Decentrale exchange: Tekst en Video uitleg (DEX) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Decentrale exchange: Tekst en Video uitleg (DEX)

Bitcoin, de allereerste cryptovaluta op basis van een blockchain, is gemaakt als een peer-to-peer systeem. Hiermee kunnen gebruikers waarde overdragen, zonder dat er een centrale autoriteit of derde partij bij betrokken is. Ook al zijn centrale exchanges soms eenvoudig in gebruik. Men is toch afhankelijk van een derde partij. Decentrale exchanges liggen dichterbij de originele visie van cryptovaluta. Op deze pagina van de kennisbank lees en leer je alles over het begrip decentrale exchange. Ook bekend onder de afkorting DEX.

Wat is een decentrale exchange?

Een gedecentraliseerde exchange is een valutamarkt die niet afhankelijk is van een derde partij om het geld van klanten te bewaren. In plaats daarvan vinden transacties rechtstreeks plaats tussen gebruikers (peer-to-peer) via een geautomatiseerd proces. Dit systeem kan worden bereikt door proxy-tokens te maken (crypto-activa die een bepaalde fiat- of cryptovaluta vertegenwoordigen) of activa (die bijvoorbeeld aandelen in een bedrijf kunnen vertegenwoordigen). Of door een gedecentraliseerd multi-signature escrow systeem. De afkorting is DEX.

Dit systeem staat in schril contrast met het huidige gecentraliseerde model, waarin gebruikers hun geld storten en de uitwisselingskwesties een IOU (uitleg) zijn die vrij op het platform kunnen worden verhandeld. Wanneer een gebruiker vraagt om zijn geld op te nemen, worden deze terug geconverteerd naar de cryptocurrency die vertegenwoordigen en verzonden naar de eigenaar.

Voordelen van een DEX

Het meest voor de hand liggende voordeel van het gebruik van een gedecentraliseerde exchange is het vertrouwde karakter. Al helemaal vergeleken met een gecentraliseerde variant. Je bent niet verplicht om een bedrijf of derde partij volledig te vertrouwen. Het geld wordt gewoon bewaard in een eigen persoonlijke crypto wallet. Een ander voordeel is dat het meer privacy biedt. Gebruikers zijn niet verplicht om hun persoonlijke gegevens aan iemand bekend te maken. In sommige gevallen moet dit wel als het een bankoverschrijving betreft, maar dit is bijna nooit het geval. Ook wordt de hosting van een gedecentraliseerde exchange gedistribueerd via knooppunten. Er is dus geen risico op downtime van de server.

Minpunten van een DEX

Sommige mensen kiezen toch nog voor een gecentraliseerde exchange. Zo eisen sommige gedecentraliseerde exchanges dat beide gebruikers online zijn om een uitwisseling te doen. Dit kan wachttijden veroorzaken. Ook zijn zaken zoals margehandel, kredietverlening en stop loss niet mogelijk op gedecentraliseerde exchanges.