Premine: Wat is dat en is dat wenselijk? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Premine: Wat is dat en is dat wenselijk?

Wie zich verdiept in cryptocurrencies, komt vaak de term premine tegen. Dit wordt vaak gezien als een negatieve term, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Op deze pagina van onze kennisbank leggen we uit wat de term inhoudt en geven we een voorbeeld. Daarnaast kun je er ook een Engelstalige videouitleg over bekijken. We beginnen met de definitie van de term premine.

Wat is premine?

Bitcoin minen uitlegEen premine is waar de ontwikkelaar de cryptocurrency niet vrijgeven op een eerlijke manier. De ontwikkelaar of een groep bekenden wijzen een bepaald bedrag aan cryptocurrency van een nieuwe valuta toe aan een eigen adres, voordat de broncode wordt vrijgegeven. Dit gebeurt vaak op basis van de redenering dat zij in de toekomst kosten moeten betalen voor bepaalde functies, zoals het aanmelden bij een exchange of het ontwikkelen van nieuwe functies.

Wat is een instamine?

Een instamine is vergelijkbaar met een normale premine, maar heeft toch een aantal kleine verschillen. De eerste paar blokken van de blockchain van de nieuwe valuta hebben grotere beloningen. Miners die aan het begin toegang hebben tot het minen, kunnen zo grote posities verwerven in het totale percentage van de cryptovaluta.

Is bitcoin een premine currency?

Sommige mensen beschouwen BTC ook als een premine. Satoshi Nakamoto heeft namelijk een groot deel van het totale aantal BTC zelf op het begin bemachtigd. Dit had wel meer te maken met de geleidelijke invoering en opbouw van de jonge gemeenschap. De munten die Satoshi heeft, zijn nog steeds onaangetast. De overige munten die in het begin door de eerste miners zijn bemachtigd zijn vrijwel allemaal al honderd keer van wallet en personen gewisseld.

Preminen om gebruik aan te moedigen

Steeds meer zien we dat er niet wordt gekozen voor een ICO, maar voor een andere manier van het verspreiden van een nieuwe valuta. Zo was bij AuroraCoin alle munten al verkregen met een instamine, maar deze werden later allemaal verdeeld over gebruikers om zo het gebruik aan te moedigen.