Ripple beginnersgids: Geschiedenis, wallets, XRP kopen en informatie - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ripple beginnersgids: Geschiedenis, wallets, XRP kopen en informatie

Ripple is een netwerk waarop snel betalingen worden verwerkt. Het wordt op het moment getest en gebruikt door meer dan 80 banken en andere financiële instellingen wereldwijd. Op het Ripple netwerk wordt de cryptocurrency XRP gebruikt. Ripple (XRP) is een populaire digitale valuta, maar is wel een stuk ingewikkelder dan de meeste cryptocurrencies. XRP schommelt tussen de tweede en derde plaats qua marktkapitalisatie. In deze Ripple voor beginners gids behandelen we alles wat met dit bedrijf en de munt XRP te maken heeft. Je leest onder andere over de geschiedenis, een uitleg over het bedrijf en wat zij precies doen, waar Ripple kopen en wat de beste XRP wallets zijn.

Deze ripple gids is erg uitgebreid. Je leest alles wat met Ripple te maken heeft. Van de geschiedenis tot de beste Ripple wallets, hoe XRP kopen werkt en een uitleg van alle begrippen die je omtrent Ripple en XRP tegenkomt.


Het bedrijf achter XRP

Ripple Labs, Inc. is een Amerikaans bedrijf dat het Ripple Payment Protocol en netwerk heeft ontwikkeld. Het bedrijf heette in eerste instantie Opencoin, maar kreeg de huidige naam in 2015. Ripple Labs, Inc. werd in 2012 opgericht in San Francisco door Chris Larsen en Jed McCaleb

Wat is Ripple?

Ripple is een RTBV systeem (real time brutoverrekeningssysteem), wisselkantoor en geldtransfer netwerk. Het wordt gebruikt om bedrijven zoals banken met elkaar te verbinden. Ripple werd in eerste instantie gemaakt om snelle betalingen wereldwijd uit te voeren.

Wat is XRP?

XRP is de cryptovaluta die op het netwerk van Ripple gebruikt kan worden. Ripple kopen is investeren in een snelle en schaalbare digitale valuta waarmee onderling betalingen kunnen verricht.

Het grote verschil tussen XRP en Ripple Connect

Het bedrijf maakt gebruik van software genaamd Ripple Connect. Deze software gebruikt het InterLedger Protocol (ILP) om fiat geld tussen banken te versturen en ontvangen tegen lage transactiekosten. Ripple Connect maakt geen gebruik van XRP. De cryptocurrency is optioneel voor bedrijven. Zij kiezen er op het moment voor om geen XRP te gebruiken binnen deze sofware, omdat de techniek nieuw is en de volatiliteit erg hoog.

XRP is een cryptocurrency dat bestaat buiten Ripple Connect. Een kenmerk van deze cryptovaluta zijn ook snelle transacties.

Ripple geschiedenis

Hieronder lees je een korte beschrijving van de Ripple geschiedenis

Vroege ontwikkeling (2004 tot 2012)

De voorganger van het Ripple betaalprotocol, Ripplepay, werd voor het eerst bedacht en ontwikkelt door Ryan Fugger. Hij is een developer uit Vancouver, Canada. Fugger bedacht Ripplepay nadat hij werkzaam was bij een lokale exchange in Vancouver. Zijn doel was een monetair systeem te creëren dat gedecentraliseerd was en dat individuen en gemeenschappen in staat zou stellen hun eigen geld te maken. Fugger eerste uitvoering, RipplePay.com, debuteerde in 2005 als een financiële dienst. Het bood veilige betaalopties aan voor de leden van de online community via een wereldwijd netwerk.

RipplePay

Dit leidde tot de conceptie van een nieuw systeem gemaakt door Jed McCaleb (bekend van het eDonkey-netwerk. Hij werkte hiervoor samen met Arthur Britto en David Schwartz. Zij begonnen met de ontwikkeling van een digitaal valutasysteem waarin transacties werden gecontroleerd door consensus tussen gebruikers van het netwerk. Dit was een geheel andere techniek dan Bitcoin op dat moment gebruikte. Het systeem werd zo ontworpen dat het minder elektriciteit nodig had en de snelle transacties had vergeleken met Bitcoin. Chris Larsen, bekend van E-Loan en Prosper werd in 2012 toegevoegd aan het team. Zij legden hun idee voor bij Ryan Fugger. Samen met de toenmalige Ripple-community besloot hij samen met dit team door te gaan. Het team richtte kort daarna het bedrijf OpenCoin op.

