Oplossingen en bedrijven die Bitcoin meer privacy geven - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Oplossingen en bedrijven die Bitcoin meer privacy geven

Al sinds de geboorte van Bitcoin, is de valuta nooit echt privé geweest. Ook al schreef de mysterieuze maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, in de Bitcoin Whitepaper dat privacy het doel van het protocol was. Overheden en andere instanties hebben toch manieren gevonden om het peer-to-peer netwerk van Bitcoin te analyseren. Ze kunnen de publiek toegankelijke blockchain bekijken, BTC adressen clusteren en deze aan een IP adres linken. Soms kunnen ze zelfs al identiteit koppelen aan een Bitcoin adres.


Bitcoin: een gebrek aan privacy

Een gebrek aan privacy wordt gezien als een probleem voor deze cryptovaluta. Gebruikers van Bitcoin willen niet per se laten zien aan de wereld waar zij hun geld aan besteden, hoeveel zij verdienen en wat de balans is van hun BTC adres. Ook bedrijven willen transactiedetails niet delen met concurrenten. Daarnaast verliest het ook het algemene idee achter geld: elke unit is hetzelfde waard. Als bijvoorbeeld een Bitcoin rekening gebruikt is voor terroristische doeleinde, kan de BTC op deze rekening zijn ‘waarde’ verliezen in de ogen van het publiek. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van privacy-problemen van Bitcoin – en ook veel andere cryptocurrencies.

Gelukkig wordt het steeds lastiger om rekeningen en transacties te bespieden. De afgelopen maanden zijn er veel interessante projecten gelanceerd, die de privacy van Bitcoin moeten gaan verhogen. Ook staan er nog meer oplossingen op het programma. In deze blog beschrijven we een aantal veelbelovende projecten omtrent de privacy van Bitcoin. Wij hebben overigens geen aandelen in een van de bedrijven of oplossingen. Dit artikel is puur informatief. Investeren is altijd op eigen risico.

TumbleBit

TumbleBit (website) is al twee jaar in de maak en was een van de projecten waar de Bitcoin community veel van verwachtte. Het is een ‘coin-mixing protocol’. Het protocol maakt gebruik van een centrale mixer om off-chain betaalkanalen te maken tussen deelnemers van een mix-sessie. Alle deelnemers verzenden munten en krijgen hetzelfde aantal nieuwe munten terug. Zo kunnen andere bedrijven en zelfs de deelnemers aan het proces niet meer zien waar de munten zijn gebleven die zij verzonden hebben. Niemand kan dus zien wie welke transactie heeft gedaan. Het bedrijf maakt gebruik van slimme cryptografische trucjes om te zorgen dat echt niemand weet waar bepaalde munten heen zijn gegaan.

TumbleBit was voorgesteld in 2016 door een academisch team van de universiteit in Boston. Ontwikkelaar Nicolas Dorier maakte de eerste versie van het idee. Deze werd later verbeterd door Ádám Fiscór en een aantal anderen. De eerste implementatie werd gedaan in de Stratis wallet Breeze.

De Breeze wallet is nu beschikbaar voor iedereen. Iedereen kan dus gebruik maken van TumbleBit. In de wallet is het privacy-niveau nog niet erg hoog, maar de techniek wordt nog steeds verder geïmplementeerd.

CoinJoin en ZeroLink

In 2013 stelde een van de eerste ontwikkelaars aan Bitcoin Core, Gregory Maxwell, het idee CoinJoin (wikipedia) voor. In het kort: CoinJoin combineert meerdere transacties in één grote transactie. Zo kan niemand, na de transactie, zien welke BTC naar wat voor adres zijn verzonden. Het grote probleem is dat er altijd iemand moet zijn die de transactie opstart. Deze persoon weet dus wel waar welke Bitcoins heengaan.

CoinJoin Bitcoin Privacy
By MARIODOESBREAKFAST – Image drawn for CoinJoin article, CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=45648024

Chaumian CoinJoin

Dit idee moet worden opgelost door het Chaumian CoinJoin idee. Het idee werd door dezelfde ontwikkelaar voorgesteld als het reguliere CoinJoin idee. Transacties lopen dan via een centrale Chaumian CoinJoin server. Deze kan door bijvoorbeeld het bedrijf van een wallet worden aangeboden. Gebruikers geven eerst het verzendadres en een ontvangstadres. Het ontvangstadres is cryptografisch versleuteld. Daarna verbreken gebruikers de verbinding en maken ze opnieuw verbinding via een verborgen connectie, zoals Tor. Hier geven zij hun niet-versleutelde adres door. De server kan verifiëren dat het versleutelde ontvangstadres hoort bij het niet-versleutelde adres. Niemand naders kan deze transactie bekijken.

Dit idee is geïmplementeerd in het ZeroLink framework en in de Wasabi Wallet. Deze wallet heeft een focus op privacy.

Schnorr Signatures voor CoinJoin en andere oplossingen

CoinJoin en Chaumian CoinJoin waren al voor lange tijd mogelijk. Deze oplossing werd al jaren geleden voorgedragen. Niemand heeft het idee echter op grote schaal uitgevoerd. Geen één populaire wallet heeft deze feature geïmplementeerd. Dit komt waarschijnlijk omdat het Chaumian CoinJoin idee erg complex is en voor veel mensen geen voordelen heeft. De meeste investeerders vinden het niet heel erg dat transacties openbaar zijn en dat men kan zien waar zij BTC naar hebben toegestuurd.

