Als je een whitepaper bekijkt van een bepaalde munt of een blockchain uitleg leest, dan kom je het woord database veel tegen. Dit is geen woord dat ontstaan is in de crypto-wereld, maar bestaat al veel langer. Het is wel zo dat blockchain – volgens velen – een verbetering is op de traditionele databases. Op deze pagina behandelen we kort het begrip database. Je leest een definitie, kan een video uitleg bekijken en ziet verschillende soorten databases. Ook geven we handige links waar je meer informatie kan lezen over dit begrip. Het onderstaande is slechts een beknopte uitleg. We beginnen met een korte definitie van het begrip.
Wat is een database (DB)?
Een database is een verzameling informatie die zo is georganiseerd dat deze eenvoudig kan worden geopend, beheerd en bijgewerkt.
Sorteren van gegevens
Gegevens zijn georganiseerd in rijen, kolommen, tabellen en zijn geïndexeerd om het gemakkelijker te maken om relevante informatie te vinden. Gegevens worden bijgewerkt, uitgebreid en verwijderd wanneer nieuwe informatie wordt toegevoegd. Databases van een computer bevatten meestal aggregaties van gegevensrecords of bestanden, zoals verkooptransacties, productcatalogi, inventaris en klantprofielen.
Doorgaans biedt een databasebeheerder gebruikers de mogelijkheid om lees- en schrijftoegang te beheren, rapporten te genereren en het gebruik te analyseren.
Databases komen veel voor in grote systemen, maar zijn ook aanwezig in kleinere werkstations en midrange-systemen
Evolutie van databases
Databases zijn geëvolueerd sinds hun oprichting in de jaren zestig. Het is ooit begonnen met hiërarchische en netwerkdatabases. In de jaren tachtig werden dit objectgeoriënteerde databases en vandaag zijn het ook SQL- en NoSQL databases en clouddatabases.
Voorbeelden van soorten databases
Een aantal voorbeelden op een rij:
- Relationele databases (MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server)
- Virtuele containers
- Cloud Database
- NoSQL database
- Object-oriented
- Graph database
Verschillen tussen blockchain en een database
Een database die op het World Wide Web draait maakt meestal gebruik van een client-server netwerkarchitectuur. Een gebruiker (client) met machtiging kan vermeldingen wijzigen, die zijn opgeslagen op een gecentraliseerde server. Door de hoofdkopie te wijzigen, krijgen gebruikers telkens wanneer zij met hun computer een databse openen, de bijgewerkte versie te zien. Beheersing van het database blijft in handen van de beheerders, zodat toegang en machtiging door een centrale autoriteit worden uitgevoerd.
Dit is anders bij een blockchain database. Voor een blockchain-database onderhoudt, calculeert en actualiseert elke deelnemer nieuwe gegevens in de database. Alle knooppunten (nodes) werken samen om ervoor te zorgen dat ze allemaal dezelfde conclusies trekken en zorgen voor ingebouwde beveiliging van het netwerk. Zowel een gedecentraliseerd als gecentraliseerd database heeft zijn eigen voor- en nadelen. Beiden hebben ze verschillende doelen.
Handige links
Dit was slechts een zeer beknopte omschrijving van traditionele databases. Hieronder zie je de gebruikte bronnen en links waar je meer kan leren over dit begrip: