Ontology coin review: toekomst, roadmap en mijn mening - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ontology coin review: toekomst, roadmap en mijn mening

Ontology review

Ontology is een zeer ambitieus blockchain-project. Het werd in 2017 opgericht door het bekende Chinese bedrijf Onchain. De belangrijkste missie van Ontology is om de barrière tussen de blockchain- en bedrijvensector te verwijderen. Dit willen zij bereiken door een uniek gedecentraliseerd ecosysteem te bieden. Deze week bekijk ik Ontology en de cryptovaluta ONT eens goed. Ik beoordeel het project, het team en kijk ook naar de Ontology toekomst en roadmap. Aan het einde van deze ONT review geef ik mijn mening en beoordeel ik het blockchainproject aan de hand van een sterrensysteem. Ik zal eerst beginnen met een korte uitleg over het project en de cryptovaluta zelf.

Koop direct ONT met iDEAL

Wat is Ontology?

Ontology is een BaaS, Blockchain-as-a-Service. Het brengt blockchain naar bedrijven toe, zodat ze kunnen profiteren van de gedistribueerde en gedecentraliseerde aard van de blockchain en de ledger. Je zou het kunnen vergelijken met NEO. Wie NEO koopt, krijgt dividend in de vorm van GAS. Bij Ontology werkt dat ongeveer hetzelfde. Als je ONT koopt, krijg je Ontology Gas (ONG) als beloning.

Onchain

Het bedrijf achter dit project is Onchain. Dit is een bekend bedrijf in de technologiesector. Zij zijn al sinds 2014 actief met het ontwikkelen van blockchain, gedistribueerde netwerken en andere cryptocurrency-gerelateerde projecten. De oprichters van het bedrijf zijn Da HongFei en Erik Zhang. Al vallen zij net buiten onze top 25 meest invloedrijke personen in de blockchainwereld, zijn beiden heren toch bekend én invloedrijk.

Verschillen NEO en Ontology

Hoewel NEO en Ontology zijn bedacht door dezelfde mensen, zijn er duidelijke verschillen op te merken. Het zijn ook twee verschillende projecten die door twee verschillende bedrijven worden gerund. Ontology is uniek, omdat het niet echt een enkele blockchain is, maar eerder een netwerk van blockchains. Het is ontworpen om bedrijfsplatformen eenvoudig te migreren naar een blockchain ledger, zonder dat er verstoringen plaatsvinden. Je zou het kunnen beschouwen als een privéruimte binnen de wereld van de openbare blockchain. Het geeft bedrijven alle technologie en voordelen van de blockchain, zoals de veiligheid.

Overeenkomsten

Als het gaat om overeenkomsten tussen Ontology en NEO zijn er meerdere. Beide projecten zijn bedoeld als concurrent van Ethereum en beide zijn ontworpen om smart contracts te hosten en gedecentraliseerde applicaties. Ontology is bedoeld om het bedrijfsgebruik te vergroten. Ethereum is open-source. Dit is goed voor de decentralisatie, maar slecht voor bedrijven die aarzelen om een open-source oplossing te vertrouwen met hun eigen gegevens.

Ontology in gebruik

Ontology kan nuttig en nodig zijn voor bedrijven. Hieronder beschrijf ik hoe dit project ingezet kan worden in de wereld van hypotheken. Je leest dan waarom een combinatie van NEO en Ontology een serieuze concurrentie kan worden voor Ethereum.

Ontology is een netwerk van blockchains, in plaats van een enkele blockchain. Hierdoor kan het op een vergelijkbare manier werken als bijvoorbeeld een cloudopslag. Veel organisaties en zelfs overheidsinstanties gebruiken dit. Wanneer cloudopslag wordt gebruikt, kunnen gegevens worden beperkt. Zo kunnen alleen goedgekeurde gebruikers toegang krijgen tot mappen en databases van bepaalde mappen. Dit is vaak hoe huidige bedrijfssystemen werken.

Ontolgy en hypotheken

Met behulp van de hypotheeksector als voorbeeld is het belangrijk om op te merken dat veel functies voor het uitlenen van geld worden uitbesteed, in plaats dat ze door de kredietverstrekker of zelfs lening verstrekker worden uitgevoerd. Veel services worden gedaan door externe leveranciers. Dit werkt goed en is efficiënt, maar zoals je je misschien wel kan voorstellen, geeft een organisatie als ABN Amro, Argenta of ING, de leveranciers geen volledige toegang tot hun systemen. Dat zou een enorme inbreuk zijn op de beveiliging. Er is ook geen reden waarom leveranciers volledig toegang moeten hebben tot de systemen.

Bron: https://ont.io/

Toegang die nodig is

Elke persoon heeft toegang tot het systeem met de machtigingen die nodig zijn. Zo kan de consument inloggen op een webportaal waar bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek staat. Bankmedewerkers loggen in hun eigen systeem in om klantgegevens te bekijken en mensen aan de balie te helpen. Zelfs binnen de bank zijn er maar heel weinig mensen die volledige toegang hebben tot het volledige systeem.

