Depth chart: Uitleg in tekst en video - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Depth chart: Uitleg in tekst en video

We zien dat steeds meer technische mensen de wereld van cryptocurrencies betreden. Er komen daarom ook steeds meer nieuwe concepten over trading bij. Zo vinden veel mensen tegenwoordig Depth Charts erg belangrijk om te bepalen waarin zij gaan handelen. Op deze pagina lees je een uitleg over dit soort grafieken. Deze zijn niet nieuw en het is ook geen term die ontstaan is in de cryptowereld. Toch worden depth charts veel gebruikt. We beginnen met een korte uitleg over dit soort grafieken.


Wat zijn depth charts?

In depth charts staan de gegevens die je op de hoogte stellen van het vraag en aanbod. Het geeft een visualisatie van de vraag of het aanbod van een bepaalde voorraad, grondstof of cryptocurrency. In het Nederlands zou je het kunnen vertalen als diepteschema of dieptetabel. In de onderstaande video kun je een uitleg bekijken met voorbeeld (Engels).

Een verdere uitleg

GDAX screenshort van een depth chart
GDAX screenshort van een depth chart

In de bovenstaande afbeelding – een screenshot van de exchange GDAX van 2017 – zie je een depth chart. Deze heeft twee lijnen: Een BID (Buy of koop) lijn en een ASK (sell of verkoop) lijn. Meestal wordt er op een exchange ene groene lijn gebruikt voor de BID-kant en een rode lijn voor de ASK-kant. Elk punt op de depth chart toont aan hoeveel er op dat moment kan worden verhandelt.

BID bestellingen worden geplaatst met dollars. Ik zou bijvoorbeeld aan kunnen geven dat ik 3 BTC wil kopen voor 4000 dollar per stuk, maar dat is een totale biedingsgrootte van 12.000 dollar voor een handel van 4000 dollar of lager.

ASK bestellingen worden geplaatst met Bitcoins. Ik zou kunnen aangeven dat ik 3 BTC wil verkopen voor 4000 dollar per stuk.

Biedlijnen en asklijnen: hoeveel kan je kopen en verkopen?

De grafieken zijn cumulatief. Dus als Marja bijvoorbeeld 2.0 biedt op 4000 dollar en Henk 3.0 biedt op 3800 dollar, dan is het cumulatieve aantal biedingen: 19.400 dollar.

De ASK lijnen aan de andere kant (rode lijn) werken volgens hetzelfde concept. Alleen zijn de biedingen dan in BTC.

Je kan op elk punt van de regel je cursor plaatsen en zien hoeveel je precies kan verkopen. Op dezelfde manier kan dat ook op de rode ASK lijn. Zo zie je precies hoeveel BTC je zou kunnen kopen voor het bepaalde bedrag.