Rusland investeert geen 10 miljard in crypto - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Rusland investeert geen 10 miljard in crypto

Op sociale media en op verschillende nieuwswebsites gaan geruchten over een mega-investering. Rusland zou 10 miljard USD gaan investeren in Bitcoin (BTC). Nieuws over deze investering valt te herleiden naar de econoom Vladislav Ginco. Hij beweerd voor de Russische overheid te werken. Via Twitter gaf hij meerdere malen aan dat Rusland blijk gaf van mogelijke investeringen in cryptocurrency.

Het verhaal wordt snel overgenomen

Meerdere (grote) nieuwsbronnen nemen al snel het verhaal over. Mensen raken enthousiast en hopen dat Bitcoin en altcoins mede dankzij dit nieuws weer in een bullish segment terecht gaan komen. Websites zoals The Telegraph, Bitcoinist, Decrypt Media en ZeoHedge nemen het nieuws over. Het nieuws is echter afkomstig van een nieuwsbron genaamd Daily Hodl. Deze website staat er om bekend nepnieuws te publiceren en berichten die duidelijk satire zijn. De nieuwsbron citeerde alleen de tweets van Ginko en andere nieuwsartikelen citeerden gretig de Daily Hodl.

Tweets van Ginko

Ginko reageerde op meerdere tweets van andere personen over de kwestie en verklaarde dat de Russische regering geen andere keus had dan de centrale-bankreserves van het land te investeren in BTC. Zo kan voorkomen worden dat de lokale economie instort onder druk van Amerikaanse sancties. Hij verwachtte ook dat ten minste 10 miljard Amerikaanse Dollar gebruikt zal worden om crypto te kopen door de overheid in het eerste kwartaal van 2019.

Geen bewijs

Op de vraag van andere Twitter-gebruikers naar bewijzen om zijn beweringen te ondersteunen, wat zijn positie is in het land en of hij bevoegd is om dit soort uitspraken namens de overheid te doen, volgt weinig informatie. Hij verklaarde alleen dat er volgens hem drie redenen zijn voor de hoge investering in Rusland. 1) veel gezinnen van lokale ambtenaren investeren al in crypto. 2) de investering biedt de mogelijkheid om economische verliezen te beperken die worden veroorzaakt door Amerikaanse sancties. 3) Crypto gaat gebruikt worden om het pensioenstelsel van het land te hervormen. Voor alle drie de beweringen is geen bewijs.

Identiteit

De identiteit van Ginko wordt ook ter discussie gesteld. Hij beweert een publieke persoonlijkheid te zijn in Rusland, die regelmatig in televisieshows verschijnt. In het verleden deed hij ook al twijfelachtige uitspraken via sociale media. Hij vroeg bijvoorbeeld om de vrijheid van Bernard Madoff, die achter de grootste ponzi-scheme ooit zit. Ook beweerde hij dat Madoff de “echte Satoshi Nakamoto” was.