Wat zijn Bullish en Bearish Trends? + Handelsstrategie - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat zijn Bullish en Bearish Trends?

In de wereld van cryptocurrency is de markt op sommige vlakken te vergelijken met de reguliere handelsmarkten. Maar op andere vlakken liggen ze juist enorm uit elkaar. De verschillende soorten trends zijn voor beide markten hetzelfde. Maar binnen de cryptocurrency wereld kunnen de extremen van zo’n trend vaak verder uit elkaar liggen. Zo is een prijsdaling van 10% op een dag in de reguliere markt schokkend. Maar in de wereld van de cryptocurrencies schrikken de handelaar veel minder van een dergelijke daling. Belangrijk is om te weten welke soorten trends er zijn. Wat is het verschil en hoe kun je ze herkennen? Daarin nemen we je in dit artikel verder mee.

Verschillende trends

In de grafieken (in het engels ook wel ‘charts’ genoemd) is af te lezen hoe de munt ervoor staat. Door verschillende tijdsintervallen te kiezen kun je de prijsbeweging zien van de afgelopen minuten, maar ook van de afgelopen dagen of weken. De trends zijn in te delen in drie soorten: opwaartse trend (bullish), zijwaartse trend (consolidatie) en een neergaande trend (bearish). Voor het handelen op de markt, is het een hele handige vaardigheid als je kunt herkennen in welke trend de markt zich bevindt. Misschien zie je namelijk wel de de munt van een stijgende trend naar een zijwaartse trend is gegaan, waardoor de trend zich misschien wel omdraait en weer wat kan gaan zakken. Met deze kennis is het gemakkelijker om trades te gaan maken.

Bullish trend

Een bullish trend is een opwaartse trend. Vaak helpt het om de toppen en de dalen onderling te verbinden met een lijn. Dit vormt dan een kanaal. Loopt het kanaal opwaarts? Dan kan je gerust spreken van een opwaartse trend. Zodra de prijs de onderkant van een dergelijk kanaal breekt, dan kan je anticiperen op een trendbreuk. Het zou dus kunnen zijn de dat stijgende prijs wat stoom aan het verliezen is en een meer zijwaartse beweging gaat maken. Een tweede controle welke je kan doen is kijken naar de toppen en de dieptepunten. Zolang de toppen een hogere top neerzetten dat de top ervoor en de dieptepunten steeds hoger zijn dan de vorige dieptepunten, dan is de trend stijgend.

Zijwaartse trend

Een zijwaartse trend zit vaak tussen de andere twee trends in. Het is vaak een overgang van een bullish naar bearish trend en andersom. In sommige gevallen kan er ook een tijdelijke consolidatie optreden, als er meer volume nodig is om de weg naar boven verder in te zetten. Het is dus niet altijd een teken voor een draaiende trendbeweging.

Bearish trend

Een bearish trend is een neergaande trend. Indien de toppen en de dalen onderling met elkaar worden verbonden kan je ook een kanaal vormen. Dit kanaal moet een neerwaartse richting hebben om bearish genoemd te kunnen worden. De tweede controle welke je ook bij een bullish trend gebruikt, kan je ook bij een bearish trend gebruiken. In dit geval is het alleen andersom. Zo moeten de toppen steeds lager zijn dan de vorige top. En de dalen steeds lager zijn dan het laatste dal.

Handelen met crypto’s in deze trends

Binnen deze trends kan je handelen. Zodra je in de grafieken de trend kan signaleren ben je al goed op weg. Zoek naar trendbreuken en anticipeer hier op. Zo kun je ervoor kiezen om een munt te kopen zodra zichtbaar is dat er een stijgende trend is ingezet. In de meeste gevallen breekt de prijs een trend en komt het minimaal een keer terug op de rand van het eerdere kanaal. Als de prijs vanaf hier weer wegloopt van het kanaal spreekt met van een bevestigde trendbreuk en is het misschien wel een interessante mogelijkheid om met de munt te handelen.