Salaris uitbetaald in crypto: een nieuwe economisch trend
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Salaris uitbetaald in crypto: een nieuwe economisch trend

Cryptovaluta salaris

In de wereld van cryptomunten is de laatste tijd een bijzondere trend gaande, namelijk een toenemende vraag van werknemers om hun salaris uit te betalen in crypto’s. Uit een recent onderzoek is gebleken groeit de vraag naar cryptosalarissen wereldwijd sinds het najaar van 2020 maandelijks met ongeveer 10 procent toeneemt. Een flinke groei dus. Maar welke cryptocurrencies zijn het meest populair om als salaris te ontvangen? En in welke werelddelen en landen neemt de vraag naar uitbetaling in crypto’s het snelst toe?

De populairste cryptomunten om als salaris te laten uitbetalen

Het zijn vooral de grotere crypto’s die populair blijken om als salaris te laten uitbetalen, zo blijkt uit het zojuist genoemde rapport, dat als titel “State of Global Hiring Report 2021” heeft. Het diepgravende onderzoek is gebaseerd op het uitpluizen van ongeveer honderdduizend arbeidscontracten uit 150 verschillende landen. Bitcoin wordt door werknemers het meest gevraagd, met een aandeel van maar liefst 63 procent. Naast de Bitcoin zijn diverse Altcoins populair om het salaris te verrekenen. Ethereum geldt na Bitcoin als de meest gewilde crypto, samen met de stabiele cryptomunt USDC. Beide digitale munten hebben een aandeel van 7 procent op het totaal. De twee Altcoins die hierna in het rijtje volgen, beide met een aandeel van 2 procent, zijn Solana en Dash.

In welke werelddelen en landen zijn cryptosalarissen in opkomst?

Opmerkelijk is dat er duidelijke regionale verschillen zijn als het gaat om het al dan niet laten uitbetalen van salarissen via crypto’s. Opvallend is dat Zuid-Amerika de kroon spant als het gaat om cryptobetalingen aan personeel. Van alle onderzochte arbeidscontracten uit het onderzoeksrapport “State of Global Hiring Report 2021” was iets meer dan 50 procent afkomstig uit dit werelddeel. Na Zuid-Amerika hebben de drie regio’s Europa, het Midden Oosten en het Afrikaanse continent met zo’n 37 procent hun aandeel. En ten slotte wordt er ook in Noord-Amerika en in het Aziatisch-Pacifische gebied uitbetaald in cryptomunten, beide met een aandeel van 7 procent op het totaal.

Enkele kartrekkers uit de politiek

De verwachting is dat de trend door gaat zetten en dat er steeds vaker voor gekozen wordt om arbeidsloon via cryptocurrencies uit te keren. Er zijn namelijk ook in toenemende mate prominenten uit de (inter)nationale politiek, die ervoor gekozen hebben om (een deel van) hun salaris in digitale munt te verzilveren. Een van de bekendste namen op dit gebied is de burgemeester van de Amerikaanse stad Miami, in Florida, die eind 2021 te kennen gaf dat hij zijn gage in Bitcoins zou laten uitbetalen. De prominent, zijn naam is Francis Suarez, is daarmee feitelijk de eerste Amerikaanse politicus die op deze bijzondere manier zijn loon overgemaakt krijgt.

Naast Francis Suarez is de Vlaamse politicus Christophe de Beukelaer een andere bekende trendsetter. Als politicus in het Europese parlement in Brussel heeft De Beukelaer aangegeven dat hij, als eerste politicus op het Europese continent, zijn jaarsalaris over 2022 in Bitcoins gaat incasseren. Vermoedelijk gaat het om een maandbedrag tussen de 5000 en 7000 euro, wat dus met twaalf vermenigvuldigd moet worden. De Beukelaer gaf aan het volste vertrouwen te hebben in het digitale goud dat Bitcoin heet. Ten slotte gaf de burgemeester van New York, Eric Adams, kort geleden ook te kennen in Bitcoins betaald te gaan worden, sowieso de eerste drie salarisrondes die hij ontvangt.