Rabobank en blockchain - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Rabobank en blockchain

Rabobank en blockchain

De Nederlandse Rabobank toont al een langere tijd interesse in blockchain en blockchaintechnologie. Rabobank is zelfs de eerste Nederlandse partner in het grote We.trade platform. Dit is een samenwerking van negen grote Europese banken. Onder andere de Deutsche Bank, HSBC, Santander en UniCredit hebben steun uitgesproken een dit blockchainplatform. Daarnaast houdt de Rabobank op de website mensen regelmatig op de hoogte over blockchainnieuws. Zij plaatsen onder andere blogs met titels als: “Vier redenen waarom blockchain de toekomst gaat veranderen” en “Welke kansen biedt blockchain voor ondernemers?”. In deze blog bekijken we wat de Rabobank en blockchain met elkaar te maken hebben.


Het Rabobank blockchain-lab

De Rabobank is zeer geïnteresseerd in blockchain. Zij onderzoeken in het blockchain-lab wat voor gevolgen de blockchain kan hebben voor de bank. In dit lab werken programmeurs en specialisten samen met startups. Zij experimenteren met de technische mogelijkheden. Het lab houdt zich onder andere bezig met het testen van tientallen manieren om klanten en leveranciers beter van dienst te zijn. Ook proberen zij bestaande processen vloeiender te laten verlopen. Gebieden waar het Rabobank blockchain-lab onderzoekt zijn bijvoorbeeld betalingsverkeer, documentenverkeer en het uitwisselen en vastleggen van persoonsgegevens (identiteit).

We.Trade initiatief

Een van de grootste initiatieven op het gebied van blockchain is We.Trade. Dit is een initiatief van 9 grote banken. De Rabobank schrijft er zelf het volgende over:

“we.trade is een digitaal handelsplatform op basis van de nieuwste technieken, waaronder blockchain. Internationale ondernemers maken met we.trade hun import- en exportprocessen eenvoudiger, betrouwbaarder en efficiënter.” (bron).

Het is een samenwerking met Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Société Générale, Unicredit, Banco Santander en Nordea. De eerste klanten konden vanaf juli 2018 gebruik maken van dit platform. In het najaar van 2018 kunnen meerdere bedrijven zich toevoegen aan We.trade. Een aantal voordelen van dit platform zijn:

  • Op een veilige en transparante manier afspraken inplannen en maken met partners
  • Een stuk minder papierwerk vergeleken met de traditionele manier
  • Alle klanten zijn aangesloten bij een van de grootste Europese banken
  • Automatische betaling door middel van smart contracts (slimme contracten)
  • Eenvoudig de eigen bank inschakelen om bijvoorbeeld kapitaal eerder vrij te spelen

Blockchain Innovation Conference bij Rabobank

Op 7 juni 2018 vond de Blockchain Innovation Conference plaats op het hoofdkantoor van de Rabobank. Een zeer interessante bijeenkomst. De gehele bijeenkomst kan je bekijken in de onderstaande video.