Bekijk hieronder de eerste introductie van Ripple op YouTube

xRapid

xRapid van Ripple is begin oktober 2018 live gegaan. Meerdere bedrijven maken er – op het moment van schrijven – gebruik van. Ook bedrijven met andere commerciële doeleinden kunnen xRapid in gebruik nemen. xRapid is bedoeld voor betalingsproviders en andere financiële instellingen die de liquiditeitskosten willen minimaliseren en tegelijkertijd klantervaringen willen verbeteren. Omdat betalingen in opkomende markten vaak vooraf gefinancierde lokale valuta-rekeningen over de hele wereld vereisen, zijn de liquiditeitskosten hoog. xRapid verlaagt de kapitaalvereisten voor liquiditeit drastisch.

xRapid Ripple XRP

xVia

xVia is voor bedrijven, betalingsproviders en banken die betalingen via verschillende netwerken willen verzenden met behulp van een standaardinterface. De eenvoudige API van xVia vereist geen software-installatie en stelt gebruikers in staat om naadloos betalingen wereldwijd te verzenden met transparantie in de betalingsstatus.

xVia Ripple XRP

De cryptocurrency XRP

XRP is de eigen valuta van het Ripple-netwerk en kan worden opgedeeld tot 6 decimalen achter de komma. De kleinste hoeveelheid XRP wordt een “drop” genoemd. 1 miljoen drops staat gelijk aan 1 XRP. In het totaal werden er 100 miljard XRP gemaakt. Volgens de regels, die vastgelegd zijn in het protocol, mogen er niet meer bijgemaakt worden. Het systeem is zo gemaakt dat het een afnemende totale hoeveelheid heeft. Elk Ripple account moet verplicht 20 XRP als reserve houden. Betalingen in XRP worden binnen 3 tot 4 seconden uitgevoerd. Het netwerk kan 1500 transacties per seconde aan, maar kan geschaald worden tot 50.000 per seconde. De minimum transactiekosten van XRP is 0.00001 XRP. Dit is velen malen goedkoper dan bij bijvoorbeeld Bitcoin

Distributie van XRP

Van de 100 miljard XRP hebben de mensen van Ripple Laps er zelf 20 miljard gehouden. Hiervan hebben zij 80% geschonken aan het eigen bedrijf om zo de liquiditeit te verhogen. Ook hebben zij hier in 2013 een giveaway van gehouden. Hieronder waren ook een aantal goede doelen die werden gesteund. In 2017 plaatste het bedrijf 88% van de eigen reserve in escrow na aanleidende onrust binnen de community.

XRP als brug tussen andere valuta

Een van de belangrijkste functies van Ripple (XRP) is een brug vormen tussen twee currencies. Bijvoorbeeld als twee cryptovaluta met elkaar worden verhandeld met een laag volume. XRP wordt dan gebruikt als “brug-currency”. Meer kun je lezen in deze tekst onder de kop “Bitcoin bridge”

Anti-spam maatregelen en 20XRP reserve per Ripple adres

Als een gebruiker een transactie doet die niet in Ripple is, vraagt het bedrijf transactiekosten. Dit wordt gevraagd om tegen te gaan dat het netwerk plat wordt gelegd door miljoenen transacties in één keer. Door een kleine hoeveelheid transactiekosten te vragen wordt het netwerk niet overbelast. Om tegen te gaan dat mensen geen valse of honderden accounts aan gaan maken, is het verplicht om een kleine reserve van 20XRP op een Ripple-rekening te bewaren.

Live Ripple koers

Je kan de koers van XRP in de onderstaande grafiek bekijken. Data wordt beschikbaar gesteld via Cryptocompare.

Ripple (XRP) koopgids

Ripple is een van de meest populaire cryptovaluta’s. Tijdens het schrijven van deze gids zijn Ethereum en Ripple aan het strijden om de nummer twee positie qua marktkapitalisatie. Ripple kopen kan op meerdere manieren. Hieronder lees je op welke manieren XRP kopen het beste kan.

XRP kopen met iDEAL

XRP kan in Nederland (en België) gemakkelijk worden gekocht met iDEAL. Voor Belgen is het vergelijkbare Bancontact Mr Cash als betaalmethode beschikbaar. Wij leggen de methode Ripple kopen bij de aanbieder Bitvavo uit. Voor meer informatie over deze cryptocurrency broker kun je onze review over Bitvavo lezen. Het grote voordeel is dat je geen eigen wallet nodig hebt. Je kan de munten in een online wallet van Bitvavo bewaren.

  1. Ga naar Bitvavo via deze link
  2. Maak een account aan en verifieer deze
  3. Stort euro’s via iDEAL op jouw Bitvavo rekening
  4. Klik op het tabblad kopen en klik op Ripple (XRP)
  5. Vul in hoeveel XRP of voor hoeveel euro je deze cryptovaluta wilt kopen en bevestig dit

In de onderstaande tabel zie je meerdere aanbieders. Op het moment kun je Ripple kopen bij alle onderstaande aanbieders. Nadeel is dat je bij de meeste aanbieders direct over een eigen wallet moet beschikken en dus ook standaard 20XRP op dit account moet hebben staan. Deze kan je er niet afhalen nadat je het hebt gestort.