Het migreren van deze volledige bestaande infrastructuur is uiterst onpraktisch en bijna onmogelijk. Banken, verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen, overheden en andere organisaties willen hun gegevens om verschillende redenen privé houden. Dit uit consumentenbescherming en het naleven van voorschriften en protocollen. In veel gevallen is het zelfs illegaal om iedereen zomaar toegang te geven. Dus hoewel blockchains als Ethereum en NEO gemaakt zijn om bedrijven te ondersteunen, aarzelen de meeste bedrijven om ze te gebruiken, omdat ze dan niet langer controle hebben over hun gegevens.

Ontology in samenwerking met NEO als dé oplossing

Ontology is een eigen, op maat gemaakte platform dat banken kunnen gebruiken. Het geeft controle over gegevens en toegang tot de onderneming. Het houdt gegevens gescheiden van die van anderen. De gebruiker kan zelf beslissen welke gegevens gedeeld kunnen worden met de NEO ledger, dat dan het openbare toegangsportaal wordt.

Daarnaast kan de onderneming nog steeds hun eigen query’s uitvoeren en rapporten over de gegevens maken. Door hun Ontology blockchain gescheiden te houden van alle anderen, blijven bedrijfseigen gegevens strikt onder controle.

Ontology modules en protocollen
Bron: https://ont.io/

Conclusie Ontology in gebruik

Na meer dan vier jaar ervaring in de enterprise gedistribueerde ledger-oplossingen, begrijpt het team achter Ontology de hindernissen volledig. Ontology begrijpt dus de hindernissen van acceptatie waarmee blockchainoplossingen worden geconfronteerd om zakelijke klanten te dienen. Ontology is ontwikkeld om specifiek de zorgen van bedrijven aan te pakken en een systeem te bouwen waar ze zich confortabel in voelen. Het is goed om te zien dat voor dit project blockchain ook écht van toegevoegde waarde is en dat het gebruikt kan worden in de echte wereld.

ONT en ONG tokens

Op 21 december 2018 heeft Ontology (ONT) een marktkapitalisatie van bijna 200 miljoen en staat het op plek 30 in de lijst van Coinmarketcap. Het totale aanbod is vastgesteld op 1 miljar ONT-tokens. Slechts 12 procent van de ONT supply wordt gedistribueerd naar de gemeenschap van Ontology. 28 procent is eigendom van institutionele partners, 10 procent wordt gehouden door NEO en 35 procent wordt gehouden door Ontology zelf. De resterende 15 procent werd uitgedeeld aan het team van Ontology zelf.

Er was geen traditionele ICO, maar de tokens werden verdeeld via een airdrop naar alle houders van NEO. Ook kregen mensen die zich hadden ingeschreven voor de nieuwsbrief en mensen die aanwezig waren bij de NEO DevCon de valuta gratis.

Mainnet lancering

Bij een coin review kijk ik ook of de valuta een mainnet heeft of dat het nog draait op een andere blockchain. Op 30 juni 2018 werd het Ontology Mainnet gelanceerd. De NEP-5 tokens op de NEO-blockchain werden geruild voor de native tokens op het netwerk. ONG wordt gegenereerd over een periode van 22 jaar. ONG tokens worden alleen intern gebruikt om de ontology-blockchain aan te drijven.

Het team achter de munt

Het team achter het project is een van de meest ervaren die ik tot nu toe heb gezien. Op de website kun je elk teamlid bekijken. Deze zijn niet geheim, zoals ik bijvoorbeeld in de Verge coin review heb gezien. Ik merk dat het bedrijf probeert om zoveel mogelijk juiste kennis op de juiste plek neer te zetten. Hier heb ik verder geen opmerkingen over. Je kan het volledige team hier bekijken. Adviseurs worden er niet direct op de teampagina weergeven, maar hier kan je wel meer lezen op de sociale media van het bedrijf. Onchain en de Raad van NEO worden gezien als de belangrijkste adviseurs.

Ontology team

Ontology kopen: Beschikbaarheid

Ik beoordeel in deze Ontology coin review ook de beschikbaarheid van de munt. Je kan ONT kopen op verschillende manieren. Zo kan het direct met iDEAL gekocht worden bij Bitvavo (lees ook onze Bitvavo review). Ook zijn er tientallen exchanges die handelsparen met ONT aanbieden, zoals Binance. Qua beschikbaarheid zit het zeker goed met deze valuta. Kopen met iDEAL kan via de onderstaande button.

Koop direct ONT met iDEAL

Roadmap en toekomst

In 2018 heeft Ontology de roadmap bekendgemaakt. Hierin staat per kwartaal of jaar een uitleg van de dingen die ze willen bereiken. Het zijn allemaal technische en haalbare doelen. Veel projecten blijven vaag en onduidelijk over doelen. Ontology is voor alle kwartalen in 2018, 2019 en 2020 helder en duidelijk. In de eerste kwartalen hebben ze vrijwel alle belangrijke doelen behaald. Ik ben benieuwd hoe zijn het in de komende jaren op gaan pakken. Je kan hieronder de volledige Ontology roadmap voor de komende jaren bekijken. De toekomst hangt af van de samenwerkingen en bedrijven die zich aan gaan sluiten bij Ontology. Tot nu toe zijn er wel bedrijven die zich aansluiten, maar de grote samenwerkingen ontbreken nog. Ze zijn voornamelijk bezig met het platform ontwikkelen tot de beste high performance public multi-chain.

Ontology roadmap 2019 2020

Conclusie en review