Mijn ouders kopen crypto: Deel 1 - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Mijn ouders kopen crypto: Deel 1

Ik ben Edwin, de beheerder van Bitcoinsaltcoins.nl en tevens de schrijver met de meeste woorden op deze website. Bijna 250.000 in totaal. Regelmatig praat ik met mensen over cryptovaluta. Zo ook met mijn ouders. Het heeft bijna vier jaar geduurd, maar mijn ouders willen zelf ook gaan investeren in cryptocurrencies. Ik heb besloten er een serie blogs aan te wijden. Zij gaan aan de hand van de crypto voor beginners artikelen en natuurlijk hulp van mij aan de slag. In deze serie kan je lezen waar mijn ouders tegenaan lopen, welke cryptovaluta zij kopen en waar zij deze gaan bewaren. Daarnaast ga ik de koersen van de gekochte cryptocurrencies volgen. Het startbudget van mijn ouders: 100 euro. Het eerste artikel schrijf ik live mee terwijl mijn ouders alles uitzoeken. Ik heb er een dag vrij voor genomen 😉

Algemeen

Wie: De ouders van Edwin
Wat: 5 cryptovaluta kopen
Budget: 100 euro
Updates: Elke woensdag
Doel: Stoppen met werken en heel rijk worden, althans mijn vader.
Volgende update: 24 oktober 2018

Mijn ouders

Twee hardwerkende en hele lieve mensen. Mijn vader, Willem, werkt in de retail en is 61 jaar geworden dit jaar. Moeders helpt vrijwillig vijf dagen per week in een kattenpension in de buurt. Zij heeft dit jaar de leeftijd van 58 bereikt.

Waar crypto kopen en bewaren?

In een grijs verleden heb ik de Coinomi wallet (website) op de telefoon van allebei mijn ouders gezet. Deze vinden zij er wel goed uit zien. Vooral het overzicht van de totale waarde vinden zij wel handig. Ik leg uit dat dit bij vrijwel elke multicoin-wallet of online wallet staat. Ik leg uit wat de opties zijn. De volgende opties leg ik voor:

 • Wallet op je telefoon zetten, zoals Coinomi. (ouders hebben een Samsung S7)
 • Wallet op een laptop of pc zetten (zij hebben geen laptop of pc, althans geen bruikbare laptop)
 • Online wallet op een website
 • Nano Ledger kopen (kost een te groot deel van het budget)
 • Op een exchange kopen (mijn ouders gaan het allemaal zelf doen. Dit is wel de goedkoopste optie, maar voor absolute beginners (op leeftijd 😉) wellicht minder geschikt)

De keuze van mijn ouders

Ze twijfelen tussen een wallet op de mobiele telefoon in een app of een online wallet. Ik leg uit dat een online wallet niet de meest veilige keuze is. Je hebt dan de private keys niet zelf in handen. Deze materie lijkt wellicht iets te moeilijk nog. De keuze valt uiteindelijk op een online wallet. 100 euro willen zij wel online bewaren. Ik open nu de websites waar zij tussen kunnen kiezen. Mijn keuze is een Nederlandstalige cryptocurrency broker. De volgende websites worden bekeken en bekritiseerd*:

 • Bitcoin Meester: De pagina met koersen vindt mijn vader erg onoverzichtelijk en klein. De rest ziet er goed uit. Het gebruikspaneel is ook erg onoverzichtelijk.
 • Bitvavo: Mooi en overzichtelijk. Grafiek in gebruikspaneel vindt mijn vader mooi. Onder het mom van “Ik ga niets afkraken”, gaan we verder naar de volgende aanbieder.
 • BTC Direct: Ziet er keurig uit. Alleen het aanbod is te beperkt. Mijn ouders willen liever meer keuze.
 • Bitonic: Mijn vader denkt dat dit de “makkelijkste van allemaal is”. Helaas is het alleen mogelijk om Bitcoin te kopen. Deze valt helaas
 • Litebit: Wel veel soorten crypto, maar onoverzichtelijk. Pagina mijn wallet is “veel te veel” volgens mijn ouders. Wat zij hier mee bedoelen weet ik niet. Het lijkt ze wel ingewikkeld om hier te kopen.

De keuze is op Bitvavo gevallen. Ik denk dat het duidelijke overzicht in het persoonlijke dashboard de doorslag heeft gegeven. Ook mijn positieve mening over Bitvavo heeft meegeholpen. Ik heb ook alle websites zowel op de laptop als mobiele telefoon laten zien. Mijn moeder vindt Bitvavo het makkelijkste eruit zien op mobiel.

Update: Ik ben vergeten de aanbieder Anycoin Direct te laten zien.

*De bovenstaande meningen zijn van mijn ouders, niet van deze website of van mij.

Overzicht Bitcoin Meester koersen
Bitvavo overzicht koersen
Bitvavo overzicht koersen

Account aanmaken en euro’s storten

Een account is snel aangemaakt. Dit doen zij via de iPad. Ik had hier wat langer voor ingepland. Ze besluiten om niet te verifiëren, omdat zij toch maar een klein beetje “inzetten”. Ik leg uit dat dit in de toekomst wel handig is om te doen. Ik heb het stappenplan Bitvavo account aanmaken open staan op de laptop, maar hier hebben zij niet veel interesse in. Ook de Bitvavo review wordt niet echt gelezen. Misschien moet ik geen uitgebreide blogs meer schrijven 😉.

Zelf in crypto investeren?

Ook in crypto investeren? Maak dan via deze link een account aan bij Bitvavo. Hiermee steun je mij (en deze website) ook een klein beetje. Jij merkt hier zelf niets van. Wij ontvangen een kleine vergoeding over jouw aankopen.

