Margin trading, wat is dat? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Margin trading, wat is dat?

Margin trading, margin handel of margehandel kom je tegen als je op een exchange cryptocurrency gaat kopen. Potentieel kan dit veel geld en winst opleveren, maar er kleven grote risico’s aan dit soort handel. Op deze pagina leer en lees je alles over deze term. Ook kun je een duidelijke uitleg bekijken in een video. Daarnaast leggen wij de termen die te maken hebben met margin trading uit aan de hand van eenvoudige voorbeelden. We beginnen met een korte uitleg met voorbeeld over de term.


Wat is margin trading?

Margin trading is transacties maken met geleend geld van iemand anders, een exchange of van een makelaarskantoor. Hoewel de potentiële beloningen hoog zijn, zijn er een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden. In het Nederlands heet het ook wel margehandel of handel in margegoederen.

Margin trading & margehandelEen videouitleg in het Engels

Hieronder kun je een korte uitleg over margin trading bekijken in het Engels. Tip: Wil je een ondertiteling? Klik dan op het YouTube-logo en klik op de website het icoontje voor ondertiteling aan.

Een voorbeeld in euro en met crypto

Stel dat je 50 euro hebt om te investeren in margehandel. Je kan dan 500 euro inzetten op basis van de som geld die je hebt. In de cryptocurrency-wereld kan dit ook. Stel dat je in het totaal voor 1000 euro aan Ethereum wilt kopen, maar je hebt slechts 500 euro beschikbaar. Door middel van margehandel zou je een extra 500 euro kunnen lenen, waardoor je het aantal van 1000 euro kan bereiken.

Als jouw 1000 euro in ETH stijgt naar bijvoorbeeld 1500, zou je het kunnen liquideren en de 500 euro aan de geldschieter terug kunnen geven. Hierdoor heb je een brutowinst van 500 euro.

Dit kan ook fout gaan. Cryptocurrencies zijn erg volatiel. De waarde kan drastisch omlaag als omhoog gaan. In een scenario waarin de prijs van ETH met 50% daalt, zou de geldschieter eerst hun 500 euro krijgen, voordat je zelf geld op kan nemen. Dan blijft er niets meer voor jou over en ben je de inzet kwijt.

Risico’s bij margehandel

Het feit dat veel cryptocurrencies zo volatiel zijn, betekent dat margehandel alleen wordt aanbevolen als je goed je huiswerk hebt gedaan en over voldoende ervaring beschikt. Het verliezen van je eigen inleg kan al erg genoeg zijn. Als je dan ook nog eens het geleende geld moet terugbetalen, brengt dat veel risico en stress met zich mee. Je kan eenvoudig je gehele inzet verliezen, vooral als je gaat inzetten op altcoins met een laag volume en een hoge volatiliteit.

Belangrijkste tip met margin trading

Onthoud altijd dat het om geld gaat. Nummertjes op een dashboard van een exchange kunnen soms niet als echt geld aanvoelen. Het is gewoon jouw geld en dat van een geldschieter. Pas dus goed op.