Remittance: Uitleg en rol van blockchain - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Remittance: Uitleg en rol van blockchain

In de wereld van cryptocurrency kom je vaak de term remittance tegen. In het Nederlands zou je dit begrip kunnen vertalen als overboeking of overdracht. Op websites van veel nieuwe blockchain-projecten kom je de term tegen. Sommige mensen gaan zelfs zo ver door te beweren dat blockchain de wereld van remittance gaat veranderen. Op deze pagina lees je een uitleg over de term remittance. Ook bekijk je een video-uitleg. We beginnen – net als bij al onze kennisbankartikelen – met een korte uitleg over het begrip zelf.

Wat is remittance?

Een remittance is het geld dat een expatriate via een elektronische post, een e-mail of een overschrijving naar zijn of haar land van herkomst verzendt. Deze peer-to-peer geldovermakingen over de grenzen heen zijn economisch significant voor veel van de landen die ze ontvangen.

Remittance USA naar andere landen
Remittance Amerika naar andere landen in 2014

Wat is een expatriate?

Een expatriate of emigrant is een persoon die in een ander land woont dan zijn of haar land van staatsburgerschap. Vaak om tijdelijke of zakelijke redenen. Een expatriate kan ook een persoon zijn die het burgerschap in zijn of haar thuisland heeft opgegeven om burger van een ander land te worden.

Videouitleg van het begrip

In de onderstaande video kun je een uitleg bekijken over hoe normale overboekingen nationaal en internationaal werken. Je ziet ook hoe het werkt met transactiekosten. Let op: Dit is de huidige en normale situatie die niets met blockchain te maken heeft. Je kan tijdens het bekijken van de video wel zelf meedenken op wat voor gebied blockchain kan helpen.

Belang van remittance voor ontwikkelingslanden

Dit soort overboekingen hebben een steeds grotere rol gespeeld in de economieën van kleine landen en ontwikkelingslanden. Sinds eind jaren 90 vormen dit soort overboekingen een groot deel van het bruto binnenlands product van een land. Bijvoorbeeld remittances van buitenlandse werknemers terug naar Nepal bedroegen 25% van het BNP van het land in 2014.

Wat hebben blockchain en crypto met remittance te maken?

Overboekingen door immigranten, emigranten en andere mensen die geld overmaken naar hun thuisland, zijn erg duur. Transactiekosten van bedrijven zoals PayPal, Western Union en Money Gram rijzen de pan uit. Blockchain en cryptocurrency denken niet in landgrenzen. Overmaken van bijvoorbeeld Nederland naar Nederland is niet duurder dan van Nederland naar Peru. Ook kan het mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening, de groep unbanked¸ helpen om geld over te maken naar een thuisland. Wij denken dat massa-acceptatie van cryptocurrency zelfs goed kan beginnen in ontwikkelingslanden.