PoS - Proof of Stake - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

PoS – Proof of Stake

Wat is Proof of Stake (PoS)?

Het Proof of Stake algoritme concept zegt dat een persoon kan minen en blocks kan goedkeuren naar mate hoeveel coins hij heeft. Dit betekent dat des te meer Bitcoin of altcoin de persoon heeft, des te meer mining-kracht hij of zij heeft. De eerste cryptocurrency die PoS implementeerde was Peercoin. Daarna volgen Nxt, Blackcoin en Shadowcoin.

Het protocol werd ontwikkeld als alternatief voor het Proof-of-Work algoritme. De problemen van het oudere protocol werden hiermee verholpen. Om met het PoW protocol te minen heb je veel elektriciteit nodig. In 2015 stond 1 Bitcoin al gelijk aan de elektriciteitsrekening van bijna 2 volledige huishoudens per dag. Om de elektriciteit te kunnen betalen, verkochten de miners vaak hun nieuwe BTC voor fiat valuta, zoals euro en dollar.

Een oplossing voor PoW?

Proof of Stake probeert dit probleem op te lossen. De miner krijgt kracht door het aantal coins dat zij vasthouden. Op deze manier kost het een miner geen computerkracht en elektriciteit om een coin te verkrijgen. Hij of zij kan een percentage minen van het aantal coins dat hij of zij heeft. Theoretisch gezien kan een miner die 5% van een bepaalde PoS coin vasthoudt, niet meer dan 3% van de blocks minen.

51% attack

Het is voor een miner niet voordelig om een 51% aanval te ondernemen. Als de miner meer dan 51% van het netwerk in handen heeft, zal de prijs van de munt enorm dalen. Omdat hij of zij hiervoor ook 51% van alle munten in omloop in handen moet hebben, wordt er geen voordeel behaald. Er zijn ook cryptocurrency die beide protocollen hebben.