Stop buy en stop loss orders: Uitleg + video - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Stop buy en stop loss orders: Uitleg + video

Wie gaat traden op een exchange, krijgt te maken met de termen buy stop en stop loss. Het is logisch dat je als beginner of eventueel gevorderde trader niet goed weet wat deze termen precies inhouden. In dit artikel van onze kennisbank leggen we de twee termen apart uit en kun je een video bekijken met daarin een uitleg. We beginnen met een uitleg van de twee  exchange termen.


Stop loss stop buy

Wat is een stop buy?

Een stop buy of een buy-stoporder is een order om een cryptocurrency tegen een specifieke prijs boven de huidige marktprijs te kopen. Door een koopstoporder te plaatsen, bepaalt de belegger de prijs waarvoor hij het aandeel van tevoren koopt. Hierdoor is er minder risico voor het missen van de prijs en de kans om de cryptocurrency te kopen die mogelijk een goed rendement oplevert.

Een voorbeeld

Henk denkt dat cryptocurrency X flink gaat stijgen. Henk plaatst een buy-stoporder op het bedrag van 110 euro. Op het moment staat de koers op 100 euro per stuk.  Zodra de cryptovaluta de waarde van 110 euro heeft bereikt, zal de bestelling van Henk van kracht gaan.

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel om een buy stop te plaatsen, is dat je alleen koopt als de cryptocurrency een opwaarts momentum laat zien. Als de intuïtie of analyse van een belegger over een opwaartse trend van een bepaalde valuta correct is, zal hij of zij worden beloont voor zijn inzicht. Het bespaart tevens veel tijd voor investeerders. De deal is ingesteld en klaar om gevuld te worden, zonder dat de belegger de koers hoeft te volgen. Dit kan stress vermijden. Het nadeel is echter dat de prijs ingesteld kan worden op het hoogste punt van de koers, waardoor de belegger een negatief rendement heeft.

Wat is een stop loss?

Een stop loss of een stop loss order is een order geplaatst door een persoon om een cryptovaluta te verkopen wanneer het een bepaalde prijs heeft bereikt. Stop-loss-orders zijn ontworpen om het verlies van een investeerder in crypto te beperken. Hoewel de meeste investeerders een stop-lossorder associëren met een long-positie, kan het ook een short-positie beschermen. In welk geval de cryptocurrency wordt gekocht als het boven een bepaalde prijs handelt.

Een voorbeeld

Henk bezit de cryptocurrency Bitcoin Satoshi Vision (BSV), die momenteel 50 euro per stuk waard zijn. Hij wilt zich indekken tegen een aanzienlijke daling. Henk voert een stop-lossorder in om de Bitcoin SV positie te verkopen voor 48 euro. Dit type stop-loss-order wordt ook een verkoopstoporder genoemd. Als BSV minder dan 48 euro per stuk waard is, wordt de stop-lossorder van Henk geactiveerd en omgezet in een marktorder om BSV tegen de volgende beschikbare prijs te verkopen. Als dit bijvoorbeeld €47,95 is, wordt Bitcoin SV voor die prijs verkocht.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van dit soort orders is dat je niet dagelijks hoeft te controleren hoe het met een bepaalde cryptocurrency gaat. Het is vooral handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent, of in een andere situatie bevind waar je jouw portfolio niet kan bekijken. Het nadeel van de stopprijs is dat deze geactiveerd kan worden door een kortetermijnfluctuatie in de prijs van een crypto.

Videouitleg van dit soort orders op een crypto exchange