Pump-and-dump groepen in berichten-apps - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Pump-and-dump groepen in berichten-apps

Wanneer je regelmatig op websites zoals CoinMarketCap zit om koersen te bekijken, zal je het zeker wel eens tegen zijn gekomen: Pump-and-dump.
Wanneer de koersen van een bepaalde munt laag zijn, is er een groep mensen die de munt voor zo goedkoop mogelijk inkoopt. Na het kopen probeert deze groep de munt zo op te hypen dat meer mensen de coins willen kopen en de prijs flink stijgt. De groep verkoopt dan snel (met een enorme winst) de coins. Daarna zakt de koers weer enorm.
Onderzoekers van het Social Science Research Network hebben nu duizenden verschillende pump-and-dump groepen in berichten-apps, zoals Telegram, gevonden.

Het onderzoek van SSRN

Het onderzoek naar de pump-and-dump groepen is gedaan door het Social Science Research Network (SSRN) en de uitkomsten zijn op 18 december 2018 onthuld. Het SSRN is samengesteld uit een aantal gespecialiseerde onderzoeksnetwerken. Het netwerk is opgezet met als doel een snelle en wereldwijde verspreiding van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek is naar de pump-and-dump groepen is gedaan door zeven wetenschappers van verschillende universiteiten in Amerika en in Israël. Het onderzoek vond plaats van half januari 2018 tot begin juli 2018.

Pump-and-dump groepen in berichten-apps

Telegram en Discord zijn populaire berichten-apps. Zo heeft Telegram 200 miljoen gebruikers en Discord 130 miljoen gebruikers. Deze platforms zijn populair voor pump-and-dump groepen omdat ze beiden geschikt zijn voor grote groepen met meer dan 1000 gebruikers. In 2018 werden er, binnen een tijdsbestek van 6 maanden, meer dan 300 cryptocurrencies gepromoot op de twee apps. Op Telegram werden er in dezelfde 6 maanden 3.767 pumpsignalen ontdekt en op Discord werden er 1.051 pumpsignalen ontdekt.

Wat maakt een munt populair voor pump-and-dump

Er zijn verschillende succesfactoren voor een goede “pump” coin. De belangrijkste succesfactor is de ranking van de coin in de marktkapitalisatie. Zo levert het niet veel op om een dominante coin te kiezen. Vaak wordt er gekozen voor een niet-populaire coin met een laag volume. Zo’n coin stijgt veel sneller en kan veel meer geld opleveren in een pump-and-dump. Ook het aantal exchanges waar een bepaalde munt op wordt verhandeld kan een invloed hebben op hoe geslaagd de pump-and-dump is.

Het belang van het onderzoek

Wat is eigenlijk het belang van dit onderzoek naar pump-and-dump binnen de cryptowereld? Dit wordt door de onderzoekers als volgt uitgelegd: Wanneer legalisatie van de cryptovaluta als betaalmiddel steeds dichterbij komt, is het belangrijk om te weten hoe gevoelig de cryptomarkt is voor manipulatie. Het doel van de onderzoekers is het in kaart brengen van de omvang van dit fenomeen en het in kaart brengen welke factoren een “geslaagde” pump kunnen beïnvloeden.