Double spend - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Double spend

Wat is double spending?

Double spending is een potentiele fout in een digitale valuta. Hierbij wordt een digitale token meer dan één keer uitgegeven. Dit zou mogelijk zijn, omdat een cryptocurrency bestaat uit een digitaal bestand dat kan worden gedupliceerd. Hierdoor wordt er een vals bestand verstuurd of aangemaakt. Net als bij vals geld in bijvoorbeeld euro’s en dollar, kan dit er voor zorgen dat de munt minder waard woord. Er komen teveel valse tokens in omloop en mensen verliezen het vertrouwen in een bepaalde munt. Er zijn technieken om dit de voorkomen.

Centrale oplossing

Dit wordt meestal gebruikt door een online bedrijf dat vertrouwd wordt door vrijwel iedereen. Zij verifiëren of een transactie goed is. Zij bepalen dus wat goed en wat slecht geld is. Ook controleert het bedrijf of een transactie of cryptovaluta niet twee keer wordt uitgegeven. Een oplossing die niet echt past in de kern van Bitcoin en de bedoelingen van Satoshi Nakamoto. Het is niet decentraal en men moet vertrouwen in één instantie.

Decentrale oplossing

Een decentrale oplossing voor het double spending probleem ligt daarom dus meer voor de hand. Al in 2007 werden er meerdere oplossingen bedacht om dit probleem tegen te kunnen gaan. Digitaal geld was er nog niet echt, alleen een aantal kleine testen. Veel bedenkers liepen echter wel tegen het probleem aan. Totdat in 2009 Satoshi Nakamoto een oplossing vond. Bij zijn munt Bitcoin implementeerde hij het Proof of Work algoritme. Hierdoor was het niet nodig om een centrale oplossing te vinden. Alle transacties werden opgeslagen in een algemeen grootboek en verdeeld over alle deelnemers. Hierdoor is double spending ongelofelijk lastig en haast onmogelijk geworden. Helemaal sinds het Bitcoin netwerk zo enorm gegroeid is.