BIP - Bitcoin Improvement Protocol - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

BIP – Bitcoin Improvement Protocol

BIP is de afkorting van Bitcoin Improvement Protocol. In het Nederlands: Bitcoin Verbeteringsprotocol. Dit is een ontwerpdocument waarin verbeteringen worden geïntroduceerd voor Bitcoin. Het introduceert nieuwe kenmerken, functies of informatie aan Bitcoin. Een BIP moet een beknopte technische specificatie voor het kenmerk bevatten. Dit is de standaardmanier om ideeën te communiceren, aangezien Bitcoin daarnaast geen formele structuur kent. De allereerste BIP werd door Amir Taaki op 19-08-2011 toegevoegd. Deze kun je hier lezen. Hierin wordt het begrip BIP geïntroduceerd. Deze staat ook wel bekend als BIP 0001.

Drie soorten BIP’s

Er bestaan drie soorten:

  • Standaard: Deze beschrijft elke verandering dat effect heeft op de meeste of alle implementaties van Bitcoin. Dit kan bijvoorbeeld een verandering van blockgrootte, een nieuwe set regels of een transactieverandering zijn.
  • Informatieve: Deze beschrijft een probleem met betrekking tot Bitcoin. De community hoeft deze niet over te nemen en deze kunnen genegeerd worden. Het stelt geen nieuw kenmerk of functie voor.
  • Process: Dit soort lijken veel op de standaard BIP’s, maar gaan meer over de gehele werkwijze rondom Bitcoin. Het kan bijvoorbeeld een voorstel doen op een gebied dat niet direct met het Bitcoin protocol te maken heeft. Je kan hierbij denken aan verandering in het maken van beslissingen of nieuwe procedures toevoegen. Deze kunnen niet zomaar worden genegeerd.
BIP 0001
BIP 0001

Hoe opstellen?

Aan het opstellen van een BIP zitten veel regels. Pas als alle benodigde informatie erin staat krijgt deze een nummer en kan de community hier een beslissing over gaan nemen. In de allereerste BIP staan de regels uitgelegd hierover. Deze kun je via de link in de inleiding teruglezen.

Segregated Witness (SegWit or BIP 141)

In 2017 gaat het vooral om nummer 141. Ook wel de Segwit genoemd. Deze werd in 2015 al voorgesteld. Het moet er voor zorgen dat het aantal transacties per block omhoog gaat. Het voorstel kun je hier in detail teruglezen.

November 2017 – Segwit2x

In november 2017 is er veel discussie over de Segwit2x verbeteringen. Deze staan hier tot in detail beschreven. Het moet in het kort er voor zorgen dat de blockgrootte nog verder omhoog gaat. Deze beslissing is gemaakt tijdens de omstreden NYA, New York Agreement.