dus de data die normaal in een block gaat gescheiden van elkaar. Ook heeft dit er voor gezorgd dat het mogelijk is om het netwerk – als het nodig is – nog meer te verbeteren. Bijvoorbeeld door het lightning netwerk te implementeren.
En nu naar Segwit2x
Niet iedereen was even blij met de implementatie van Segwit. Zij wilden de maximale grootte van een Bitcoin block vergroten. Dit geeft het netwerk meer ruimte om te groeien. De Bitcoin Core ontwikkelaars willen dit niet, omdat hier een hard fork voor nodig is. Deze kunnen gevaarlijk zijn. Als deze verkeerd wordt uitgevoerd kan dit nare gevolgen hebben voor het netwerk.
Op 23 mei 2017 publiceerde de Digital Currency Group de beruchte New York Agreement (NYA). Deze was getekend door een groot aantal grote Bitcoin bedrijven en miners. Zij beheren samen meer dan 80% van de hashpower van Bitcoin. Hier hebben zij dus de absolute meerderheid mee. Met deze New York Overeenkomst gingen zij akkoord met het compromis genaamd Segwit2x. Hiermee wordt de blocksize (blockgrootte) direct verdubbeld met een hard fork in november 2017.
Replay protectie
Een van de grootste zorgen die mensen uiten gaat oer de replay protection. De nieuwe munt (na de hard fork) heeft deze niet. Een replay attack werkt als volgt: Na een fork stuurt iemand jou 10 Bitcoins op de blockchain die zojuist ontstaan is (de forked chain). Een persoon met kwade bedoelingen kan deze transactie kopieren en op de huidige Bitcoin blockchain nogmaals uitvoeren. Zo verzend de persoon nogmaals 10 Bitcoins. De Segwit2x chain ondersteunt niet automatisch deze replay protection. De gebruiker moet er zelf voor kiezen om dit te activeren.
Waarom willen mensen geen hard fork?
Men denkt dat deze Segwit2x te snel komt na de Segwit upgrade. Een hardfork kan potentieel gevaarlijk zijn en vergt veel voorbereiding. Als deze fork toch doorgaat en een grote groep miners steunen deze nieuwe blockchain, kan er veel verwarring ontstaan. Welke is nu de echte Bitcoin? Sommige mensen vinden ook dat hard forks de cryptomunt zal verzwakken, omdat het een decentrale community moet zijn met één doel.
Moeten wij ons zorgen maken?
Sommige mensen maken zich zorgen, anderen weer niet. Wij denken dat – als de Segwit2x fork doorgaat – het allemaal wel mee gaat vallen. Er komt snel duidelijkheid over welke ketting de enige echte Bitcoin is. Het is natuurlijk altijd wel verstandig om je private keys goed te bewaren. Ook als je Bitcoin bewaard op een online wallet, is het niet zeker dat je ook de nieuwe munt kan claimen. En ook niet hoe veilig deze staat. Bewaar deze dus liever op een veiligere offline manier (paper wallet/hardware wallet). Mensen die hun private keys hebben, krijgen dezelfde hoeveelheid van de Segwit2x munt als van de huidige Bitcoin. Nogmaals: bewaar dus je private keys goed en veilig.