Cryptocurrency minen is het verwerken van transacties van digitaal geld. De gegevens van de huidige transacties, ook wel block genoemd, worden bij de vorige transacties gevoegd. Ook wel blockchain genoemd; een ketting van blocks. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen van cryptocurrency waarbij het minen anders gaat. Zo heeft IOTA helemaal geen blockchain en wordt bij Electroneum het mijnen een deel via gesimuleerd minen op een mobiele telefoon gedaan. Het echte minen vindt wel op de normale manier, zoals bij Bitcoin, plaats. We nemen voor de onderstaande tekst de Bitcoin als voorbeeld.
Hoe werkt minen?
In het netwerk van Bitcoin worden alle betalingen (transacties) gecontroleerd. Dit om te voorkomen dat men de coins dubbel kan uitgeven (double spending). Ook wordt er gekeken of er geen valse Bitcoins zijn gemaakt. Alle goedgekeurde transacties worden vastgelegd in de blockchain; het Bitcoin transactieboek.x
Keuren van transacties
Om de transacties te controleren moeten mensen op hun computer of op andere speciale hardware, die vaak is gemaakt speciaal voor minen, installeren. Als deze mensen dit laten draaien moeten zij veel stroom betalen. Satoshi Nakamoto heeft hiervoor een beloning ingebouwd in het hele netwerk. Alle mensen die betalingen keuren maken een kans op een kleine beloning. Om de transacties te keuren moet de software vrij complexe rekensommen oplossen. De eerste die dat is gelukt krijgt een beloning. Ook wel de Block Reward genoemd.
Moeilijkheidsgraad
Het Bitcoin netwerk heeft vastgesteld hoeveel beloning er op een dag uitgegeven kan worden. Op het moment van schrijven is dit 12,5. Toen Bitcoin nog jong was, kreeg de miner een beloning van 50 btc per block. Eens in de zoveel tijd wordt de beloning gehalveerd (Block halving). Omdat er maar een vaste beloning per dag is, wordt het steeds moeilijker om de eerste te zijn die een block vindt. Hoe meer mensen aan het minen zijn, des te moeilijker het wordt. De moeilijkheidsgraad gaat dus omhoog.
Mining kennisbank
In deze categorie van onze kennisbank kun je alle informatie en uitleg van begrippen vinden die te maken hebben met mijnen/minen. Deze kennisbank is volop in ontwikkeling. Termen die blauw zijn, kunnen worden aangeklikt. De andere termen worden zo snel mogelijk uitgewerkt!