Candlesticks op een crypto-exchange (afbeeldingen en video)
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Candlesticks op een crypto-exchange (afbeeldingen en video)

Als handelaar op een exchange moet je beschikken over een gedegen kennis van grafieken, koerssentiment, buy walls, sell walls en orderboeken. Daarnaast is het ook zeer verstandig, voor je crypto gaat kopen, om jezelf te verdiepen in candlesticks. Op deze pagina lees je alles over de candlestick. Je ziet meerdere afbeeldingen van vormen die ze aan kunnen nemen. Bijvoorbeeld de Doji, hammer en shooting star worden benoemd. Daarnaast zie je ook een uitleg in video. We beginnen met een korte uitleg over het begrip candles zelf. Voordat je aan het artikel begint is het verstandig om de crypto termen bearish en bullish door te nemen.


Wat is een candlestick bij cryptocurrency?

Candlesticks worden voordat crypto bestond al veel jaar gebruikt op de beurs. Het is een populaire methode om de prijsactie van een valuta in de tijd uit te zetten. In het Nederlands wordt het ook wel een kandelaar genoemd. Een typische candlestick bestaat uit een reeks balken. Deze balken worden ook wel candles of kaarsen genoemd. Kaarsen kunnen in hoogte en kleur variëren. Een candlestick zegt veel over de koers en prijsacties. Het bevat vier hoofdcomponenten: open, dicht, hoogste en laagste.

  • Open: Vertegenwoordigt de prijs van een activum wanneer de handelsperiode start
  • Sluit: Is de prijs wanneer de periode is afgesloten
  • Hoogste: Vertegenwoordigt de hoogste prijs tijdens dezelfde handelssessie
  • Laagste: is de laagste prijs tijdens dezelfde handelssessie

Candlesticks crypto uitgelegdEen stapje verder met de uitleg: candles

Elke kandelaar gebruikt twee fysieke functies om de vier hoofdcomponenten weer te geven. De eerste functie, deze wordt ook wel het lichaam of body genoemd, is het brede middengedeelte van de candlestick. Het beeld het openen en sluiten van de observatieperiode af. Het sluiten is de bovenkant van het lichaam (in groene candlesticks) en de onderkant in rode candlesticks. Het tegenovergestelde geldt voor open. De onderkant van de groene kandelaar is open en het omgekeerde bij de rode candlestick.

De laatste twee componenten, de hoge en de lage, worden weergegeven in het tweede kenmerk van de candlestick. Dit staat bekend als de pit. Wieken worden eenvoudig weergegeven, terwijl dunne lijnen zich boven en onder het lichaam uitstrekken.

Verkopers hebben de neiging om te profiteren van marktvolatiliteit door grafieken te gebruiken op de intra-dag tijdframes. Elke kandelaar vertegenwoordigt typisch één, twee, vier of 12 uur. Een handelaar die vooral op lange termijn handelt, kiest er vaak voor om een kandelaar te observeren die een dag, week of maand vertegenwoordigt.

Een candlestick wordt bullish, meestal groen, wanneer de huidige crypto slotkoers boven de openingsprijs stijgt. Een candlestick wordt bearish, meestal rood, wanneer de huidige sluitingsprijs onder de openingsprijs daalt.

Waar moet je op letten bij candlesticks in de crytomarkt?

In de cryptomarkt, die erg volatiel is, zal een candlestick niet lang hetzelfde zijn. Als een candlestick van 2 uur bijvoorbeeld opent op een prijs van 10 euro en een uur later naar 12 euro springt, zal de vorm van de kandelaar sinds de opening drastisch zijn veranderd. Handelaren zijn zich ook goed gaan realiseren dat dezelfde kandelaar-vormen zich in hetzelfde stadium van een prijstrend voordoen, ongeacht wat er wordt verhandeld. Het kan zeer lucratief zijn om dergelijke formaties te identificeren, omdat ze aanwijzingen kunnen geven over wanneer een trend kan worden omgekeerd, voortgezet of wanneer de markt op zijn hoogtepunt is.

Drie belangrijke soorten candlesticks

Drie van nuttigste candlesticks voor het identificeren van potentiële veranderingen op de crypto markt of voor het meten van het marktsegment zijn: Doji, Hammer en Shooting star. In het Nederlands heten de laatste twee hamer en vallende ster. Hieronder zie je voorbeelden van de drie soorten candlesticks.

Doji candle

De doji is een goed voorbeeld van wat crypto handelaren bedoelen als ze zeggen dat een candlestick de menselijke emotie of het marktsegment vertegenwoordigt. Wanneer de activaprijs in beide richtingen slingert, voordat deze dicht bij de openingskoers wordt gesloten, is het duidelijk dat de markt niet zeker is over de werkelijke waarde. De klassieke doji-candlestick, die een niet afdoende markt vertegenwoordigt, bestaat uit evengrote wieken en een zeer dun, centraal gelegen lichaam.

DOJI candlestickHammer candle

Een hammer is de voorloper van een mogelijke neerwaartse trendomkering. Hammers worden gevormd wanneer de prijs zakt onder de open ruimte om later terug te keren en vervolgens boven de open te sluiten. Een dergelijke prijsactie betekent dat op een bepaald moment tijdens de handelsperiode crypto verkopers tijdelijk de controle overnamen, maar snel teruggaven voor een bullish stijgende lijn dichtbij de candlestick. De fysieke kenmerken van een hamer bestaan uit slechts één lont die ongeveer twee keer zo lang is als de lengte van het lichaam dat zich bovenaan de kaars bevindt.

BIJLAGEDETAILS Image filter The-hammer-candlestick.png 14 november 201831 KB 768 × 468 Afbeelding bewerken Permanent verwijderen URL https://www.bitcoinsaltcoins.nl/wp-content/uploads/2018/11/The-hammer-candlestick.png TitelShooting star candle

De shooting star of vallende ster vindt plaats op het hoogtepunt van een opwaartse trend wanneer de bulls zich verzamelen om de handelsperiode te beginnen. Uiteindelijk verliezen ze de controle over de bears die de prijzen naar een lager niveau slepen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoe langer de duur van de candle, des te krachtiger het effect is op de overkoepelende crypto koers.

Een hamer gespot in een kandelaar van een uur zal bijvoorbeeld nauwelijks invloed hebben op een neerwaartse trend van zeven maanden. Terwijl als de hamer zich op een 1 week lange kandelaar zou vormen, de effecten veel groter kunnen zijn.

Shooting star candlestickUitleg van crypto candlesticks in een video

Hieronder kun je de crypto candlestick-uitleg nog eens bekijken, maar dan in videoformaat.