Ethereum Solidity, wat is deze programmeertaal? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Ethereum Solidity, wat is deze programmeertaal?

Als je denkt aan Ethereum, denk je waarschijnlijk of aan Ether, de digitale valuta van het netwerk, of aan het krachtige platform van smart contracts. Dit zijn programma’s die bestaan op de blockchain van Ethereum. Ze voeren verschillende taken uit, zoals het verzenden en ontvangen van Ether of ERC-20 tokens. Wat je misschien niet weet is dat deze programma’s geschreven zijn in een programmeertaal. Dit is gedaan in Solidity. Hoewel er andere programmeertalen compatibel zijn met slimme contracten, is Solidity dé taal bij uitstek. In dit artikel leg ik kort uit wat Ethereum Solidity is.

Wat is Solidity?

Solidity is een objectgeoriënteerde taal op hoog niveau voor het implementeren van slimme contracten. Slimme contracten zijn programma’s die het gedrag van accounts binnen de Ethereum-status bepalen. Solidity werd beïnvloed door programmeertalen zoals C++, Python en JavaScript en is ontworpen om zich te richten op de Ethereum-Virtual Machine (EVM). Met Solidity kun je contracten creëren voor gebruik zoals stemmen, crowdfunding, veilingen en wallets met meerdere handtekeningen.

De basis in een video

In de onderstaande video kun je de basis zien van deze programmeertaal. Dit kanaal heeft meerdere video’s gemaakt voor mensen die de taal willen leren of er meer vanaf willen weten. Een aanrader!

Solidity als programmeertaal

De meeste programmeurs op professioneel niveau gebruiken vaak een of meer populaire programmeertalen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere C (en C++, C#), Python, Java (en JavaScript en Perl. Solidity is ontworpen om eenvoudig aan te leren voor mensen die al bekend zijn met een andere meer traditionele programmeertaal. Wij bijvoorbeeld al bekend is met een taal als Python of C, zal snel vertrouwd raken met de programmeertaal van Ethereum.

Nog een vrij nieuwe taal

Normaal gesproken als je een nieuwe programmeertaal wilt leren, kan je er een duur studieboek voor kopen. Aangezien de taal van Ethereum vrij nieuw is, zijn er slechts een handjevol boeken beschikbaar. De recensies voor deze boeken zijn voornamelijk negatief. Gelukkig biedt Ethereum mensen die Solidity willen leren een uitgebreide documentatie over hoe de code werkt. Je moet wel beschikken over een kennis van programmeren om te kunnen starten met deze programmeertaal.

Ether kopen

Om gebruik te maken van het netwerk moet je beschikken over Ether. Ethereum kopen kan je goed bij de onderstaande aanbieders doen: Bitvavo

Cursussen volgen

Er zijn meerdere online cursussen te vinden. Bij de meeste cursussen krijg je korte programmeeropdrachten, die je direct in de browser invult. Daarna wordt het gecontroleerd. Ik heb zelf de eerste twee hoofdstukken geprobeerd van Crypto Zombies en Codeademy. Ik vond deze redelijk lastig, maar met een beetje volharding is het mij wel gelukt. De gehele cursus heb ik nog niet voltooid en dat zal ook niet snel gaan gebeuren vrees ik.