Wat is arbitrage in crypto op exchanges? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Wat is arbitrage in crypto op exchanges?

Een term die je veel tegenkomt op het gebied van crypto en exchanges is arbitrage. Er zijn zelfs mensen die claimen hier geld mee te verdienen, zonder dat ze hier iets voor hoeven te doen. Op deze pagina bekijken we deze term uitvoerig. We geven een uitleg van het begrip in tekst en video en laten je kennis maken met het begrip aan de hand van een gemakkelijk te begrijpen voorbeeld. Eerst lees je over de uitleg van het begrip zelf.

Wat is arbitrage in cryptocurrency?

Abritrage is het kopen van een digitale valuta op de ene markt en tegelijkertijd verkopen op een andere markt tegen een hogere prijs, profiterend van het tijdelijke prijsverschil. Dit wordt beschouwd als een risicovrije winst voor de belegger/handelaar.

Met fiat geld

In het kader van exchanges proberen traders vaak gebruik te maken van arbitrage. Een handelaar kan bijvoorbeeld een aandeel kopen op een vreemde valuta, waar de prijs nog niet is aangepast voor de constant fluctuerende wisselkoers. De prijs van de aandelen op de buitenlandse valuta is daarom ondergewaardeerd ten opzicht van de prijs op de lokale beurs en de handelaar kan van dit verschil profiteren.

Een voorbeeld van arbitrage in de echte wereld

Henk wil graag Marja verrassen met een bos rozen voor Valentijnsdag. Hij neemt zich voor om de rozen op 12 februari te kopen bij de lokale bloemenwinkel. Als hij eenmaal op 14 februari bijna voor de deur van zijn huis staat, komt hij er achter dat hij met lege handen staat. Henk is vergeten om de rozen te kopen! Gelukkig staat er om de hoek een rozenverkoper. Hier koopt Henk een grote bos rozen voor 40 euro. Erg duur, maar nu komt hij in ieder geval niet met lege handen bij Marja aan.

De grootste les is niet hoe Henk zich beter had kunnen voorbereiden, maar hoe de rozenverkoper profiteerde van de situatie. Waarschijnlijk ging de rozenverkoper – wetende dat er mensen zoals Henk met lege handen staan op Valentijnsdag – een week of maand voorafgaand naar de bloemenwinkel of veiling toe. Hier kocht hij de rozen heel goedkoop om deze in de avond van (of de avond voor) Valentijnsdag te verkopen. Hij zag een kans om ergens goedkope rozen te kopen en ergens anders te verkopen voor een hogere prijs, wat hem winst opleverde. Dit is een versimpeld voorbeeld van arbitrage.

In de wereld van cryptocurrency kun je met arbitrage niet zo lang wachten als de rozenverkoper in het bovenstaande voorbeeld. Arbitrage-kansen komen en gaan in een oogwenk. Soms moeten verkopen en kopen van crypto zelfs op hetzelfde moment plaatsvinden om van arbitrage te kunnen spreken.

arbitrage crypto

Arbitrage is niet uniek voor de crypto-wereld

Als het gaat om handelen, is arbitrage geen uniek idee voor cryptocurrency. Tal van exchanges zijn wereldwijd enorm snel opgekomen. Als gevolg hiervan is de markt rijp voor verschillende arbitragestrategieën om voordeel te halen uit deze chaos. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te profiteren op basis van prijs, geografie en listing.

Prijs

Verschillende prijzen worden vermeld voor verschillende exchanges. Een cryptovaluta kan op de ene exchange bijvoorbeeld 10 euro waard zijn wanneer je het koopt met EUR, of 11 euro wanneer je het koopt met BTC. Een andere exchange heeft de crypto genoteerd staan op 9 euro. Door te kopen op de goedkoopste exchange en te verkopen op de duurste, behaal je winst.

Geografie

Een digitale valuta kan bijvoorbeeld in een bepaald land duurder of goedkoper zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak in Korea. Dit heet ook wel “Kimchi Premium”. Men kan op een Koreaanse exchange een digitale valuta voor duurder verkopen dan op een wereldwijde exchange. Gebruik maken van dit soort crypto arbitrage heeft wel wat haken en ogen. Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk om lid te worden van een exchange in Korea.

Listing

Dit is een grote arbitragekans waar veel mensen niet echt mee bezig zijn. Dit heet ook wel de “listing arbitrage”. Wanneer cryptovaluta op grote beurzen worden genoteerd, hebben ze de neiging om een grote koopvraag te krijgen op de nieuwe exchange. Er ontstaan een mooie arbitragekans.