Cryptocurrency iDEAL

Ouders storten euro op hun account

Ze drukken op de iPad de knop Euro’s storten in en volgen de stappen. Het is even zoeken naar de e.dentifier van ABN Amro. Na het krijgen van de melding dat de tenaamstelling van de betaalrekening gelijk moet zijn aan de naam in het account, worden alle pasjes opgezocht en op tafel gelegd. Als de juiste pas is gevonden, verloopt het storten zonder problemen. Al lijkt het verschil tussen op 1. Inloggen en optie 2. Verzend opdracht nog wel verwarrend van ABN. Het is na de storting 30 seconden wachten tot het geld is gestort. Ik zie mijn vader al een beetje zenuwachtig worden. Het geld komt netjes terecht op hun account. Nu volgt het lastige gedeelte: Welke crypto moeten zij gaan kiezen?

Euro's storten Bitvavo

 

Welke cryptocurrencies gaan zij kopen (en welke niet)

Het aanbod van Bitvavo is best groot, dus ik help ze een klein beetje met het uitkiezen. Mijn vader heeft gisteren nog deze website bekeken en wat namen onthouden. Zij noemen een naam op die zij (denk ik) interessant vinden klinken of waarvan het logo mooi is. Ik leg kort uit wat het doel van de munt is. De reactie van mijn ouders staat achter de munt. Nogmaals: Dit is niet mijn mening. De volgende munten worden opgenoemd:

 • 0x (ZRX): Misschien. Mijn uitleg over het platform lijkt nog iets te lastig.
 • Bitcoin (BTC): Ik zie herkenning bij mijn ouders. (Gaan we niet rijk van worden. Mijn vader wil blijkbaar wel graag rijk van zijn 100 euro investering)
 • Litecoin (LTC). Na het klikken op de koers: “Die doet niet zoveel meer”
 • Cardano (ADA): Die ziet er wel goed uit. Vooral de punten van mijn uitleg over snelheid, veiligheid en schaalbaarheid lijken goed te vallen.
 • Een aantal – naar mijn mening – mindere cryptocurrencies volgen. Ik leg uit waarom ik deze niet aan zou raden.
 • Ripple (XRP): Mijn uitleg over de samenwerkingen met banken valt goed. De kritiek dat het niet een echte decentrale cryptovaluta is lijkt niet echt belangrijk.
 • Neo (NEO). Ziet er leuk uit. Dat je ook gratis GAS krijgt begrijpen ze nog niet echt. Mijn vader denkt dat hij gratis CASH krijgt. Toch besluiten ze dat dit wel de moeite waard is. Mijn moeder vindt China wel een mooi land.
 • WaltonChain (WTC): lijkt mijn vader ook wel goed. Staat nu op de misschien-lijst
 • Tron (TRX): De uitleg over het platform lijkt goed te vallen. Dit gaat denk ik wel een aankoop worden.
 • Enkele andere munten waar ik zelf toekomst in zie, worden niet uitgekozen.

De vijf cryptovaluta kopen

Het kopen wijst redelijk vanzelf. Mijn ouders hebben hier niet veel hulp bij nodig gehad.

Cryptocurrency 1

De eerste munt die gekocht wordt is Cardano (ADA). Mijn vader drukt op kopen en vult 20 euro in. Hij krijgt hier 300.96 ADA voor terug. Het totaal staat nu op €99,50. Mijn vader schrikt van de transactiekosten. “Nu ben ik alweer failliet!”. Ik leg uit dat het wel de makkelijkst optie voor beginners is. Dit lijken zij allebei te begrijpen. We gaan weer door.

[crypto coins=”ADA”]

Cryptocurrency 2

De tweede munt wordt toch Litecoin. Die kennen ze wel een beetje. Zonder dat ik deze keer hoef te helpen zijn zij eigenaar geworden van 0.429 LTC. Ze kregen wel de melding dat zij sneller de aankoop moesten bevestigen, omdat de koersen snel veranderen. De tweede keer kochten zij LTC binnen de 30 (?) seconden.

[crypto coins=”LTC”]

Cryptocurrency 3

Als derde wordt Ripple (XRP) gekocht. Ik denk niet dat een van mijn ouders de Ripple voor beginners uitleg hebben gelezen, maar mijn uitleg over het bedrijf en de munt XRP valt nog steeds goed. Bijna 50XRP zijn ze rijker geworden.

[crypto coins=”XRP”]

Cryptocurrency 4

De vierde munt is geen verrassing. Dit is NEO. Mijn vader denkt wellicht nog steeds dat hij gratis CASH krijgt elke maand. Valt misschien toch tegen als hij straks GAS als digitale valuta krijgt. Hij vindt het wel fijn dat je bij Bitvavo CASH krijgt.

[crypto coins=”NEO”]

Cryptocurrency 5

De laatste cryptovaluta wordt Stellar Lumens (XLM). “Ik ga hem nu kopen. Ik druk op betaal en doe 20 euro en dan doorgaan”, mag dat? vraagt mijn vader. “Ja” is mijn antwoord. De laatste aankoop is gedaan. Het is toch net geen Tron geworden.

[crypto coins=”XLM”]

De huidige stand van zaken

De totale waarde staat nu op €97,61. Het kopen van vijf cryptocurrencies heeft €2,50 aan transactiekosten gekost. In de onderstaande afbeelding zie je de verhoudingen in het portfolio van mijn ouders.

Ik ben erg benieuwd hoeveel zij volgende week in hun account hebben staan!

Overzicht ouders kopen crypto