Nieuwe manier van crypto-oplichting ontdekt
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Nieuwe manier van crypto-oplichting ontdekt

Cryptocriminatiteit

Gebruikers van crypto zijn zelf verantwoordelijk voor hun beveiliging van crypto. Software wallet MetaMask werkt alleen voor crypto op de Ethereum (ETH) blockchain en niet voor de gebruikers van crypto. Eigenaren van crypto zijn dus eigen baas en zelf verantwoordelijk. Dit gaat weleens mis. Er is een nieuwe manier van oplichting ontstaan binnen de wereld van crypto.

Nieuwe manier van oplichting

Het blijkt dat mensen die kwaad willen nieuwe adressen aanmaken die lijken op de adressen van bestaande gebruikers. Hiervoor gebruiken ze moderne software om overboekingen van gebruikers in kaart te brengen. Daarna maken ze een adres aan dat lijkt op het adres van de gebruiker. De kwaadwillende stuurt vervolgens een kleine hoeveelheid crypto naar het desbetreffende adres. Het adres heeft aan het begin en einde dezelfde teken reeks, maar in het middenstuk wijkt het adres af.

Door deze wijze ‘vergiftigd’ de oplichter het adres van de gebruiker. Hij hoopt dat de gebruiker het adres de volgende keer pakt voor een andere overboeking. Oplichters weten dat gebruikers lui zijn en snel ‘oude’ transactiegegevens pakken en dit niet gaan controleren voordat er een overboeking wordt uitgevoerd. Nu blijkt dat dit helaas vaker voorkomt dan we denken.

Het gaat hier om een nieuwe vorm van oplichting binnen de cryptowereld. Metamask waarschuwt iedereen en zegt dat het gaat om ‘vergiftigen van adressen’.

Voorkom dat je zelf de dupe wordt

Word niet de dupe van deze nieuwe oplichtingspraktijken en wees alert. Neem rustig de tijd en controleer het volledige adres voordat je op verzenden klikt. Wanneer de overboeking is verstuurd, kun je deze niet meer annuleren of het retour laten boeken. Je crypto-valuta zijn echt weg.

Deze nieuwe vorm van crypto-oplichting werkt alleen wanneer gebruikers de adressen kopiëren vanuit hun transactiegeschiedenis. Oplichters proberen daarin te komen. MetaMask adviseert mensen om het volledige adres goed te controleren en geen ‘oude’ transactiegegevens te pakken.