XRP kopen via een exchange

Je kan XRP ook kopen via een exchange. Op deze pagina https://coinmarketcap.com/currencies/ripple/#markets van coinmarketcap zie je alle aangesloten exchanges en handelsparen voor Ripple. Daarnaast zie je hier ook het handelsvolume en de huidige prijs van de munt. Deze kan per exchange namelijk verschillen. Wij raden de volgende exchanges aan:

  • Bitvavo
  • Binance
  • Bitfinex
  • Changelly
  • Bitcoin Meester

Je moet eerst over een andere valuta beschikken om XRP te kopen via een exchange. Helaas kun je deze munt niet bij Cryptopia krijgen, maar ons Cryptopia exchange stappenplan geeft wel een goed overzicht van hoe een exchange precies werkt. Mocht je er bij een van de bovenstaande exchanges niet uitkomen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Ripple bewaren: De beste XRP wallets

Veel mensen hebben moeite met een juiste wallet te vinden voor de cryptocurrency XRP. Ripple bewaren in een wallet kan zeker voor beginners erg lastig zijn. Daarom raden wij aan om te starten met een gratis online wallet van Bitvavo. Je hoeft dan geen 20XRP reserve op jouw Ripple-adres te hebben staan. Hieronder staan een aantal andere wallets die wij ook gebruiken om XRP te bewaren.

Online wallet bij Bitvavo

Via de Nederlandse cryptocurrency broker Bitvavo kun je een gratis online wallet voor XRP aanmaken. Je kan hier XRP ontvangen en versturen. Als je bij deze aanbieder ook Ripple koopt, dan wordt dit automatisch in jouw wallet gezet. Voordeel is dat je zelf geen 20XRP reserve hoeft te houden in de wallet. Nadeel is dat je zelf niet jouw eigen private keys in handen hebt, zoals bij de Ledger Nano en Toast wallet bijvoorbeeld wel het geval is. Voor de XRP Ripple beginner is het wellicht wel de beste optie om te beginnen met de online wallet van Bitvavo.

Toast Wallet (iOS, Android, Windows, Mac en Linux)

De missie van Toast is om een Ripple wallet te maken die simpel genoeg, zodat jouw oma het kan gebruiken, maar veilig genoeg voor een Zwitserse bankier. Wij denken dat Toast redelijk goed in deze missie is geslaagd. De app voor Android en iOS werkt makkelijk en je wordt tijdens het instellen stap-voor-stap begeleid. Op de homepage van de officiële website (link) kun je de downloadlinks voor alle versies vinden. Let wel goed op dat je de beveiligingsvraag, woorden en code goed opschrijft en veilig opbergt. Als je dit kwijt bent, ben je ook jouw Ripple kwijt.

Ledger Nano

Wil je Ripple XRP liever bewaren op een hardware wallet, dan is een Ledger Nano wellicht wat voor jou. Je kan hier naast XRP ook andere valuta, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) opslaan. Het is een USB-stick die speciaal is ontworpen voor digitale valuta. Plug de Ledger Nano in een laptop of computer en je kan direct XRP sturen en ontvangen. Bekijk hier het aanbod van Ledger Nano’s.

Edge Ripple Wallet (iOS en Android)

Deze app is erg gebruiksvriendelijk en kan gratis worden gedownload. Je moet ook hier 20 XRP reserve op een account houden. De app en meer informatie over Edge kun je vinden op de officiële website. Ook zij willen gebruikers de meest gebruiksvriendelijke ervaring bieden.

Gatehub wallet

De Gatehub wallet voor XRP wordt ook genoemd op de website van Ripple laps. Het is een wallet die gebruikt kan worden op een PC of laptop. Het is makkelijk in gebruik. In het verleden is er wel eens wat te doen geweest over de veiligheid van de wallet, maar echte problemen zijn er nooit geweest. Je kan een wallet aanmaken via deze link.

Ripple wallets

Conclusie en onze mening

Het bedrijf Ripple is al sinds 2012 een gevestigde naam binnen de cryptocurrencywereld. Zij proberen met hun technieken een brug te vormen tussen de huidige traditionele financiële wereld en de wereld van cryptocurrencies en blockchaintechniek. Voor een grote groep mensen is Ripple niet decentraal genoeg en doen zij het originele idee, zoals beschreven in de Bitcoin whitepaper, geen eer aan. Wij denken juist dat een brug tussen de twee werelden hard nodig is. De cryptovaluta XRP is – naar onze mening – zeer interessant als investering. Ruim 80 banken zijn op het moment testen aan het uitvoeren met de techniek van Ripple en de technieken die XRP (en Ripple) hebben veel toegevoegde waarde als je deze vergelijkt met veel andere digitale valuta.

Korte disclaimer: Dit is geen koopadvies. Doe altijd je eigen onderzoek. Wij zijn niet op enige wijze verbonden aan Ripple en dit is geen gesponsord artikel. In het artikel staan wel enkele affiliatelinks naar bijvoorbeeld exchanges. Wij ontvangen een kleine vergoeding als jij tot aankoop overgaat. Jij merkt hier verder niets van en betaalt ook niets meer dan je normaal zou doen. Je helpt wel onze website in de lucht te houden. Hier willen wij je voor bedanken!