51% attack

Wat is een 51% attack / 51% aanval?

Een 51% aanval wordt ook wel een meerderheidsaanval genoemd. Het is een mogelijke aanval op het Bitcoin (of andere cryptocurrency) netwerk. Dit gebeurt als er iemand is die de meerderheid van de mining power (mijnkracht) in handen heeft. Bitcoin is op het moment beveiligd doordat alle miners en deelnemers aan het netwerk het eens zijn over de gedeelde ledger, ook wel blockchain. Als de meerderheid in handen is van één persoon kan deze dus beslissen welke transacties geldig zijn en welke niet. Dit kan er voor zorgen dat deze persoon transacties van anderen ongeldig kan verklaren en zijn coins dubbel kan uitgeven (double spending).


Is het mogelijk?

Theoretisch gezien is een 51% attack mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk. Dit soort aanval geeft je geen volledige zeggenschap over het netwerk. Hoe verder terug je gaat in de blockchain, des te beter beveiligd de transacties zijn. Realistisch gezien kan een aanvaller alleen de laatste paar blocks aanpassen. Ze kunnen ook niet coins uit het niets maken. En ze zitten gewoon vast aan de normale regels van minen. Het is wel een zeer interessante theorie. Bij nieuwe coins waarbij er nog niet veel mining power is, is het makkelijker voor één persoon of netwerk om 51% in handen te hebben.

Een overzicht

Wat zou een aanvaller theoretisch kunnen doen:

  • Transacties omkeren die hij verstuurt
  • Geldige transacties afkeuren en geen goedkeuringen (confirmations) geven
  • Voorkomen dat anderen nieuwe blocks kunnen genereren

De aanvaller kan niet:

  • Ale transacties van anderen omdraaien
  • Voorkomen dat een transactie wordt verstuurd (blijft wel staan op 0/unconfirmed)
  • Het aantal coins per block veranderen
  • Nieuwe coins uit het niets maken
  • Coins sturen die niet in zijn wallet staan

 

Betaal géén handelskosten bij Bitvavo

Bitvavo heeft een onwijs gave actie voor nieuwe klanten. Bij de aankoop van de eerste 1000 euro aan cryptocurrencies, betaal je geen handelskosten. Dit is een unieke actie van dit bedrijf. Zij zijn hiermee wederom de goedkoopste crypto exchange van Nederland!

Maak snel een account aan