Op een exchange kom je vaak de term Directed Acyclic Graph tegen. Dit wordt ook wel afgekort als DAG. Ook op fora en crypto-communities zie je deze term vaak. Bijvoorbeeld als iemand een analyse maakt van een grafiek of het over een bepaalde cryptocurrency heeft. Op deze pagina leggen we deze lastige term uit, geven we voorbeelden en kun je een simpele uitleg in een video bekijken. We beginnen met de uitleg van het begrip zelf.
Wat is een Directed Acyclic Graph (DAG)?
Directed Acyclic graphs worden gebruikt om kansen, connectiviteit en causaliteit te modelleren. Een grafiek betekent in deze zin een structuur gemaakt van knooppunten en randen. Knopen worden meestal aangeduid met cirkels of ovalen. Hoewel ze technisch gezien elke gewenste vorm kunnen hebben. Randen zijn verbindingen tussen de knooppunten. Een rand verbindt twee knooppunten. Ze worden meestal weergeven door lijnen of lijnen met pijlen. DAG’s zijn gebaseerd op elementaire acyclische grafieken. In het Nederlands zou deze term vertaald kunnen worden als: Gerichte acyclische grafieken (DAG’s).
Een simpele weergave van een Directed Acyclic graph
Engelse uitleg in een video
YouTube gebruiker Jackson Palmer legt dit soort grafieken uit aan de hand van voorbeelden. Ook maakt hij een link tussen dit soort grafieken en de wereld van cryptocurrency. De uitleg is in het Engels, maar als je op het YouTube logo klikt, kun je op de website zelf de ondertiteling aanzetten. Deze is niet perfect, maar wel goed genoeg om alles te begrijpen.
DAG’s en cryptocurrency
Als je een DAG zou maken van de Bitcoin blockchain opslag structuur, dan ziet deze er uit als op de onderstaande afbeelding.