Schnorr signatures (wikipedia) kan een oplossing bieden. Het idee is vernoemd naar de uitvinden Claus-Peter Schnorr. Volgens veel crypto-experts is dit idee het beste type van cryptografische handtekeningen dat er op het moment is. Het grote voordeel is dat meerdere handtekeningen kunnen worden gebundeld tot één handtekening. Met een enkele handtekening kan een gebruiker bewijzen dat hij of zij de eigenaar is van meerdere adressen. Ook is er slechts één handtekening nodig per reguliere transactie.

CoinJoin transacties hebben meerdere verzend- en ontvangstadressen nodig. Schnorr signatures kan daarom een goede toevoeging zijn aan het bestaande CoinJoin idee. Hierdoor kunnen gebruikers alle transacties bundelen in één transactie en handtekeningen combineren. Een CoinJoin transactie wordt op deze manier ook kleiner qua grootte. Transacties zouden dus theoretisch gezien voorzien kunnen worden van een kleinere fee (transactiekosten). Naar verwachting zal dit idee ergens in 2019 volledig uitgewerkt zijn en hopelijk ook geïmplementeerd worden.


Stonewall

Stonewall is een project dat ook gerelateerd is aan CoinJoin. Het werd halverwege 2018 geïntroduceerd door Samourai Wallet (website). Zij wilden een oude privacy oplossing vervangen door een betere. Dit project hebben zij Stonewall genoemd.

Stonewall transacties werken eigenlijk net als normale transacties. Bitcoin wordt verzonden van het ene naar het andere adres. Stonewall doet tussendoor wel iets bijzonders. Het voegt meerdere onnodige adressen toe, zowel ontvangst- als verzendadressen. Zo lijkt het, voor mensen of bedrijven die de blockchain willen analyseren, net op een CoinJoin transactie.

In de nabije toekomst gaat Samourai Wallet wel echte CoinJoin transacties aanbieden in de Deploy 2-wallet STONEWALL.

Dandelion

Dandelion hanteert een geheel andere methode om Bitcoin privacy terug te geven. Het werkt door middel van analyse van het peer-to-peer netwerk. Als iemand het netwerk wilt analyseren, kijkt het vaak naar de eerste node. De eerste node die een transactie verstuurt, is vaak de node die de transactie heeft gemaakt.

Dandelion stelt een verandering voor in het verzenden van transacties. In plaats van transacties direct verzenden naar zoveel mogelijk peers, wil het Dandelion protocol (nieuwsbericht over Dandelion, Engels) een nieuwe transactie naar slechts één peer node verzenden. Deze node wordt willekeurig uitgekozen. De node bepaalt dan willekeurig of de transactie naar één of meerdere nodes wordt verstuurd. De node(s) daarna doet precies hetzelfde. Zo wordt het lastiger om te bekijken in de blockchain waar de eerste transactie vandaan komt. Naar verwachting is het Dandelion protocol in 2019 af.

BIP 151 Encryption

Een ouder voorstel om analyseren van het Bitcoin netwerk te beperken is BIP 151 (voorstel Github). Deze BIP werd voorgesteld door Bitcoin Core ontwikkelaar Jonas Schnelli. BIP 151 is een vrij simpele oplossing. Het moet er voor zorgen dat Bitcoin nodes data versleutelen tussen nodes. Deze oplossing zal niet direct de privacy van Bitcoin enorm verhogen, maar biedt wel een mooie basis om verder uit te werken. De ontwikkelaar heeft het idee een tijd laten rusten, maar is op het moment weer bezig om er mee verder te gaan. Het voorstel wordt nu door anderen bekeken en van commentaar voorzien. Ook BIP 151 Encryption wordt ergens in 2019 verwacht. Of het daadwerkelijk geïmplementeerd wordt is nog de vraag.

Blockstream BTC privacy

Liquid en Confidential Transactions

Liquid is de eerste commerciële sidechain ontwikkelt door het bedrijf Blockstream (website). Het belangrijkste doel is om transactie kanalen tussen exchanges en andere bedrijven met een hoog Bitcoin volume te creëren. Zo kunnen zij Bitcoin en andere digitale bezittingen sneller versturen dan op de reguliere blockchain. In de toekomst kunnen normale gebruikers ook gebruik gaan maken van de sidechain via speciale Liquid wallets.

Een van de kenmerken is het Confidential Transaction systeem. Hierbij worden de bedragen van een transactie verborgen gehouden in de publieke blockchain. Liquid gebruikers kunnen wel verifiëren dat de hoeveelheid verzonden BTC niet het ontvangen BTC overschrijd. Ook al weten zij niet hoeveel BTC er in de transactie zat.

Op deze manier hebben exchanges en andere bedrijven met een hoog BTC volume een manier om snel grote hoeveelheden BTC te versturen, zonder dat andere mensen/bedrijven kunnen inzien hoeveel zij versturen. Dit verhoogt de privacy van Bitcoin aanzienlijk. Ook worden er meerdere transacties gebundeld tot één, zodat een link maken tussen de transacties lastiger wordt.

Er gaan zelfs geruchten dat het Confidential Transactions protocol ook op Bitcoin Core gebruikt gaat worden. Het protocol kan binnenkort al in gebruik genomen door de grote exchanges. Wanneer reguliere gebruikers en mainnet gebruikers gebruik kunnen maken van Confidential Transactions, is nog onbekend.

Bitcoin kopen

Er wordt hard gewerkt aan Bitcoin en Bitcoin Core. Wil je zelf ook BTC bezitten? Bitcoin kopen kan goed bij de onderstaande aanbieders:

Bitcoin en honderden altcoins kopen, verkopen, bewaren en traden kan veilig en snel bij Binance. Met aantrekkelijke bonussen en acties. Stort eenvoudig met iDEAL, bankrekening (SEPA) of creditcard.